Een goed gevoel

Vrouwen vertellen / 13 oktober 2014
Een goed gevoel
Shutterstock
Vandaag gaan mijn vriend en ik wandelen. Iets wat ik normaal gesproken uitsluitend in een hippe winkelstraat doe. En het liefst nog tijdens de uitverkoopperiode.

Ondanks de kou, tegenwind en flinke afstand die we afleggen, doet de buitenlucht me goed. Heerlijk zelfs, moet ik toegeven. Via de duinen lopen we uiteindelijk naar een dorpje in de buurt. Daar is braderie. Lang leve het compromis.

De geur van oliebollen (huh, zijn die er nu al?) en verse stroopwafels (formaat XL!) dringt mijn neus binnen. Mijn oog valt op een boekje over fotografie in een kraampje met tweede- en derdehands boeken. Geen verkoper te zien, alleen een handgeschreven kartonnen bordje met: boeken te koop en een tinnen bakje voor het kleingeld.

In Amsterdam is dit tafereel ondenkbaar. Daar zouden alle boeken in een mum van tijd zijn meegenomen, zonder te betalen. Sterker nog, het geldbakje verdwijnt als eerste in de binnenzak van een voorbijganger. Ook de tafel en het witkanten kleedje worden gejat. Alleen het handgeschreven bordje blijft – onder de voet gelopen – liggen, als bewijs van de kleinschalige gruweldaad.

Ik bekijk de stoffige boeken en voel een vleugje nostalgie opkomen. Ik open het geldtrommeltje. Met een vluchtige blik zie ik dat er ongeveer twintig euro in zit. Hoe bestaat het dat niemand dit nog heeft weggepakt?

Ik wil het fotografieboekje hebben. Twee euro vijftig. Een aarzeling. Zal ik betalen of weglopen met boek én geldbakje? Mijn vriend staat twee kraampjes verderop. Niemand die me ziet. Ik kijk naar het aandoenlijke kartonnetje boeken te koop. Mijn twijfel verandert in schuldgevoel en bij gebrek aan een binnenzak laat ik het geld liggen en loop ik door.

Thuis plof ik uitgeteld op de bank. Mijn voeten ruiken en mijn neus loopt. Voldaan en rozig voel ik me, ondanks dat er in mijn plastic tas dit keer geen nieuwe, hippe kleren zitten, maar een boerenkaasje, een potje honing en het tweedehands fotoboek. Mijn gedachten gaan terug naar het kneuterige boekenkraampje. Gelukkig heb ik de verleiding weerstaan en zit er gewoon twee euro vijftig van mij in het tinnen bakje. Dát geeft pas een goed gevoel!


Deel dit:

Geschreven door: Esmir van Wering - www.esmir.nl

Esmir van Wering

Esmir van Wering (1974) is auteur, columnist, blogger, ghostwriter, journalist en optimist. In 2012 debuteerde zij met de roman WerkLust. En dit jaar is het tweede deel verschenen: ReisLust.

 “Sinds ik schrijf, ben ik veranderd. Zo ben ik nog creatiever geworden en werk ik tegenwoordig rustig door tot in de kleine uurtjes. Kortom een workaholic en avondmens in wording. Dus qua persoonlijke ontwikkeling zit het wel goed. Schrijven, I love it! Het voelt niet als werken. Het is gewoon wat ik het liefste doe. Over alles wat me opvalt, waar ik van baal of wat me juist blij maakt. Mijn missie is teksten (interviews, reportages, columns, blogs) produceren die iets met je doen.

 Mijn motto: Geniet, lach, wees nieuwsgierig en een beetje naïef. Maak fouten en doe regelmatig iets wat je eigenlijk niet durft!”

 


 Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226554

Nieuwe leden

24-09-2020
24-09-2020
24-09-2020
24-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum