Kleine Bij

Reizen & Cultuur / 30 maart 2014
Kleine Bij
“Als ik de meisjes thuis dit verhaal zou vertellen zouden ze me vragen: Wat is een salon en wat is dat voor spul dat fluweel heet en hoe komt het dat de vrouw bij wie je bleef haar hout niet net als iedereen in een stapel aan de zijkant van het huis hield? Waarom liet ze het op de grond liggen, was ze heel erg lui?” (citaat uit Kleine Bij van Chris Cleave)

Verhalen, daar zijn er veel van. Iedereen heeft verhalen of kan ze verzinnen. Ze worden verteld in tv-programma’s of vertaald naar boeken en films. Sommige verhalen zijn er voor het vermaak, anderen om te informeren. Het ene ben je binnen een uur vergeten, het andere blijft nog lang aan je kleven.

Chris Cleave schreef een boek in de laatste categorie; de categorie van klevende boeken.

Kleine Bij, zo noemt de jonge vrouw uit Nigeria zich, is gevlucht voor de vrouwonterende verschrikkingen in haar land. Ze heeft in sommige opzichten meer meegemaakt dan jij en ik samen, maar heeft als Afrikaanse in het kapitalistische, andersdenkende westen ook een bepaalde naïviteit over zich. Dit contrast weet Cleave uitstekend weer te geven.

Na een groot verlies op het strand in Nigeria vlucht Kleine Bij haar land uit door zich te verstoppen in een ruim met thee. De kapitein van het schip zet haar in Engeland van boord en ze wordt in een detentiecentrum geplaatst. Daar leert ze zichzelf Engels zoals de Queen het spreekt en gaat ze op zoek naar de man die ze op het Nigeriaanse strand ontmoette.

Ze vindt Sara, zijn vrouw, die ze op datzelfde strand ontmoet heeft en die klaar staat om naar de begrafenis van haar man te gaan. Cleave wisselt de perspectieven van Sara en Kleine Bij af en schetst daarmee eenzelfde verhaal vanuit twee totaal verschillende personages.

Ik begon dit stuk met een passage. Dit is één van de passages waarin het verschil tussen het leven van Kleine Bij in Nigeria en het leven in Engeland duidelijk naar voren komt. Het is wonderlijk, dat Kleine Bij zich ondanks deze verschillen zo goed staande houdt in de Westerse samenleving, niet knettergek wordt van al het vreemde om zich heen. Het ogenschijnlijk simpel aanneemt dat er verschillen zijn en zich daarnaar voegt.

Voor mij was dit een verhaal dat blijft hangen, vanwege de cultuurverschillen, de redenen voor mensen om een (minder ontwikkeld) land te ontvluchten, de problemen waar ze tegenaan lopen en de manier waarop wij hier in het westen met vluchtelingen om lijken te gaan. Het is een klevend boek, omdat Cleave dit alles er niet duimdik bovenop legt, maar een prachtig verhaal in mooie schrijfstijl heeft neergezet. Een verhaal dat je ter ontspanning kunt lezen, maar waar je, als je er voor open staat, veel meer in kunt lezen.

Ik kan helaas geen sterren, punten of andersoortige score aan het boek verbinden, maar wat mij betreft is dit een typische ‘must read’ voor wie van klevende boeken houdt.


Deel dit:

Geschreven door: Nelly Hofman - www.nellyhofman.nl

Nelly Hofman

Hoi! Mijn naam is Nelly Hofman en schrijven mag ik wel bestempelen als een van mijn favorieten uit een hele lange rij vrijetijdsbestedingen. Naast het schrijven voor Vriendinnenonline, probeer ik aan de weg te timmeren als tekstschrijver, blog ik op mijn eigen weblog en schrijf ik verhalen (lang en kort). Mocht je meer van me willen weten, klik dan op je gemakje door naar het linkje 'Lees meer over deze blogger'.Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 5 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

211594

Nieuwe leden

19-02-2020
19-02-2020
19-02-2020
19-02-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum