Fast Fashion industrie; de op 1 na grootste vervuiler
11 juni 2019 

Fast Fashion industrie; de op 1 na grootste vervuiler

Milieuvervuiling big time

Steeds meer mensen worden er van bewust en ook steeds meer mensen willen er iets aan doen: De Fast Fashion industrie. De tweede grootste milieuvervuiler op aarde. Dit komt voornamelijk door het waterverbruik dat veel vervuiling met zich meebrengt, maar ook door bestrijdingsmiddelen en het vervoeren van de kleding. Als voorbeeld: voor de productie van een t-shirt en spijkerbroek samen, kun je 175 keer in bad. Daarnaast is niet alleen het milieu er slecht aan toe, maar ook de arbeiders.

Gemiddeld 21 kledingstukken per persoon

We kopen in Nederland jaarlijks ruim 21 kledingstukken per persoon en daarvan is nog niet eens een half kledingstuk verantwoord geproduceerd. De arbeiders maken werkweken van 60 tot wel 90 uur in erg slechte werkomstandigheden. Het minimumloon van deze arbeiders is 98,- per maand, maar het grootste deel wordt uitgebuit en krijgt vele malen minder.

Het is duidelijk dat er iets moet veranderen. Tegelijkertijd houden we ervan om tijdens een vriendinnendagje alle winkels in de stad af te lopen, om vervolgend met tassen vol thuis te komen. Daarom hieronder wat tips zodat je alsnog lekker kan shoppen, terwijl je op duurzaamheid let.

1. Convenant Duurzaam Textiel

Meer dan 60 kledingbedrijven vallen onder het convenant duurzaam textiel. Hierin beloven de bedrijven waaronder De Bijenkorf, G-Star Raw en Sissy Boy binnen 5 jaar alleen nog maar duurzame en eerlijke kleding te verkopen. Deze winkels zijn er dus nog niet helemaal, maar ze zijn zeker op de goede weg.

2. Biologisch katoen

Biologisch katoen is niet aangetast door bestrijdingsmiddelen. Dit maakt het dus een stuk beter voor het milieu. C&A is de grootste verkoper van biologisch katoen, dus daar kan je goed terecht. Aan de labels in een kledingstuk kan je controleren of ze van biologisch katoen zijn gemaakt.

3. Kringloopwinkels

Natuurlijk kon deze niet in het rijtje missen, aangezien het weggooien van je kleding veel slechte invloed heeft op het milieu. Door kleding te hergebruiken bespaar je de kosten van een nieuw kledingstuk en zorg je dat deze niet op de brandstapel komt zoals de overige 10% van alle andere kleding. Je kunt je goede kleding (die je nou eenmaal niet meer aantrekt) verkopen bij de Kringloopwinkel en/of er zelf gaan shoppen.

4. Blij met minder

Zoals de cijfers hierboven al laten zien kopen we met zijn allen veel te veel kledingstukken. Een laatste alternatief is dus dubbel checken of je het kledingstuk wel echt nodig hebt. Kun je het goed combineren met andere kledingstukken die je al bezit? Kleding kopen we al snel impulsief en zonder er goed over na te denken. Courtney Carver heeft een project gedaan waar ze voor 3 maanden lang 33 kledingstukken aandeed en combineerden. Toen het project was afgelopen en ze ging navragen of mensen door hadden dat ze dezelfde kleding had gedragen, kreeg ze als antwoord dat niemand het in de gaten had gehad.

5. Maak het verschil

Natuurlijk is het ook geen oplossing om nooit meer nieuwe kleding te kopen. Doe mee aan campagnes, deel je kringloopaankoop en laat zien dat jij een verschil maakt. Als we met zijn allen wat meer letten op onze aankopen, kunnen we een groot verschil maken!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?