Wanneer laat jij je kind alleen fietsen?

Liefde & Gezin / 21 januari 2017
Ad
Wanneer laat jij je kind alleen fietsen?
Pexels
Gedurende de hele opvoeding van je kind kom je voor dilemma's te staan. Hoeveel groente moet je kind eten, wat doe je als je kind niet luistert, hoe laat moet hij/zij naar bed etc etc.

Fietsen

Vandaag staan we stil bij een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse cultuur: fietsen. Fantastisch, als je het ons vraagt, maar tegelijkertijd ook spannend en soms zelfs gevaarlijk. Zeker als je kind nog jong is. Wanneer laat je je kind alleen fietsen? Daar valt geen eenduidig antwoord op te geven; het hangt af van de ontwikkeling van het kind, van je eigen gevoel en de plek waar je woont. Toch zijn er een aantal richtlijnen die je wellicht verder kunnen helpen. Wij zetten ze op een rij.

Leeftijd

Een goede richtlijn wordt gegeven door Veilig Verkeer Nederland, die aangeven dat kinderen vanaf ongeveer 9 jaar alleen naar school kunnen fietsen. Op die leeftijd kan een kind goed een inschatting maken van afstanden en snelheden. Vanaf 12 jaar kunnen ze lastige verkeerssituaties overzien.

Goede fiets

Belangrijk is ook dat je kind een goede stabiele fiets heeft wanneer hij/zij eenmaal zelf op pad gaat. Dat geeft een stukje zelfvertrouwen en biedt ook de nodige veiligheid. Op zoek naar een mooie en betaalbare kinderfiets? Kijk dan even op de website van prijskiller, zij hebben veel fietsen in de sale staan.

Oefenen

Oefen met je kind om bewust te worden van andere verkeersdeelnemers. Laat ze goed om zich heen kijken en stel bijvoorbeeld vragen als 'wat gaat die auto doen die zijn knipperlicht heeft aangezet' etc. Zo worden kinderen alert op hetgeen wat zich buiten zichzelf afspeelt, iets wat bij kinderen echt bewust geactiveerd moet worden.

Stapje voor stapje zelfstandig maken

Heb je het gevoel dat hij/zij er klaar voor is om alleen te fietsen - bijvoorbeeld naar school? Dan kun je beginnen door de eerste keren 10 meter achter je kind te fietsen. Zo voelt je kind zich verantwoordelijk, maar kun jij tegelijkertijd een oogje in het zeil houden. Succes!

Wanneer liet jij je kind alleen fietsen?


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (1)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

191792

Nieuwe leden

24-06-2019
24-06-2019
24-06-2019
24-06-2019

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Nieuw artikel