Dialect

Vrouwen vertellen / 25 februari 2015
Dialect
Shutterstock
Als Brabantse, woonachtig boven de rivieren, lijk ik me soms te moeten bewijzen. Nee, ik kom niet uit de klei en ja, ik heb gestudeerd. Maar ik spreek toevallig wel met het meest sexy accent van Nederland!

"Hij was niet heel erg intelligent volgens mij. Ik kan ernaast zitten hoor. Maar zo kwam het over, de manier waarop hij praatte." Het wat, wie en waarom van mijn uitspraak ben ik vergeten. De reactie van mijn baas erop echter niet. "Ha, moet jij zeggen!" Hij trok een gezicht. "Da weet ik nie," meesmuilde hij, in een slechte poging mij te imiteren.

Nu heb ik gelukkig een gezonde dosis humor en kan ik hier wel om lachen. Maar waarom wordt een Brabants accent eigenlijk als minderwaardig gezien? Of enig ander accent? Toegegeven, ik ben niet van alle dialecten gecharmeerd en maak mezelf er ook schuldig aan dat ik de ernstige gevallen minder hoog inschat. Maar toch, wat is er mis mee als je toont waar je vandaan komt? Waarom moeten Brabanders die met hun hoofd op tv komen om bijvoorbeeld een programma te presenteren ineens accentloos spreken?

Als ik het zou willen zou ik best beschaafd Nederlands kunnen praten hoor. Met een harde G, en een T-klank achter de woorden waarbij dat hoort en zo. Maar ik wil het niet. Ten eerste ben ik er trots op dat ik in Brabant ben opgegroeid. Ten tweede is mijn wederhelft er dol op en zou hij meteen een echtscheiding aanvragen als ik mijn Brabantse tongval zou verliezen. Altijd als we naar Ikea gaan parkeren we in vak G. Als we dan terugkomen van het winkelen vraagt hij: "In welk vak staan wij ook alweer geparkeerd?" Braaf antwoord ik: "G." "Wat zeg je?" Ik speel het spelletje mee. "G," herhaal ik. De brede grijns die dan op zijn gezicht verschijnt is onbetaalbaar.

Sinds ik een sticker van de provincie Noord-Brabant op mijn kliko heb geplakt gebeurt het nooit meer dat onze bak per ongeluk door een ander wordt meegenomen. "Dan denk je aan Brabant", staat er nu bovenop het deksel. Geen twijfel mogelijk wie de eigenaar van de kliko is. Denk je aan Eef, dan denk je aan Brabant. En zo is het maar net. 't Is maar da ge het wit.


Deel dit:

Geschreven door: Eveline - www.evelineschrijft.nl

Eveline

Hoi, mijn naam is Eveline. Een van mijn hobby's is het schrijven van korte verhalen over van alles en nog wat, die doorgaans niet al te serieus bedoeld zijn. Ook heb ik een roman geschreven: 'Sammy's hondenleven', over het leven van het liefste vriendje dat ik ooit gehad heb, gecombineerd met dagboekfragmenten over mijn leven met CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom). Mijn wederhelft Harry fotografeert. Het liefst zouden wij onze creatieve krachten bundelen door bijvoorbeeld reisboeken te schrijven. Daarbij wonen we natuurlijk in een prachtig  land met bergen en beekjes en lekker weer, in een idyllisch huis met heel veel grond erbij en met kippen en geitjes en honden... Ach, een mens mag een droom hebben toch? Een hond hebben we in ieder geval al.Lees meer over deze blogger

Reacties (2)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

259960

Nieuwe leden

20-01-2021
19-01-2021
19-01-2021
19-01-2021

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin