Eenzaamheid, wat is dat nu eigenlijk?

Liefde & Gezin / 11 juli 2019
Eenzaamheid, wat is dat nu eigenlijk?
Shutterstock
Als er over eenzaamheid wordt gesproken, wordt er al snel aan een oudere gedacht die alleen is achter gebleven of die niet meer in staat is om er op uit te gaan. Dat maakt het lastig om er zelf over te praten als jij je eenzaam voelt, je wilt geen uitzondering of ‘apart geval’ zijn. Maar veel mensen, in allerlei leeftijdsgroepen, ervaren in hun leven een of meerdere keren gevoelens van eenzaamheid.

Door er juist wel over te praten wordt het makkelijker om er iets aan te doen. En om er wat aan te kunnen doen is het handig om te begrijpen wat maakt dat je je eenzaam voelt.

Basisbehoeften

De mens is een kuddedier en heeft sociale contacten nodig. In contact met anderen kunnen je tegemoetkomen aan je basisbehoefte die nodig zijn voor je ontwikkeling, je motivatie en het ‘je goed voelen’. Hieronder noemen we belangrijke basisbehoefte van de mens.

  • De behoefte aan zekerheid/veiligheid: je goed voelen, vertrouwen durven geven en nemen, voorspelbaarheid
  • Belangrijk en waardevol zijn (door je te kunnen meten met anderen): sociale acceptatie, zelfvertrouwen opbouwen
  • Liefde en verbondenheid: weten dat je erbij hoort
  • Bijdragen aan het grotere geheel: je kan een bijdrage leveren aan iets en daarvoor belangrijk zijn (hoe klein of groot het ook is)

Alleen zijn versus je alleen voelen

Je hebt dus sociaal contact nodig om aan je basisbehoeften tegemoet te komen en je fijn (en niet alleen) te voelen! Maar er is wel een verschil tussen alleen zijn en alleen voelen.

Alleen zijn is het als er letterlijk geen of weinig mensen in je omgeving zijn met wie je contact kunt maken. Dat kan mogelijk komen doordat je bijvoorbeeld ergens achteraf woont, dat je net verhuisd bent of dat je lichamelijk niet in staat bent ergens naar toe te gaan.

Alleen voelen is het als er een verlangen is naar wezenlijk contact, naar verbinding. Dan is eenzaamheid geen feit maar een gevoel. Zo kunnen mensen die een grote vriendenkring, een indrukwekkende werkkring en een druk leven hebben zich toch eenzaam voelen. En andersom kunnen andere mensen het heerlijk vinden om vaker alleen te zijn en het gevoel hebben zichzelf te kunnen ontplooien.

Waardoor wordt ‘alleen voelen’ beïnvloedt?

Je alleen voelen is naar en geeft je een geïsoleerd, verlaten gevoel maar het is natuurlijk – pijnlijk genoeg- geen bewuste keuze. Het ene mens is van nature wat optimistischer en bij de ander kan geestelijke pijn zwaarder voelen, versterkt door de negatieve feedback die je je zelf geeft. Het kan ook zijn dat je recent vervelende dingen in je leven hebt meegemaakt, te maken hebt gehad met een scheiding of een overlijden in je naaste omgeving.

Misschien heb je eerder of in je jeugd akelige dingen mee gemaakt. Mogelijk vind je contact maken juist heel moeilijk, weet je niet hoe je dat moet aanpakken. Misschien vind je het moeilijk om iemand te vertrouwen of juist zelf vertrouwen te geven. Soms is het zo dat je omgeving tegen werkt door bijv. afkeurend en veroordelend te zijn. Dat alles versterkt het gevoel van eenzaamheid, van alleen voelen.

Lichtpuntjes binnen de eenzaamheid

Eenzaam voelen is geen feit, het is een gevoel (en kan dus tijdelijk zijn). Misschien is het mogelijk – hoe moeilijk ook- om, met inzichten over jezelf, stappen te ondernemen om iets aan het ‘alleen voelen’ te doen. Voor verbinding met een ander gaat het er niet om dat je tientallen vrienden maakt maar om een paar naaste contacten.

Zoek jij nieuwe vriendinnen in de buurt om gezellig mee af te spreken? Daar is ons platform speciaal voor opgezet. Je kunt dus op een laagdrempelige manier gelijkgestemden ontmoeten. Lees hier hoe het werkt of meld je via deze link aan.


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 5 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226198

Nieuwe leden

18-09-2020
18-09-2020
17-09-2020
17-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum