Different way of travelling

Reizen & Cultuur / 07 mei 2014
Different way of travelling
Klasine Smid | Krealicious
De stap van 'vakantie' naar 'reizen' kan soms groot zijn. Bij reizen denk je al snel aan Azië of Australië, maar soms is die stap nog veel te groot. Europa is ook een heel geschikt werelddeel om lekker te gaan reizen, maar dan op een andere manier: met de trein.

Reizen met de trein wordt ook wel interrailen genoemd. Het is een andere manier van reizen, maar dan ook tien keer zo leuk en speciaal. Het is vaak niet de eerste keus, maar het is eigenlijk heel makkelijk. Samen met mijn beste vriendin droomde ik van een roadtrip door Europa. De auto had helaas voor ons veel nadelen. Het liefst gingen we in een VW busje (T1), maar die zijn helaas erg duur. Daarnaast hebben wij beide geen verstand van auto's, als er dan wat aan de hand zou zijn weten we niet zo goed hoe we dit zouden moeten oplossen. Interrailen was de oplossing van ons en afgelopen zomer maakten wij de reis van ons leven.

Station HamburgStation Hamburg

Hoe werkt het dan?
Er zijn veel mogelijkheden. Je kunt een pas kopen die je de mogelijkheid geeft om te reizen met de trein. De meest handige pas is een 'global pass'. Deze pas geeft je toegang tot dertig verschillende landen in Europa en afhankelijk van het aantal dagen kun je door deze landen reizen. Wij hadden een 10 dagen in 22 dagen pas gekocht, wat betekend dat we 10 reisdagen hadden in een maximum van 22 dagen. Er zijn ook andere mogelijkheden zoals: 5 dagen in 10 dagen, onbeperkt 22 dagen of een maand onbeperkt reizen. Je vult op de pas de datum in van de dag dat je reist met de trein en dan zet de conducteur een stempel voor goedkeuring.

Waar kun je naar toe?
De global pass geeft toegang tot dertig Europese landen. Dat zijn eigenlijk alle landen die bij Europa horen en ook Turkije. Zo lang er maar een treinrails ligt, kun je er naar toe. Dit zijn vrijwel vooral steden, want die verbindingen zijn vaak de beste, maar je kunt ook naar Scandinavië reizen en de natuur in of naar de stranden van Kroatië. Vrijwel alles is mogelijk!

Gangpad zitten
Vier uren vertoeven in het gangpad van de trein Berlijn - Praag

Reserveringen
Het is handig om bij drukke treinen een reservering te maken voor een stoel. Dit zit helaas niet inbegrepen bij de je interrail pas, dus je zal een klein bedrag bij moeten betalen. Het hoeft niet, maar dan heb je grote kans dat je een aantal uren in het gangpad moet staan of zitten. Zoals de foto hier boven kun je zien dat dat niet erg comfortabel is. Een reservering kun je maken bij een loket op het station, hier moet je aangeven dat je een interrail pas hebt en dat het gaat om een reservering. Zo ben je zeker van een zitplaats.

Nachttreinen
Reizen met de nachttreinen is echt ideaal. Hiervoor is het sowieso een must om te reserveren. Dan kun je tenminste lekker slapen op een bedje, of nouja een brancard met een stoffen plank. Ja, het is geen boxspring, maar geloof me: slapen doe je wel! Het ideale van nachttreinen is dat het een relaxte manier van reizen is. Je gaat slapen en je wordt wakker gemaakt als je bijna op bestemming bent. Fijn toch?
Wat verder nog belangrijk is met betrekking tot nachttreinen is de '7 PM regel'. Dit is een regel speciaal voor nachttreinen. Als je 's nachts reist gebruik je eigenlijk twee reisdagen, met de 7 PM regel kun je dit terug brengen naar één reisdag. Als je een rechtstreekse nachttrein pakt die vertrekt na zeven uur 's avonds (7 PM) en aankomt ná vier uur 's nachts op bestemming mag je alleen de datum van aankomst invullen op je pas. Dit scheelt weer een reisdag.

Nachttrein

Slaapplaats in de nachttrein

Kosten?
Wij hadden de pas 10 dagen in 22 dagen gekocht en deze kost €230. Hiermee kun je dus overal naar toe reizen, zonder reserveringen. Wij zijn dus 22 dagen op reis geweest en hebben per persoon zo'n €1500,- uitgegeven. Dit is inclusief alles! De interrail pas, alle reserveringen, alle overnachtingen, al het eten (en we zijn elke dag uiteten geweest), extra bustickets in Kroatië en alle excursies. Je kunt het natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt door keuzes te maken waar je wilt eten en slapen. Wij hebben absoluut niet zuinig geleefd en hebben echt genoten van het leven als reiziger.

Tips
- Ga veel rondkijken op de website van interrail, daar vind je heel veel informatie.
- Er is ook een forum waar veel ervaren interrailers actief op zijn, daar kun je gemakkelijk je vragen stellen.
- Ik heb een dagboek reeks geschreven over deze reis. Die vind je hier.
- Je kan van te voren je hele reis gaan vast leggen, maar je kunt ook niks plannen en op de gok ergens heen gaan, het is maar net hoe avontuurlijk je bent.

Lijkt het jou iets om te gaan interrailen?

Dit is de route die wij hebben afgelegd met de trein:
Route


Deel dit:

Geschreven door: Klasine Smid - www.krealicious.blogspot.com

Klasine Smid

Hoi! Ik ben Klasine en ik ben het gezicht achter Krealicious. Ik noem mezelf ook wel een creatieve duizendpoot op het gebied van tekst en beeld, met veel liefde voor reizen, interieur en fotografie. Op www.krealicious.blogspot.com lees je leuke artikelen binnen mijn interesses. Kom je snel een kijkje nemen?  Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226396

Nieuwe leden

21-09-2020
21-09-2020
21-09-2020
21-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum