Lekkage

Vrouwen vertellen / 19 december 2014
Lekkage
Shutterstock
Het begint met een lekkage na een hevige winterse bui.

De regen teistert een nacht lang het honderd jaar oude huis van mijn vriend. De volgende morgen blijkt de erker hier niet tegen bestand te zijn. Bruine kringen ontsieren het plafond en een deel van de muur. Oei

Het zachtboard hangt aan één kant uitnodigend los door het vocht. Nieuwsgierig trekt mijn vriend de plaat los, aangezien deze binnenkort toch vervangen moet worden. Er komt een prachtige, mosterdkleurige balk tevoorschijn. We kijken elkaar aan en denken hetzelfde: zitten er onder dit moderne systeemplafond nog meer oude balken verstopt?

Voorzichtig peuteren we er een tweede plaat af.

Bingo!

Twee uur later zit ik onder het afgebrokkelde cement, spinnenrag en stof, maar zijn er zes wonderschone balken aan het plafond verschenen. Ik zie al voor me hoe mooi dat zal zijn in hoogglans wit.

Hoe langer ik de woonkamer in me opneem, hoe meer de barst in de al scheve muur eruit springt. Het werkt verslavend.

Zullen we…? Kunnen we…?

Na een gebroken nagel, een paar blauwe plekken en een splinter is ook de binnenmuur gestript en sta ik tegenover een slordig dichtgegipste deuropening uit de vorige eeuw. Als een gedreven huis-tuin-en-keuken-klusser met een teveel aan overmoedige optimisme (lees: naïviteit), bik ik het gips eruit en verwijder het muurvaste houten frame.

Met het zweet op mijn voorhoofd en een beginnend bouwvakkers-decolleté ga ik in één moeite door met de volgende muur. Als ik een groot stuk zachtboard van de muur trek, komt er bruinvergeeld bloemetjesbehang tevoorschijn. Op andere plekken zit krantenpapier uit de jaren vijftig en op sommige stukken zelfs nog jute!

Niet kerst, maar Slopen is mijn state of mind en met die instelling plant ik de koevoet in de muur boven de houtkachel. Als ik stukje bij beetje het zachtboard eraf haal, valt mijn mond open van verbazing. Achter deze wand blijkt een prachtige, oude schouw verscholen te zitten. Ooit het pronkstuk in de opkamer, met gekrulde sierrandjes in de hoeken.

De balken worden ontvet, opgeschuurd en wit geschilderd. De schouw, de muren en het plafond laten we opnieuw isoleren en stucen. Tot slot krijgt de vloer – die het zwaar te verduren heeft gehad – een ‘verzorgende, vochtinbrengende facelift voor de droge huid’.

Nu maar hopen dat er achter het laatste muurtje dat ons nog rest een oude sok met gouden munten verstopt zit, bij wijze van kerstbonus, want zo’n lekkage kost klauwen met geld.

Esmir van Wering


Deel dit:

Geschreven door: Esmir van Wering - www.esmir.nl

Esmir van Wering

Esmir van Wering (1974) is auteur, columnist, blogger, ghostwriter, journalist en optimist. In 2012 debuteerde zij met de roman WerkLust. En dit jaar is het tweede deel verschenen: ReisLust.

 “Sinds ik schrijf, ben ik veranderd. Zo ben ik nog creatiever geworden en werk ik tegenwoordig rustig door tot in de kleine uurtjes. Kortom een workaholic en avondmens in wording. Dus qua persoonlijke ontwikkeling zit het wel goed. Schrijven, I love it! Het voelt niet als werken. Het is gewoon wat ik het liefste doe. Over alles wat me opvalt, waar ik van baal of wat me juist blij maakt. Mijn missie is teksten (interviews, reportages, columns, blogs) produceren die iets met je doen.

 Mijn motto: Geniet, lach, wees nieuwsgierig en een beetje naïef. Maak fouten en doe regelmatig iets wat je eigenlijk niet durft!”

 


 Lees meer over deze blogger

Reacties (2)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226714

Nieuwe leden

27-09-2020
27-09-2020
27-09-2020
26-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum

Kletspraatje
Hoogsensitief / HSP?
17
Kletspraatje
Herfst
5