Waarom je kind niet luistert

Liefde & Gezin / 02 augustus 2017
Waarom je kind niet luistert
Shutterstock
Eén van de meest gehoorde klachten van ouders is “mijn kind luistert niet”. Daarmee bedoelen ze dan “mijn kind doet niet wat ik zeg”. Grappig hoe we met luisteren eigenlijk gehoorzamen bedoelen.

Toch is er wel een link tussen luisteren en gehoorzamen. Maar anders dan je misschien denkt. Ik heb namelijk ontdekt dat veel kinderen die volgens hun ouders niet luisteren, vaak vinden dat hun ouders niet goed naar hen luisteren! En kinderen bedoelen dan met luisteren 'echt luisteren'.

Luister zelf beter

Dus de eerste stap om te zorgen, dat je kind beter luistert, is dat je zelf beter naar je kind luistert. Echt waar. En hoe komt dat? Omdat je kind zich gehoord en begrepen wil voelen. Pas dan kan je kind echt horen wat jij te zeggen hebt

Duidelijk uitleggen

De tweede stap is uitleggen waarom je iets wilt. Een kind zal veel eerder tegemoet komen aan je vraag als het begrijpt waarom dat belangrijk is voor jou. En hou het bij jezelf. Een kind vindt het – net als wij- veel fijner om behulpzaam te zijn dan om een opdracht uit te moeten voeren.

Maak echt contact

Wat ook van belang is: zorg dat je werkelijk contact maakt. Vaak zijn kinderen niet Oost-Indisch doof, zoals wij denken, maar horen ze ons echt niet. Omdat ze ergens mee bezig zijn of omdat iets anders hun aandacht vraagt.

Heb geduld

Sommige kinderen, die snel afleidbaar zijn, hebben het nodig dat je hun handen pakt en ze aankijkt als je wilt dat ze je boodschap ontvangen.Het kost wat meer moeite, maar het scheelt veel frustratie en gedoe. Dus ja, even die trap op om je kind te vertellen, dat je over 10 minuten gaat eten.

Voorbereiden

Op tijd voorbereiden wat er gaat gebeuren is ook een goed hulpmiddel. Soms willen we dat kinderen ter plekke schakelen naar wat wij van ze willen, maar dat lukt hen lang niet altijd.

Wat je geeft, krijg je terug

Let ook op je eigen interpretatie. Je kunt je als ouder genegeerd voelen als je kind niet reageert en dan boos worden, maar misschien heeft je kind je gewoon helemaal niet gehoord. Niet luisteren of niet reageren is vaker onmacht dan onwil.

Pas jij deze tips al toe?


Deel dit:

Geschreven door: Karla Mooy - www.ontspannenopvoeden.nl


Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226554

Nieuwe leden

24-09-2020
24-09-2020
24-09-2020
24-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum