Eenzaamheid, wat is dat nu eigenlijk?
23 april 2021 

Eenzaamheid, wat is dat nu eigenlijk?

Als jij eenzaamheid ervaart, dan kan dat voelen of je de enige bent met deze gevoelens en bovendien kan het zijn dat je door schaamte of depressieve gevoelens het met niemand bespreekt. Door er juist wel over te praten, wordt het makkelijker om er iets aan te doen. En om er wat aan te kunnen doen is het handig om te begrijpen wat maakt dat je je eenzaam voelt.

Basisbehoeften

De mens is een kuddedier en heeft sociale contacten nodig. In contact zijn met anderen kan je tegemoetkomen aan je basisbehoefte die nodig zijn voor je ontwikkeling en het ‘je goed voelen’. Hieronder noemen we belangrijke basisbehoefte van de mens.

  • De behoefte aan zekerheid/veiligheid: je goed voelen, vertrouwen durven geven en nemen, voorspelbaarheid
  • Belangrijk en waardevol zijn (door je te kunnen meten met anderen): sociale acceptatie, zelfvertrouwen opbouwen
  • Liefde en verbondenheid: weten dat je erbij hoort
  • Bijdragen aan het grotere geheel: je kan een bijdrage leveren aan iets en daarvoor belangrijk zijn (hoe klein of groot het ook is)

Alleen zijn versus je alleen voelen

Je hebt dus sociaal contact nodig om aan je basisbehoeften tegemoet te komen en je fijn (en niet alleen) te voelen! Maar er is wel een verschil tussen alleen zijn en alleen voelen.

Alleen zijn is het als er letterlijk geen of weinig mensen in je omgeving zijn met wie je contact kunt maken. Dat kan mogelijk komen doordat je bijvoorbeeld ergens achteraf woont, dat je net verhuisd bent of dat je lichamelijk niet in staat bent ergens naar toe te gaan.

Alleen voelen is het als er een verlangen is naar wezenlijk contact, naar verbinding. Dan is eenzaamheid geen feit maar een gevoel. Zo kunnen mensen die een grote vriendenkring, een indrukwekkende werkkring en een druk leven hebben zich toch eenzaam voelen. En andersom kunnen andere mensen het heerlijk vinden om vaker alleen te zijn en het gevoel hebben zichzelf te kunnen ontplooien.

Waardoor wordt ‘alleen voelen’ beïnvloedt?

Je alleen voelen is naar en geeft je een geïsoleerd, verlaten gevoel maar het is natuurlijk – pijnlijk genoeg- geen bewuste keuze. Het ene mens is van nature wat optimistischer en bij de ander kan geestelijke pijn zwaarder voelen, versterkt door de negatieve feedback die je je zelf geeft. Het kan ook zijn dat je recent vervelende dingen in je leven hebt meegemaakt, te maken hebt gehad met een scheiding of een overlijden in je naaste omgeving.

Misschien heb je eerder of in je jeugd akelige dingen mee gemaakt. Mogelijk vind je contact maken juist heel moeilijk, weet je niet hoe je dat moet aanpakken. Misschien vind je het moeilijk om iemand te vertrouwen of juist zelf vertrouwen te geven. Soms is het zo dat je omgeving tegen werkt door bijv. afkeurend en veroordelend te zijn. Dat alles versterkt het gevoel van eenzaamheid, van alleen voelen.

Lichtpuntjes binnen de eenzaamheid

Eenzaam voelen is geen feit, het is een gevoel (en kan dus tijdelijk zijn). Misschien is het mogelijk – hoe moeilijk ook- om, met inzichten over jezelf, stappen te ondernemen om iets aan het ‘alleen voelen’ te doen. Voor verbinding met een ander gaat het er niet om dat je tientallen vrienden maakt maar om een paar naaste contacten.

Zoek jij nieuwe vriendinnen in de buurt om gezellig mee af te spreken? Daar is ons platform speciaal voor opgezet. Je kunt dus op een laagdrempelige manier gelijkgestemden ontmoeten. Lees hier hoe het werkt.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?