Tijd voor jezelf: 7 tips om weer op te laden als moeder

Liefde & Gezin / 09 januari 2018
Tijd voor jezelf: 7 tips om weer op te laden als moeder
Shutterstock
Als moeder heb je het soms nodig om weer op te laden. Tijd voor een beetje me-time is echter vaak ver te zoeken! Toch is dit essentieel om tot jezelf te komen en zo ook weer een leukere moeder én echtgenote te zijn. Daarom 7 tips om dit aan te pakken.

Die dagen...

Je kent het vast wel; die dagen dat je om het minste of geringste uit je slof schiet, je niets kunt hebben van je kinderen en allesbehalve een leuke moeder bent. Je kinderen werken ook totaal niet mee, sterker nog: op het moment dat je veel te doen hebt, vragen ze juist iedere minuut jouw aandacht. Wat vervolgens weer voor nóg meer irritatie zorgt... De oplossing? Even opladen!

Wanneer je moeder bent, is die me-time echter ver te zoeken. Het is zelfs bijna 'not done' voor sommigen, alsof je niet meer voor jezelf mag kiezen! Niets is minder waar. Sterker nog: het is juist heel belangrijk om af en toe even op te laden, zodat je vaak een leukere moeder bent op het moment dat je weer 'terugkomt', dan wanneer je alsmaar doorgaat op de automatische piloot.

Hieronder 7 tips om weer op te laden!

 1. Kleine dingen
  Even opladen kan in hele kleine dingen zitten, je hoeft er niet altijd (lang) de deur voor uit. Even de krant of een tijdschrift lezen zonder gestoord te worden, uitgebreid in bad gaan, een wandeling in de buitenlucht; het kan soms wonderen doen! Denk vooral niet te moeilijk.
 2. Afspraken maken
  Wanneer de kinderen thuis zijn, maak je (wanneer ze de leeftijd hebben dat dat kan) duidelijke afspraken met ze. Benoem vooraf wat je gaat doen en vraag wat zij gaan doen. Zorg ervoor dat ze daadwerkelijk wat te doen hebben! Spreek ook af voor hoe lang. Daarnaast benoem je duidelijk dat je in die tijd niet gestoord wilt worden en dat ze dus moeten zorgen dat ze van tevoren alles pakken wat ze nodig hebben. Zo voorkom je dat ze je alsnog om de 5 minuten aan de mouw trekken. Willen ze wat vertellen of vragen wat niet dringend is? Dan zullen ze moeten wachten tot 'jouw tijd' om is.
 3. Bij jonge kinderen
  Heb je jonge kinderen met wie je nog niet dergelijke afspraken kunt maken? Neem dan de tijd dat ze hun slaapje doen bijvoorbeeld. Deze keer pak je niet de stofzuiger, maar dat boek dat je zo graag wilde lezen.
 4. Uitje plannen
  Plan af en toe een uitje zonder de kinderen. Ja, plannen ja, want spontaan erop uit gaan is er niet meer bij! Wanneer je partner thuis is, de kinderen naar school of de opvang zijn of wanneer je een oppas kunt regelen. Gebruik die tijd eens niet voor praktische, huishoudelijke taken maar voor iets wat je leuk vindt.
 5. Rustig opstarten
  Sta 's ochtends iets eerder op dan je kinderen als dat mogelijk is en start rustig op. Douchen, kopje koffie, misschien zelfs mediteren: even rustig wakker worden en de dag goed beginnen.
 6. Oude hobby oppakken
  P
  ak iets op wat je leuk vindt, zoals een hobby of een sport, wat je hebt laten liggen sinds je kinderen hebt of wat je altijd al wilde doen. Stel hierbij niet te hoge eisen aan jezelf, maar pas het aan aan de nieuwe situatie. Het hoeft niet gelijk twee keer per week. Op die manier stop je snel weer, omdat je het niet voor elkaar krijgt en je bevestiging krijgt dat het 'inderdaad niet lukt nu je kinderen hebt'. Maak een begin en zie maar hoe vaak het lukt. Maar doe het.
 7. Stel prioriteiten
  Tijd voor jezelf moet je máken. Er is altijd van alles te doen en dat zal ook zo blijven. Iedere dag opnieuw staan er weer plenty huishoudelijke taakjes op je te wachten, maar die kunnen best even wachten. Een gezin draaiende houden kost veel energie en die energie moet je ook ergens vandaan halen. Bedenk daarom altijd dat je een leukere moeder en echtgenote bent wanneer je af en toe even 'jij' mag zijn en niet alleen maar moeder of echtgenote. Voel je vooral niet schuldig, want uiteindelijk heeft iedereen er profijt van!

Deel dit:

Geschreven door: Wytske Bouwma-van der Gulik - www.relaxedopvoeden.nl

Wytske Bouwma-van der Gulik

Hallo! Ik ben Wytske, 32 jaar en moeder van twee zoontjes. Samen met mijn man en kids woon ik in een klein dorpje in Friesland. Sinds 2009 heb ik mijn eigen bedrijf in opvoedingsondersteuning, Grut! opvoeden. Daarnaast houd ik sinds kort een blog bij over opvoeden op www.relaxedopvoeden.nl, waar ik opvoedtips geef, mijn mening geef over opvoedkundige onderwerpen en andere moeders aan het woord laat. Op dit moment ben ik bezig met mijn eerste online cursus!

 Lees meer over deze blogger

Reacties (1)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226722

Nieuwe leden

27-09-2020
27-09-2020
27-09-2020
26-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum

Kletspraatje
Hoogsensitief / HSP?
17
Kletspraatje
Herfst
5