Praat jij met je vriendinnen over seks?

Liefde & Gezin / 24 juli 2018
Praat jij met je vriendinnen over seks?
Shutterstock
Van de dames die bij mij op les komen, hoor ik vaak dat ze het fijn vinden om met mij zo open en eerlijk over seks te kunnen praten. Dat verbaast me weleens. Is seks dan nog steeds een lastig gespreksonderwerp, zelfs voor ‘vrouwen onder elkaar’?

Als ik mijn vriendinnen zie, hebben we het regelmatig over seks. Dat heeft natuurlijk te maken met mijn werk als sekscoach – mijn vriendinnen zijn, net zoals iedereen, best benieuwd hoe hun seksleven nog beter kan. Maar meestal is het ‘gewone’ girl talk. We nemen bijvoorbeeld lacherig de bedkwaliteiten door van de laatste date van een single vriendin of hebben pret om de spannende plannen van een al jarenlang getrouwde vriendin voor een romantisch avondje met haar man. Maar regelmatig zijn we ook serieuzer en worden er probleempjes besproken die je tegenkomt in je eigen seksualiteit.

Let’s talk about sex

Ik vind het persoonlijk heel fijn dat ik zo eerlijk met mijn vriendinnen over seks kan praten. Wat we geweldig vinden, waar we onzeker over zijn, wat we lastig vinden – en wat daaraan te doen is, wat onze eigen ervaringen zijn. De dingen die ter sprake komen, zijn vaak heel herkenbaar. En door van de anderen te horen hoe zij erover denken of ermee omgaan, krijgen we vaak zelf weer nieuwe inzichten. In dat opzicht is praten over seks nog leerzaam ook, terwijl we tegelijkertijd de grootste lol hebben. Ik persoonlijk zou dit soort gesprekjes echt missen als ik ze niet meer zou hebben.

Taboe, trots, schaamte?

Toch begrijp ik van de dames die bij mij een workshop of les volgen, dat lang niet alle vrouwen openlijk met elkaar over seks praten. Dat verwondert me weleens. Ik bedoel: we doen ‘het’ allemaal en seks is een belangrijk onderdeel van een relatie, waarom zouden we het dan niet met elkaar bespreken?

Rust er dan toch nog steeds een taboe op seks, zelfs bij ‘vrouwen onder elkaar’? Speelt trots misschien een rol; houden we onze seksdilemma’s liever voor onszelf dan dat we toegeven dat we zo onze onzekerheden hebben tussen de lakens? Of is het schaamte; zijn we bang dat we bij gesprekken over seks meteen enorm plastisch moeten worden of in intieme details moeten treden? (Nee dames, dat hoeft niet perse. Al kan het best bevrijdend zijn om gewoon man en paard te noemen). Ik ben heel benieuwd hoe dat nou zit.

Herkenbaar en leerzaam

Ik ben ervan overtuigd dat het bespreken van seks-zaken met je vriendinnen je niet alleen nieuwe inzichten en meer (zelf)kennis geeft, maar het ook makkelijker maakt om er openlijk over te praten met je partner. En daar wordt je seksleven natuurlijk alleen maar beter van. Dat hoor ik ook terug van de deelneemsters aan mijn workshops, waarbij ik de dames verschillende ‘verwentechnieken’ leer en ook inga op hun seksvragen. Vrijwel altijd komen er allerlei vragen naar boven over dingen die ze zich altijd al afvroegen, maar nog nooit hebben durven vragen.

Open gesprekken

Veel deelneemsters vinden het een verademing om tijdens zo’n workshop als ‘vrouwen onder elkaar’ open en eerlijk over seks te praten. Dus voor de dames die al eerlijk over seks praten met hun vriendinnen: vooral mee doorgaan. En voor de vrouwen die het gespreksonderwerp seks tot nu toe gemeden hebben: misschien kun je het toch eens aankaarten bij een paar vriendinnen met wie je close bent. Of boek eens (samen met je vriendinnen of in je eentje) een workshop bij een vrouwelijke sekscoach. Ik ken nog wel een goeie ;)


Deel dit:

Geschreven door: Tania Mulder - www.goedeminnaar.nl

Tania Mulder

Tania is een ervaren sekscoach die via workshops, cursussen en privé-coaching mannen en vrouwen helpt elkaar beter te begrijpen tussen de lakens en daardoor nog meer van elkaar te genieten. Ze is regelmatig te gast in tv-programma’s zoals Beter in Bed (RTL) en Spuiten & Slikken (BNN). Meer over Tania op haar site: www.goedeminnaar.nl of www.cursuserotischemassage.nlLees meer over deze blogger

Reacties (1)

Daisy
Daisy 06-10-2018 03:38

Ik vind het inderdaad erg prettig om ervaringen uit te wisselen met vriendinnen!? Hoe staat jullie daar in?


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 5 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

227856

Nieuwe leden

24-10-2020
24-10-2020
24-10-2020
24-10-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum

Nederland
Suppen
2