Introvert zijn & vriendinnen onderhouden, hoe doe je dat?

Vriendschap / 06 april 2020
Introvert zijn & vriendinnen onderhouden, hoe doe je dat?
Shutterstock
Ben jij introvert? Grote kans dat je regelmatig behoefte hebt om even alleen te zijn en dat je je niet goed op je gemak voelt in grote groepen. Je moet oppassen dat je niet overloopt door een overkill aan sociale prikkels. Toch is een fijne vriendschap of een aantal goede vriendinnen prettig om te hebben. Hoe kun je dit goed aanvliegen? Wij geven je een aantal inzichten. Zo kun jij passende vriendschappen vinden en onderhouden, zonder dat je jezelf tekort doet.

Liever een goede vriendin dan vriendinnengroepjes

Het is voor ieder mens belangrijk om te weten wat je energie geeft en wat je energie kost. Ben jij liever een avond alleen thuis aan het rommelen in plaats van een avond stappen in een drukke kroeg? Logisch! Als introvert kost zo'n avond je veel meer energie in vergelijking tot anderen. Bovendien laad jij het beste op als je even alleen bent. Geef daar dan ook gehoor aan. Het kan als introvert soms lastig zijn om toe te geven aan je gevoel, zeker omdat het lijkt alsof afspreken met groepen vriendinnen de norm is.

Zodra je wel luistert naar je behoeftes, zul je zien dat meer energie overhoudt. Je wordt dan namelijk niet de hele tijd leeggezogen in de drukke settings waar jij niet goed tot je recht komt. Het zal je helpen om vriendinnen te zoeken met dezelfde behoeftes of die ook introvert zijn, zodat je elkaar goed aanvoelt. Hierdoor kun je jezelf makkelijker accepteren en heeft de vriendschap meer kans tot slagen.

Een goede gesprekspartner

Zoals we hierboven al even noemden; als introvert persoon kom je in veel gevallen beter tot je recht in een diepgaand gesprek met een goede vriendin, dan in een grote groep meiden. Juist omdat je als introvert vaak een wat kleiner sociaal leven hebt, zijn de bestaande vriendschappen juist wel diepgaand. De kans is groot dat jij een goede luisteraar bent en daardoor voelt de ander zich echt gezien en gehoord bij jou. Bij jou draait het om echte verbinding maken in plaats van uren lang social talk. Daarom is het ook zo fijn om jou als vriendin te hebben.

Ondanks dat je misschien beter kunt luisteren en daardoor minder snel het woord zou nemen, is het wel belangrijk dat je met die goede vriendin ook dingen van jezelf deelt. Een goede relatie ga je aan door een wisselwerking van geven en nemen. Voor de vriendin in kwestie is het ook belangrijk om te horen wat jou bezig houdt, dus probeer daarin ook open te zijn. Zo zal jullie vriendschap nog hechter worden.

Ken je grenzen

Iedereen loopt op een bepaald moment tegen z'n eigen grens aan. Soms zit je wat eerder aan je tax dan andere keren, afhankelijk van de omstandigheden waar je je op dat moment in bevindt. Omdat dit voor iedereen anders is, moet je jezelf nooit vergelijken met anderen. Over het algemeen bereiken introverte mensen eerder hun grens dan anderen, omdat ze gedurende de hele dag meer prikkels oppikken. Het dagelijks leven en alle bijkomende (sociale) activiteiten zullen daardoor meer energie kosten.

Blijft trouw aan je eigen gevoel en doe niets omdat je vindt dat je dat 'zou moeten kunnen' of omdat 'anderen dat ook doen'. Weet waar je grenzen liggen en wat voor jou werkt. Zodra je hiernaar gaat luisteren en aan toe geeft, zul je zien dat het veel goeds voor je doet. Je houdt meer energie over, je zult je daardoor beter voelen en een prettiger persoon zijn voor jezelf en je omgeving. Omarm jezelf en je introverte ik, want jij bent mooi zoals je bent!

Zoek jij ook vriendinnen die aansluiten bij jouw introverte karakter? Ons platform is speciaal opgezet om laagdrempelig gelijkgestemden te leren kennen! Lees hier hoe vriendinnen vinden bij ons werkt!


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (2)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 5 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

259972

Nieuwe leden

25-01-2021
25-01-2021
24-01-2021
24-01-2021

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin