Vriendin helpen met problemen; zo doe je dat!

Liefde & Gezin / 29 oktober 2017
Vriendin helpen met problemen; zo doe je dat!
pexels.com
Problemen zijn er in alle soorten en maten en daarnaast gaat iedereen anders met problemen om. Dus een eenduidig antwoord vinden over hoe je vriendin helpen met een probleem is niet haalbaar, maar er zijn wel een aantal richtlijnen die je kunt aanhouden. Je kunt vaak meer betekenen dan je denkt. Wij helpen je op weg!

Sta voor haar klaar

Een vriendin die niet lekker in haar vel zit of tegen problemen aanloopt, zal niet altijd zelf het contact opzoeken. Dit kan allerlei verschillende redenen hebben, maar vaak wordt het juist wel als prettig ervaren om toch die connectie te maken. Dus zorg dat je naar haar toe gaat of haar belt, want vaak ben je al een enorme steun om er op die manier voor haar te zijn.

In gesprek gaan

Normaal vraag je aan je vriendin hoe het met er gaat en dat doe je dus in deze situatie ook. Ook al weet je dat het niet perse goed met haar gaat. Daarom formuleer je het ook niet als een luchtig 'Hee, hoe is het?', maar vraag je aan haar hoe het echt met haar gaat. Stel daarbij vragen -afhankelijk van de situatie- in de richting van: hoe heb je deze week of deze dag doorgebracht, wat doet het met je, zal ik voor je koken/boodschappen halen, kun je er goed over praten met ouders/vriend/werk' etc etc. Afhankelijk van haar antwoorden kun je dan weer een volgende inhoudelijke vraag stellen.

Mensen vinden het vaak lastig om uit zichzelf over emoties te praten, dus nodig haar hiervoor uit. Ook als het over onderwerpen gaat waar een taboe op ligt. Als je het zelf lastig vindt om erover te beginnen, kun je altijd vragen of zij het vervelend vindt als je ernaar vraagt.

Luisteren

Als je met haar in gesprek bent, probeer dan vooral te luisteren naar wat zij vertelt. Dit kun je het beste doen door rustig te zitten, te knikken, vragen te stellen en als het nodig is haar te troosten met een knuffel. We zijn vaak geneigd om je eigen ervaring of visie te delen, maar probeer dit niet teveel te doen. Het draait nu even niet om jou, het is haar proces waar ze doorheen moet.

Erkenning

Erken de gevoelens die ze ervaart en geef aan dat het lastig voor haar is en dat je je voor kunt stellen dat ze zich in een moeilijke situatie verkeerd. Ook al kun jij je het misschien niet goed voorstellen, het zijn haar gevoelens en zij ervaart het op deze manier. Het maakt het voor haar nog zwaarder als ze zich moet verdedigen over haar emoties of als anderen er (met alle goede bedoelingen) luchtig over doen. Dan krijgt ze geen erkenning in haar gevoel, terwijl ze dat nu zo nodig heeft.

Geef aan dat ze niet zo streng voor zichzelf hoeft te zijn en dat het oke is als ze even niet de boel op orde heeft. Deze situatie vergt genoeg aandacht, emotie en energie van haar en daar moet ze even alle aandacht aan geven.

Afleiding

Zorg dat ze regelmatig afleiding heeft, door iets met haar te ondernemen. Afhankelijk van haar situatie en behoeftes kun je hiervoor samen iets bedenken. Vaak is naar buiten gaan en frisse lucht toch al een hele goede stap, dus nodig haar uit om met jou een rondje te gaan wandelen in plaats van binnen op de bank te zitten.

Denk aan jezelf

Het proces van je vriendin kan een lang traject zijn en soms ook langer duren dan je zou willen of verwacht had. In deze periode mis je vaak toch wel een beetje de onbevangen vriendschap van voorheen. Vergeet niet dat dat ook iets met jou kan doen en dat het soms ook voor jezelf lastig kan zijn. Je hoeft jezelf zeker niet weg te cijferen onder het mom 'dat zij het veel zwaarder heeft'.

Zorg dus dat je zelf ook een maatje hebt bij wie je je verhaal kwijt kan, je hoeft het niet in je eentje te doen. Geef ook bij je vriendin aan wat je wel en niet voor hulp kan bieden, zodat er geen verkeerde verwachtingen ontstaan. Zo hoef je niet continu op je tenen te lopen. Succes!


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (2)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226728

Nieuwe leden

28-09-2020
27-09-2020
27-09-2020
27-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum

Kletspraatje
Hoogsensitief / HSP?
18
Kletspraatje
Herfst
5