Oordelen of niet oordelen dat is de vraag

Vrouwen vertellen / 06 april 2015
Oordelen of niet oordelen dat is de vraag
Shutterstock
Van de week had ik een leuk gesprek met mijn tante van 68. Bij dat getal denk je aan een oude tante, maar dat is deze niet.

Hoewel ze wel echt de zus van mijn moeder is, had ze ook mijn oudere zus kunnen zijn. Of een beetje een broer zelfs, want ze jongensachtig stoer, rijdt op een racefiets en weet alles van de laatste tools & apps.

Maar daar ging ons gesprek niet over. Het ging over de liefde en de vele ondoordachte dingen die daaruit voort kunnen komen. Ook zij had vele voorbeelden van dilemma’s in de liefde in haar leven en we wisselden allerlei romantische en soms ook pikante details uit. Op een gegeven moment hadden we het over de manier waarop we over dergelijke zaken met vriendinnen praten. En toen openbaarde zich een groot verschil. In haar tijd, toen zij nog volop experimenteerde en avonturen beleefde, voerde ze pittige discussies met haar vriendinnen of wat deugt en wat niet, hoever je kunt gaan, wat eerlijkheid en trouw betekenen. Het was de tijd van de dolle mina’s, de tijd waarin vrouwen hun positie opnieuw konden en moesten bepalen.

Nu lijkt dat allemaal anders te zijn. Alhoewel ik met mijn vriendinnen ook wel stevige gesprekken kan voeren, is het adagium toch vooral ‘niet oordelen’. Iedereen kiest zelf hoe ze het wil hebben, of dat nu om trouw of ontrouw gaat, om seks met je ex of om een ongehoord felle oorlogsvoering via de rechter in een echtscheiding. Of om gewoon veel te lang met iemand doormodderen, zodat niemand het er meer over heeft.
Niet oordelen. Vrijheid van keuze. Zelfstandigheid. Je eigen weg gaan, jezelf ontplooien zoals jij het wilt. Als dat nog even doorgaat, hebben we in het geheel niets meer met elkaar te maken. Want iedereen moet alles toch lekker doen zoals zij het wil?
Mijn tante heeft zicht op mijn leven (dat ze al mijn hele leven meemaakt) en ze had zeker wel een oordeel. Een gedegen oordeel en een uitspraak vanuit oprechte zorg en liefde. Dat we moeten uitkijken elkaar niet op te zadelen met onnodig leed. Iets om goed over na te denken...

Deel dit:

Geschreven door: Mirjam Windrich - www.mindfulanalysis.nl

Mirjam Windrich

Hallo, ik ben Mirjam en in 2005 ben ik voor mezelf begonnen als psychosociaal therapeut en ontwikkelde ik een methodiek om mensen snel via internet te kunnen helpen. Met zo ongeveer alle vragen die in het menselijk leven een rol kunnen spelen, denk aan relatieproblemen, loopbaanvragen en psychische klachten. Ik verzorg ook trainingen en cursussen hierin en schrijf er boeken en artikelen over.

Vriendinnen zijn essentieel en het is fantastisch dat we via internet ook op hele andere manieren met elkaar in contact kunnen komen. Het schrijven krijgt daarmee ook een andere functie, dat vind ik wel interessant. Dus vanaf nu hoop ik jullie af en toe te vermaken, en te inspireren op dit blog en wie weet wat voor moois er allemaal op gang komt!Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

220874

Nieuwe leden

01-07-2020
01-07-2020
01-07-2020
01-07-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin