Maakt social media ons eenzaam?

Vriendschap / 04 maart 2020
Maakt social media ons eenzaam?
Shutterstock
We zitten tegenwoordig steeds vaker op onze telefoon en dan met name op platformen als Facebook, Instagram en WhatsApp. We hebben daardoor gedurende de dag steeds meer contact met anderen, maar er lijkt juist minder verbinding te worden gemaakt. Maakt social media ons dan ook eenzaam? Wij zochten het uit.

Wat is social media?

Allereerst is het interessant om eens te kijken wat er onder het populaire begrip 'social media' verstaan wordt. Eigenlijk bedoelen we met social media alle sociale platformen waarbij de gebruiker de content verzorgt. Er zit dus geen redactie of ander contact persoon tussen om te redigeren, de gebruiker heeft contact met andere gebruikers. Hierdoor staat interactie en de connectie met anderen centraal. Voorbeelden van bekende sociale media zijn Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIN, Twitter.

Contact met anderen

Dus, sociale media zijn gericht op het hebben van contact met anderen en fysieke afstand speelt hierbij geen rol meer. Alleen maar een win-win situatie zou je denken. Toch lijkt social media ook een isolerende werking te hebben. Dit heeft te maken met het ontbreken van de menselijke interactie.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het krijgen van likes, hartjes, nieuwe reacties of followers een verslavende werking heeft. Ze stimuleren de aanmaak van dopamine, ook wel gezien als een geluksstofje. Hierdoor zijn mensen geneigd langer en vaker online te blijven, wat een isolerende werking in de hand werkt. De gebruiker blijft langer met zijn telefoon op de bank of in bed liggen, wat je sloom en moe maakt en bovendien de betrokkenheid in de echte wereld vermindert. Zorg er dus voor dat de tijd die je op social media en je telefoon spendeert binnen de perken houdt. Het is geen tijdverdrijf en met mag geen negatieve invloed uitoefenen op het aantal uur dat je slaapt, sport of deelneemt aan het 'echte' leven buitenshuis.

Hoe kun je het internet gebruiken om je minder eenzaam te voelen?

Als je social media in jouw voordeel weet te gebruiken, dan kan het ervoor zorgen dat je het je leven juist verrijkt. Maar hoe doe je dat? Leer sociale media te gebruiken als een communicatiemiddel om verbindingen met anderen aan te gaan. In eerste instantie is dat natuurlijk op het internet, maar probeer die contacten vervolgens naar het echte leven te verschuiven.

Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe contacten leggen met gelijkgestemden (bijvoorbeeld mensen die graag naar dezelfde type festivals gaan of van dezelfde hobby houden) of je probeert zelf iets op te zetten met een aantal anderen. Ons sociale platform Vriendinnenonline is daar een zeer geschikt medium voor, omdat iedereen die lid is van de site is ingesteld om andere mensen te leren kennen. Een perfect voorbeeld van hoe het internet kunt inzetten om je minder eenzaam te voelen. Hopelijk hebben we je zo meer inzicht kunnen geven en kun je het internet in jouw voordeel gebruiken. Succes!


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

230460

Nieuwe leden

01-12-2020
30-11-2020
30-11-2020
30-11-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum

Kletspraatje
Online contact
25
Overijssel
Nieuw contact
5