Vreemdgaan – zit het in onze natuur?

Liefde & Gezin / 29 juni 2015
Vreemdgaan – zit het in onze natuur?
Shutterstock
Het is je vast niet ontgaan: die SGP-meneer die zich hard maakt voor monogamie. ‘Moraliserend,’ zeggen sommigen. ‘Achterhaald’, vinden anderen, ‘het zit nou eenmaal niet in onze genen om monogaam te zijn.’ Maar is dat eigenlijk wel zo? Hebben mensen echt zoveel moeite met trouw?

Ik kom in mijn praktijk regelmatig stellen tegen, die te maken hebben gehad met vreemdgaan. Bijna altijd laat dat een groot litteken achter. Degene die bedrogen is voelt pijn en wantrouwen en degene die de scheve schaats gereden heeft kampt met een eindeloos schuldgevoel.

Dat het vaak voorkomt dat mensen vreemdgaan, is niet verwonderlijk. Geen mens is ongevoelig voor aandacht en spanning. Helemaal als je niet zo lekker in je vel of in je relatie zit, is het natuurlijk heerlijk dat er een interessant iemand voorbijkomt die jou het gevoel geeft dat je heel bijzonder en aantrekkelijk bent. Je moet wel een ijzeren hark zijn om daar ongevoelig voor te zijn.

Symptoom

Ik vind het elke keer weer bijzonder, dat stellen die een vreemdgaan-issue hebben, achteraf bijna allemaal op een bepaalde manier wel begrijpen waarom het gebeurde. Vaak zat er sleur in de relatie, was de liefde te broos of voelde de één zich te erg geclaimd door de ander. Vreemdgaan is vaak een symptoom van iets wat niet goed zat (zit?) in de relatie. Het alleen zo ontzettend zuur, dat stellen daar dan net een beetje te laat achterkomen.

Keuze

Verliefd worden op een ander of vreemdgaan overkomt je, zeggen veel mensen. Op een bepaalde manier is dat ook zo. Je wordt niet op een dag wakker en denkt: Yes, vandaag ga ik lekker even vreemd en mijn relatie naar de gallemiezen helpen!

Iemand zei een keer: je kunt niet voorkomen dat er een vogel op je hoofd gaat zitten, maar wel dat-ie er een nestje bouwt.

In elke relatie heb je namelijk een keuze. En niet slechts op één moment, maar op heel veel momenten. Al vanaf het begin kun je er bewust voor kiezen te blijven investeren in elkaar, ook als je kinderen krijgt. En als je merkt dat er een sleur ontstaat, kun je ervoor kiezen om daar iets aan te gaan doen.

Maar ook als je gevoelens krijgt voor een ander, heb je een keuze. Je kunt het jouw eigen, speciale geheim laten zijn. Grote kans dat de vogel dan wél een nestje gaat bouwen. Of je deelt het – hoe moeilijk ook! – met je geliefde. Dat vraagt natuurlijk wel een veilige en gelijkwaardige relatie. En die bouw je op door in elkaar te investeren. En zo is de cirkel weer rond…!

Natuur

Liefhebben maakt je kwetsbaar. Je legt je hart in de handen van een ander en hoopt en vertrouwt dat hij of zij er heel voorzichtig en respectvol mee omgaat. Juist dat vertrouwen, waarbij je je hart aan een ander geeft, kan je band heel sterk maken. Het maakt de liefde tussen jullie uniek, sterk en onvoorwaardelijk. Het geeft je de ruimte om jezelf te mogen zijn, fouten te mogen maken, om in een sleur te belanden – maar ook de passie om samen uit die sleur te willen komen.

Een relatie vraagt investering. Soms misschien zelfs een offer.

Ik ben nog nooit een stel tegengekomen dat na vreemdgaan zei: niks aan de hand hoor, we gaan gewoon vrolijk verder. Ben jij of ken jij wel zo’n stel, laat het me weten. Maar ik geloof er inmiddels geen barst meer van dat vreemdgaan niets met een relatie doet. Trouw zit misschien niet van nature in de mens, bedrogen worden al helemaal niet.


Deel dit:

Geschreven door: Cocky D - www.cockydrost.nl

Cocky D

Cocky (33) is getrouwd met Nico en moeder van vier levendige kindertjes. Zij is relatiecoach en schrijft momenteel haar eerste boek met handige wetenswaardigheden voor jonge stellen. In december is zijn hoofdspreekster op de Leve-de-Liefde-conferentie.Lees meer over deze blogger

Reacties (1)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

214266

Nieuwe leden

02-04-2020
02-04-2020
02-04-2020
02-04-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum

21
Redactie Vriendinnen Online
Quarantaine klets-uurtje
8