Onterecht onzeker?

Reizen & Cultuur / 19 november 2014
Onterecht onzeker?
www.fuckdieonzekerheid.nl
Ga je onzekerheden en angsten uit de weg of er juist vol tegenin? Veel (hoogopgeleide) vrouwen kiezen voor het eerste. Waarom? En hoe komen we daarvan af?

Daarover schrijft Vreneli Stadelmaier in haar boek ‘F*ck die onzekerheid, nooit meer (onterecht) bang om door de mand te vallen’.

Het wordt het Imposter Syndrome genoemd; de angst om te falen, niet aardig gevonden te worden, zich te bescheiden opstellen. Dit zit in onze natuur. Wij zijn van oudsher degene die zorgen voor man en kinderen en verzorgd worden door de man en niet om onszelf te verdedigen of ontwikkelen.

Maar tijden zijn veranderd en daar zijn we onzekerder van geworden. Alsof we uit onze natuurlijke comfortzone getrokken zijn. Iets wat voor onze generatie niet meer klopt, we weten niet beter. Maar gevoelsmatig, meestal geheel onbewust, doen we nog steeds onder voor mannen.

Stadelmaier beschrijft een heleboel herkenbare situaties in haar boek, waarbij je stuk voor stuk denkt ‘ze heeft gelijk, alleen besef ik dat nu pas’.

Neem een willekeurige vacature en bekijk de eisen die gesteld worden. Van de 6 functievereisten voldoe je aan vijf punten. De meeste vrouwen zullen niet solliciteren, want ze kunnen niet aan de eisen voldoen. Terwijl een man maar aan de helft van het aantal eisen hoeft te voldoen voordat hij in de pen klimt. Je kunt zeggen dat de man te zelfverzekerd is, maar de kans is groter dat de vrouw te onzeker is, te bescheiden. Omdat de man wel solliciteert, komt een vrouw nooit op een topfunctie terecht.

Vrouwen kunnen ook slecht complimenten aannemen. ‘Wat heb je die-en-die-taak goed gedaan zeg!’ ‘Och,’ haalt haar schouders op, ‘zonder jouw advies en zijn hulp was het me niet gelukt.’

Daarnaast is de mening en houding van de omgeving voor vrouwen veel belangrijker. Marlies Dekkers werkte zich uit een arbeidersgezin omhoog en heeft geen vrienden meer uit haar tijd van de huishoudschool. Ze ‘paste’ op een gegeven moment niet meer in een leefgemeenschap omdat ze dingen gepresteerd had. Zij werkte zich daardoor heen, maar er zijn genoeg vrouwen die daarom niet verder durven.

“Als vrouwen niet zeker weten of ze iets kunnen, doen ze het niet.” Aldus Euro-commissaris Neelie Kroes.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. En natuurlijk schrijft Stadelmaier ook nog hoe je er vanaf kunt komen, of er in elk geval aan kunt werken. Het begint met bewustwording van je eigen gedrag en het feit dat je wél capabel bent om zaken aan te pakken. De stappen die je ervoor kunt maken reikt de schrijfster je aan. Jij hoeft ze alleen maar op te volgen.

Een heel verhelderend boek voor alle vrouwen, ook de succesvolle. Het is vlot leesbaar, in duidelijke taal geschreven en ontzettend pakkend. Toegankelijk én herkenbaar voor vrijwel iedere vrouw, en ook zeker voor heel veel mannen. Dus laat het boek rustig slingeren voor je vriend, man, vader enzovoort.


Nieuwsgierig geworden? Check de website F*ck die onzekerheid. Of koop het boek bij je plaatselijke boekhandel of online.

F*ck die onzekerheid. Nooit meer (onterecht) bang om door de mand te vallen.

Vreneli Stadelmaier

Uitgeverij Prometheus-Bert Bakker

9789035142664


Deel dit:

Geschreven door: Nelly Hofman - www.nellyhofman.nl

Nelly Hofman

Hoi! Mijn naam is Nelly Hofman en schrijven mag ik wel bestempelen als een van mijn favorieten uit een hele lange rij vrijetijdsbestedingen. Naast het schrijven voor Vriendinnenonline, probeer ik aan de weg te timmeren als tekstschrijver, blog ik op mijn eigen weblog en schrijf ik verhalen (lang en kort). Mocht je meer van me willen weten, klik dan op je gemakje door naar het linkje 'Lees meer over deze blogger'.Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

221232

Nieuwe leden

04-07-2020
04-07-2020
04-07-2020
04-07-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin