Be nice or leave

Vrouwen vertellen / 14 februari 2016
Be nice or leave
Shutterstock
Nederland staat op tegen asociaal gedrag en scheldkanonnades op sociale media. Minister Lodewijk Asscher heeft een ludiek bericht gepost waarin hij op sympathieke wijze afrekent met anonieme schelders en fotograaf William Rutten is een actie gestart: Be nice or leave.

Het maakt niet uit wat voor bericht er op welk kanaal gepost wordt. Een leuk bericht. Een neutraal bericht. God verhoede: een bericht met een mening. Wat voor bericht dan ook. Als het viraal gaat kun je je borst natmaken als je je waagt aan het lezen van de reacties. Niet al te lang geleden schreef actrice Halina Reijn een column over ongewenste kinderloosheid. De storm aan reacties die erop volgde was niet mals. Natuurlijk was een deel ervan positief, maar ook de negatieve, haatdragende replieken kwamen als een stortvloed over haar heen. Samen met collega Sylvana Simons, die zonder al te veel aanleiding 'met de bananenboot terug' werd getwitterd, deed zij bij 'De wereld draait door' verslag van een en ander dat haar werd toegewenst.

Wat bezielt mensen om bij het minste of geringste met modder te gooien? Zonder dat er ook maar iets aanstootgevends geschreven of gezegd is? Een antwoord op deze vraag werd gegeven als reactie op, jawel, een mededeling over de actie 'Be nice or leave'. Zelfs op een bericht over schofterig gedrag wordt schofterig gereageerd. Iemand die zich erin herkende schreef: '... als de politiek niet luisterd dan ga je dat vanzelf doen. Tieves op...' Zowel de spelling als de inhoud van deze boodschap geeft iets aan over het niveau van de afzender. Vanwege onvrede over beslissingen van de regering schelden we op alles en iedereen, of het een nou met het ander te maken heeft of niet. Een andere bijzondere reactie betrof het in twijfel trekken van de bedoeling van de boodschap 'Be nice or leave'. Het zou eigenlijk over vluchtelingen gaan. Hoe komen ineens op dat onderwerp?

Yolanthe en Wesley hebben onlangs een kind gekregen en het kind heeft een bijzondere naam. Een van de vele reacties op het geboortebericht: 'Wat een belachelijke naam. Echt wat voor hen om zoiets raars te doen. Ze willen alleen maar aandacht.' Anouk is zwanger en krijgt de nodige verwensingen toegeslingerd vanwege de ietwat ongebruikelijke gezinssamenstelling. Mensen, is dat nou echt nodig? Je kan ervan denken wat je wil, maar moet dat allemaal ongecensureerd het internet op? Hou het voor jezelf, of als het niet anders kan: zeg dat het jouw keuze niet is en feliciteer vervolgens de (aanstaande) ouders omdat ze eigenlijk ontzettend leuk nieuws hebben gemeld.

Van negatieve reacties tot modder gooien tot schelden. Iemand die kennelijk niet op Georgina Verbaan gesteld is noemde haar een eh... prostituee met een ernstige ziekte, zal ik maar zeggen. Hoewel... de eerder genoemde haatmailer met spellingproblemen geeft me hier wel de mogelijkheid de ziekte te benoemen. Tieves. Klinkt een stuk zachter dan het echte werk en voorkomt dat mijn bericht geblokkeerd wordt vanwege het taalgebruik. Misschien heb ik de intelligentie van de hatelijke foutspeller onderschat.

Bekende en onbekende Nederlanders verdienen het met normaal respect behandeld te worden. Moet je je agressie kwijt, koop dan alsjeblieft een boksbal. Voor de rest: BE NICE OR LEAVE. Thank you.

#beniceorleave


Deel dit:

Geschreven door: Eveline - www.evelineschrijft.nl

Eveline

Hoi, mijn naam is Eveline. Een van mijn hobby's is het schrijven van korte verhalen over van alles en nog wat, die doorgaans niet al te serieus bedoeld zijn. Ook heb ik een roman geschreven: 'Sammy's hondenleven', over het leven van het liefste vriendje dat ik ooit gehad heb, gecombineerd met dagboekfragmenten over mijn leven met CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom). Mijn wederhelft Harry fotografeert. Het liefst zouden wij onze creatieve krachten bundelen door bijvoorbeeld reisboeken te schrijven. Daarbij wonen we natuurlijk in een prachtig  land met bergen en beekjes en lekker weer, in een idyllisch huis met heel veel grond erbij en met kippen en geitjes en honden... Ach, een mens mag een droom hebben toch? Een hond hebben we in ieder geval al.Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

259972

Nieuwe leden

25-01-2021
25-01-2021
24-01-2021
24-01-2021

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin