Tips voor veelvoorkomende tegenslagen op vakantie

Reizen & Cultuur / 29 augustus 2018
Tips voor veelvoorkomende tegenslagen op vakantie
Shutterstock
Je wilt er eigenlijk niet te lang over nadenken, maar de kans bestaat altijd dat er iets mis gaat als je op vakantie bent. Iedereen kent de horrorverhalen wel: van enorme vertragingen tot vermiste koffers en ziektes. Dit is geen blog om je angst in te boezemen, maar het is wel iets om even bij stil te staan en je goed voor te bereiden op wat eventueel kan komen. Met een goede voorbereiding en de juiste informatie vang jij een tegenslag op vakantie zo op!

Wat te doen bij een vertraagde of geannuleerde vlucht?

Helemaal in de vakantie mood rol jij je koffers en reispartners door de luchthaven om er bij de incheckbalie achter te komen dat jullie flinke vertraging hebben. Wat een tegenslag aan het begin van je vakantie! Het vliegtuig blijft niet zo maar een kwartier langer aan de grond, maar wel enkele uren. Wat nu?! Als je een pakketreis met transfer hebt geboekt is er grote kans dat zij ook in de gaten houden of de vluchten op tijd arriveren. Je kan natuurlijk voor de zekerheid even contact opnemen met je accommodatie om ze in te lichten dat jullie later arriveren. Bij een geannuleerde vlucht is het aan te raden om bij de incheckbalie te informeren hoe de vluchten omgeboekt worden. De vliegtuigmaatschappij licht je daar over in.

Oké, dat is geregeld, maar waar heb je verder recht op? Soms heb je recht op compensatie voor de vertraging. Het kan je immers zo een vakantiedagen kosten. Check of jij recht hebt op geld terug voor je vlucht met vertraging. Diverse onvoorziene omstandigheden kunnen een rol gespeeld hebben, maar je kan aanspraak maken op tot wel €600,- retour. Wel even de moeite om dat uit te zoeken dus!

Wat te doen bij ziekte op vakantie?

Heel vervelend, maar ziek worden kan je overal. Je hoeft maar net iets verkeerds te eten of een bacterie binnen te krijgen en het kan misgaan. Thuis én in het buitenland. Een goede reisverzekering is in dit geval erg belangrijk. Word je ziek, raadpleeg dan eerst het alarmcentrale nummer dat je vaak van je reisverzekeraar krijgt. Die kan een eerste indicatie en advies geven over wat je het beste kunt doen en waar je op bestemming terecht kan. In het buitenland wil je niet voor nare hoge ziekenhuisrekeningen komen te staan!

Wat te doen bij een vermiste koffer?

Je komt op plaats van bestemming aan en ziet dat je koffer niet is meegereisd. Ontzettend vervelend. Zorg er altijd voor dat jij een NAW-label aan de koffer hebt hangen! Vul op het vliegveld een PIR-forumlier in (Property Irregularity Report). Hiermee kan de maatschappij op zoek gaan naar je bagage. Zorg er wel voor dat je een kopie voor jezelf behoudt. Neem daarnaast contact op met je reisaanbieder/luchtvaartmaatschappij om te achterhalen hoe zij qua vergoedingen handelen. Ook je reisverzekering kan je hierover raadplegen. Soms krijg je een bedrag vergoed (en kan je meteen een nieuwe bikini halen). Vaak heb je bij een vermiste koffer hem redelijk snel weer terug.

Wat te doen bij autopech op vakantie?

Je bent op vakantie en jawel, op de route du soleil met je favoriete rondtrip chanson op de achtergrond zie je een lampje oplichten op je dashboard. Autopech! Als je naar het buitenland gaat met de auto, is het aan te raden om vooraf je auto even te laten nalopen door een garage en een goede wegenwachtservice af te sluiten.

Bel die service eerst op voor het eerste advies: naar welke garage kan je het beste gaan? Wat zijn je rechten? Wie draait er op voor de kosten? Als je goed verzekert bent, is het aan te raden ook je reisverzekeraar te bellen om kort te sluiten wat je het beste kunt doen. Beter teveel informatie inwinnen, dan te weinig! Met een beetje geluk kan jij bij een garage in de buurt je auto laten repareren en de kosten declareren.

Blijf relaxt

Laat tegenslagen hoe dan ook niet je vakantie bepalen. Het is vervelend, maar hopelijk weet je zo al iets beter wat je in eerste instantie kan doen. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk! Niet stressen en blijven genieten! Lees ook deze tips om je vakantie zo aangenaam en relaxt mogelijk te maken.


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

218174

Nieuwe leden

27-05-2020
27-05-2020
27-05-2020
26-05-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin