Fast Fashion industrie; de op één na grootste vervuiler

Style & Beauty / 11 juni 2019
 Fast Fashion industrie; de op één na grootste vervuiler
Simone Lohnstein
In plaats van elk seizoen nieuwe kledingstukken in de etalage, is dat tegenwoordig verdubbeld naar elke week. De kleding is gemaakt van slechte kwaliteit en in slechte omstandigheden. Dat allemaal zodat wij continu en betaalbaar een nieuw kledingstuk aan onze garderobe kunnen toevoegen. Het is een haat/liefde relatie aan het worden. We willen het blijven kopen maar we zien ook steeds meer de nadelen onder ogen. De grote winkelketens merken dat de consument vraagt om eerlijkere kleding en er is een grote verandering aan het ontstaan in de retailbranch. Hoe gaat dat verder?

Milieuvervuiling big time

Steeds meer mensen worden er van bewust en ook steeds meer mensen willen er iets aan doen: De Fast Fashion industrie. De tweede grootste milieuvervuiler op aarde. Dit komt voornamelijk door het waterverbruik dat veel vervuiling met zich meebrengt, maar ook door bestrijdingsmiddelen en het vervoeren van de kleding. Als voorbeeld: voor de productie van een t-shirt en spijkerbroek samen, kun je 175 keer in bad. Daarnaast is niet alleen het milieu er slecht aan toe, maar ook de arbeiders.

Gemiddeld 21 kledingstukken per persoon

We kopen in Nederland jaarlijks ruim 21 kledingstukken per persoon en daarvan is nog niet eens een half kledingstuk verantwoord geproduceerd. De arbeiders maken werkweken van 60 tot wel 90 uur in erg slechte werkomstandigheden. Het minimumloon van deze arbeiders is € 98,- per maand, maar het grootste deel wordt uitgebuit en krijgt vele malen minder.

Het is duidelijk dat er iets moet veranderen. Tegelijkertijd houden we ervan om tijdens een vriendinnendagje alle winkels in de stad af te lopen, om vervolgend met tassen vol thuis te komen. Daarom hieronder wat tips zodat je alsnog lekker kan shoppen, terwijl je op duurzaamheid let.

1. Convenant Duurzaam Textiel

Meer dan 60 kledingbedrijven vallen onder het convenant duurzaam textiel. Hierin beloven de bedrijven waaronder De Bijenkorf, G-Star Raw en Sissy Boy binnen 5 jaar alleen nog maar duurzame en eerlijke kleding te verkopen. Deze winkels zijn er dus nog niet helemaal, maar ze zijn zeker op de goede weg.

2. Biologisch katoen

Biologisch katoen is niet aangetast door bestrijdingsmiddelen. Dit maakt het dus een stuk beter voor het milieu. C&A is de grootste verkoper van biologisch katoen, dus daar kan je goed terecht. Aan de labels in een kledingstuk kan je controleren of ze van biologisch katoen zijn gemaakt.

3. Kringloopwinkels

Natuurlijk kon deze niet in het rijtje missen, aangezien het weggooien van je kleding veel slechte invloed heeft op het milieu. Door kleding te hergebruiken bespaar je de kosten van een nieuw kledingstuk en zorg je dat deze niet op de brandstapel komt zoals de overige 10% van alle andere kleding. Je kunt je goede kleding (die je nou eenmaal niet meer aantrekt) verkopen bij de Kringloopwinkel en/of er zelf gaan shoppen.

4. Blij met minder

Zoals de cijfers hierboven al laten zien kopen we met zijn allen veel te veel kledingstukken. Een laatste alternatief is dus dubbel checken of je het kledingstuk wel echt nodig hebt. Kun je het goed combineren met andere kledingstukken die je al bezit? Kleding kopen we al snel impulsief en zonder er goed over na te denken. Courtney Carver heeft een project gedaan waar ze voor 3 maanden lang 33 kledingstukken aandeed en combineerden. Toen het project was afgelopen en ze ging navragen of mensen door hadden dat ze dezelfde kleding had gedragen, kreeg ze als antwoord dat niemand het in de gaten had gehad.

5. Maak het verschil

Natuurlijk is het ook geen oplossing om nooit meer nieuwe kleding te kopen. Doe mee aan campagnes, deel je kringloopaankoop en laat zien dat jij een verschil maakt. Als we met zijn allen wat meer letten op onze aankopen, kunnen we een groot verschil maken!


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

218340

Nieuwe leden

30-05-2020
30-05-2020
30-05-2020
30-05-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin