Boekenfans opgelet: 5x de mooiste bibliotheken

Reizen & Cultuur / 10 mei 2017
Boekenfans opgelet: 5x de mooiste bibliotheken
Renate Dodell, flickr.com
‘Een paradijs zou er voor mij uitzien als een bibliotheek’, zei Jorge Luis Borges ooit. Bibliotheken bevinden zich vaak in de meest mooie gebouwen. Wij hebben vijf verborgen ‘paradijzen’ voor je op een rij gezet, die je zeker een keer gezien moet hebben.

New York public library in Amerika

Tussen de 42ste en vijfde straat in New York bevindt zich de openbare bibliotheek van New York. Met zijn honderdenzes jaar is het een echte must-see, waar je kunt verdwalen tussen de miljoenen boeken. Het merendeel van de bibliotheek is van hout en marmer en geeft je dat authentieke bibliotheek gevoel. Bevind je tussen de locals en struin een dag langs alle mooie pareltjes die de boekenwereld te bieden heeft. De bibliotheek huisvest tevens meerdere historische boeken, zoals de gutenbergbijbel en een paar unieke exemplaren van Isaac Newton werk. https://www.flickr.com/photos/lightwerk/3940074992/

Oxford University library in Engeland

Iets dichter bij huis, maar zeker niet minder mooi. De universiteit van Oxford staat al jaren bekend om haar onderwijs, maar dat er ook een ware schat achter de deuren van de universiteit schuil gaat zal niet zo bekend zijn. De bibliotheek die twee verdiepingen hoog is heeft een echte authentieke uitstraling, door de houten boekenkasten en reling. De bieb is te bezoeken door middel van een tour.

https://www.pexels.com/photo/library-university-books-students-12064/

De openbare bibliotheek van Amsterdam

Ook in ons eigen land hebben we een aantal mooie bibliotheken, zoals de bibliotheek in het Canisius college in Nijmegen maar ook de openbare bibliotheek in Amsterdam. De bieb in Amsterdam is een echte verzamelplaats geworden voor boekenliefhebbers. Door de cirkelvormige boekenkasten kun je uren lezen terwijl je met je rug tegen de boekenkast leunt. De bibliotheek bezit over meer dan één miljoen boeken. Leuk detail, als je lid bent van een andere bibliotheek dan kun je bij de bibliotheek in Amsterdam gastlenen. Dit betekent dat je een pas aanmaakt voor twee euro en zo een boek kunt lenen zonder lid te worden. Perfect voor een zonnige middag in het Vondelpark.

https://www.flickr.com/photos/mortenogmette/4979109701/

Stuttgart bibliotheek in Duitsland

Loop je liever door een moderne, hightech bibliotheek dan is de bibliotheek van Stuttgart the place to be. De bibliotheek lijkt een evenbeeld van een Escher schilderij. Oneindigende trappen, een smetteloze witte ruimte en miljoenen boeken. Er is ook genoeg ruimte om je even terug te trekken met je favoriete boek. De bibliotheek is vrij te bezoeken en als je na het beklimmen van al die trappen zin hebt in een kop koffie dan bevindt zich op de bovenste verdieping ook een restaurant.

https://www.flickr.com/photos/jwltr/11225457295/

St. Florian bibliotheek in Oostenrijk

De geschiedenis induiken kun je doen door middel van de boeken in een bibliotheek maar ook door de bibliotheek zelf. Maak kennis met de St. Florian bibliotheek in Oostenrijk. Een bibliotheek geheel in de barokstijl. In totaal huisvest de bibliotheek 150.000 boeken waarvan er zestigduizend van voor 1900 zijn. Vergeet niet om ook even naar het plafond te kijken, naast de vele boeken speelt zich daar ook nog een verhaal af door middel van schilderingen. https://www.flickr.com/photos/dorena-wm/4825487277/in/photolist-8mpTfv-6ddgwk-6dczik-6dhxqd-6dbeSZ-6d6JJy-6dboqZ-6dbicM-6dbmn8-6d6pAg-6d6p8X-6dhqSf-6d6u3X-j7MbBg-6d6hkp-6hQwJ3-6hQvk5-9icDhG-6hLnnZ-6d6ncR-6hLn7Z-dqAnfz-9ydR4n-crnAkJ-dqAze7-9AufRu-6d6tjX-6d6Kys-6d2J8X-6d6Uqu-6dgPaJ-emy5bA-6dfp3q-crnDBQ-6dbnYK-9i9yo6-6dbnd6-6dauXd-6dgLqu-6dfxME-9ydR6X-crnA1N-6dazL3-6dgxdq-aEyvk2-6df1GA-6dhtM9-6dayDh-6d2LzF-6d6RtU

Foto's met dank aan: Ray Weitzenberg, Tamás Mészáros, Tofsrud, Jwltr Freiburg en Renate Dodell


Deel dit:

Geschreven door: Sarai van Well - www.boekhopper.nl

Sarai van Well

Hoi, ik ben Saraï, boekenblogger bij Boekhopper. Voor mij gaat er niets boven de geur van een nieuw boek. De eerste letters die op een pagina geprint staan hebben altijd iets magisch, alsof ze mij vertellen dat ik een nieuwe wereld in ga. Ik hou je op de hoogte van het laatste boekennieuws, recenseer boeken en interview internationale en nationale auteurs.Lees meer over deze blogger

Reacties (1)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

205438

Nieuwe leden

21-11-2019
21-11-2019
21-11-2019
21-11-2019

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum

Redactie Vriendinnen Online
Geen reacties
11
23