Who the f8ck is James Worthy?

Reizen & Cultuur / 12 augustus 2014
Who the f8ck is James Worthy?
www.rainbow.nl
Met deze vraag is zijn gelijknamige boek al aardig samengevat. Je leest namelijk over hem als persoon, wat hij veel doet is neuken en hij is net zo grof in zijn taalgebruik als deze zin klinkt. En tóch is hij steengoed; James is namelijk een taalvirtuoos.

James is een dromerige dertiger, ex-stotteraar en het onbetwiste lachertje van de Amsterdamse schrijverswereld. Zijn boeken verkopen niet en zijn zelfvertrouwen daalt gestaag. Zijn vriendin Polly ziet de bui al hangen en ruilt hem in voor een succesvol kunstenaar.

Vol liefdesverdriet schrijft James zijn debuutroman en die scoort nog aardig ook. Zou hij Polly nog kunnen terugwinnen?

Op de achterkant van mijn telefoon liggen vier rommelige lijntjes. ‘Lijntje links, lijntje rechts, kom op. Het is net Tetris, maar dan duurder.’ zeg ik. De wc is vies en het licht is te fel, maar hierdoor zie ik wel hoe mooi haar ogen zijn. ‘Wow kleine. Donkerbruin met kleine witte puntjes, je ogen lijken op Ferrero Rochers.’

Het verhaal is weinig spannend en niet heel diepgaand, maar het is de wijze van opschrijven die het boeiend maakt. James’ manier van kijken naar de wereld en het dan ook onder woorden brengen is hilarisch en vrij uniek. Dit is zo’n boek dat je niet in gezelschap kunt lezen, want dan moet je steeds uitleggen waarom je zit te grinniken.

James leidt een losbandig leven en schaamt zich daar niet voor. Hij verwoordt zijn leven op een zogenaamd typisch mannelijke grove wijze die niet iedereen zal kunnen waarderen, maar de ironie tussen de regels door maakt dat voor velen vast weer goed.

Als James dreigt te verzwelgen in zijn verdriet om Polly stuurt zijn uitgever hem naar Frankrijk om in alle rust een boek te gaan schrijven over Polly en hem. Het boek komt er, maar niet omdat hij nou zo’n rustige trip naar Frankrijk maakt. Zelfs die reis loopt anders dan gepland, zoals zijn hele leven al het geval is.

Jan Wolkers, Kluun, James Worthy. In dat rijtje hoort hij thuis qua thematiek, dosis liefde(sverdriet) en seks en portie humor. En niet te vergeten het bij de naam noemen van dingen en daarbij grover taalgebruik niet schuwen.

www.rainbow.nl

James Worthy, uitgeverij Rainbow, www.rainbow.nl


Deel dit:

Geschreven door: Nelly Hofman - www.nellyhofman.nl

Nelly Hofman

Hoi! Mijn naam is Nelly Hofman en schrijven mag ik wel bestempelen als een van mijn favorieten uit een hele lange rij vrijetijdsbestedingen. Naast het schrijven voor Vriendinnenonline, probeer ik aan de weg te timmeren als tekstschrijver, blog ik op mijn eigen weblog en schrijf ik verhalen (lang en kort). Mocht je meer van me willen weten, klik dan op je gemakje door naar het linkje 'Lees meer over deze blogger'.Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

221440

Nieuwe leden

07-07-2020
07-07-2020
07-07-2020
07-07-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin