Mooie wandelroutes: De Groene Wissels

Reizen & Cultuur / 11 februari 2018
Mooie wandelroutes: De Groene Wissels
Shutterstock
Vermoedelijk loopt iedereen wel eens ‘een rondje’, door bijvoorbeeld je eigen dorp of stad of het bos dat er vlakbij ligt. Even een frisse neus halen en de benen strekken. In veel gevallen zal de hond die er uit moet een reden zijn om je bezigheden te staken en naar buiten te gaan.

Wandelsporters

Het lijkt wel of het aantal mensen dat langere afstanden wil lopen langzaam toeneemt, gezien de drukte in de bossen en over onze dijken. Daarbij is een scheiding te maken tussen de zogenaamde asfaltlopers en natuurwandelaars. Asfaltlopers lopen voornamelijk op verharde wegen en zien de uitdaging in het wandelen van georganiseerde tochten als de Rode Kruis Bloesemtocht (april) in Geldermalsen, de Airborn (september) te Oosterbeek of zelfs de Vierdaagse van Nijmegen (juli). Ze worden vaak als wandelsporters bestempeld.

Natuurwandelaars

De natuurwandelaars trekken door de bossen, uiterwaarden en zo meer en lopen veelal over onverharde wegen. Veel van de Groene wissels zijn wandelingen die gericht zijn op de natuurwandelaars. Er is een ruime keuze aan routes in allerlei natuurgebieden in Nederland.

De groene wissels

Bart van der Schagt heeft in vier jaar tijd ruim 400 van deze Groene Wissel wandelingen ontworpen, gelopen en gepubliceerd. Het begon als een klein idee, maar werd een doorslaand succes. Het aantal wandelaars dat minstens één Groene Wissel gelopen heeft is het half miljoen ruim gepasseerd. Elke rondwandeling start en eindigt bij hetzelfde trein- of busstation en is daardoor prima bereikbaar, ook voor mensen die geen auto hebben of deze graag laten staan. Het zijn routes die variëren tussen de 7 en 28 km.

De gebaande wegen verlaten

De wandelingen zijn zo’n succes omdat ze de gebaande wegen verlaten. Hij gaat altijd op zoek naar routes waar een ander niet zo snel zal lopen. Zo kom je bij zijn groene wandelingen wel eens bij paadjes waar je letterlijk bij stil gaat staan en je hardop afvraagt of dat echt het pad is dat je in moet slaan. Smal, begroeid en super avontuurlijk! En vaak komt het uit op een prachtig natuurplekje waar je anders nooit gekomen was, tenzij bij toeval.

We liepen een tijd geleden Groene Wissel 186; Geldermalsen. Ik ben zelf opgegroeid in de gemeente Geldermalsen, maar was verrast door sommige stukjes uit de route. Paden die ik altijd had aangezien voor eigen terrein en stukjes natuur waarvan ik het bestaan niet wist. Probeer het eens, een Groene Wissel in je eigen regio.

Routebeschrijving

De routebeschrijvingen zijn beschikbaar voor papier, gps of app. Wij hebben de ervaring dat de gedrukte beschrijving veel leeswerk vergt tijdens het lopen. Ik heb mezelf aangewend om thuis voorwerk te doen door zelf een bondige versie van de beschrijving te maken. Deze tip is gratis, net als de wandelingen. Dus wie of wat houd je nog tegen? Kijk hier voor de lijst met alle groene wissels.

Overigens heeft Bart van der Schagt naast de groene wandelingen ook stadswandelingen en themawandelingen, maar daarover kan ik (nog) niet meepraten.


Deel dit:

Geschreven door: Nelly Hofman - www.nellyhofman.nl

Nelly Hofman

Hoi! Mijn naam is Nelly Hofman en schrijven mag ik wel bestempelen als een van mijn favorieten uit een hele lange rij vrijetijdsbestedingen. Naast het schrijven voor Vriendinnenonline, probeer ik aan de weg te timmeren als tekstschrijver, blog ik op mijn eigen weblog en schrijf ik verhalen (lang en kort). Mocht je meer van me willen weten, klik dan op je gemakje door naar het linkje 'Lees meer over deze blogger'.Lees meer over deze blogger

Reacties (1)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226656

Nieuwe leden

26-09-2020
26-09-2020
26-09-2020
26-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum

Kletspraatje
Hoogsensitief / HSP?
15
Kletspraatje
Herfst
3