Opvoeden – wat je vooral NIET zou moeten doen

Liefde & Gezin / 23 juni 2018
Opvoeden – wat je vooral NIET zou moeten doen
Shutterstock
Gaan de nekharen je al overeind staan bij het lezen van deze titel? Omdat je weet dat je heel veel van die dingen juist wél doet, zoals je kind te lang voor de tv zetten, schreeuwen, met je partner discussie voeren waar de kinderen bij zijn? Dan heb je geluk, want zo'n lijstje wordt dit dus niet! Ik ga jou hele andere dingen vertellen die je beter niet kan doen, lees je mee?

1. Oordelen

Stop met oordelen. Over jezelf én over anderen. We kunnen zo hard zijn voor anderen en voor onszelf. We hebben zo snel een oordeel klaar over anderen, zo ook over hoe zij hun kinderen opvoeden. Maar uiteindelijk komt dat natuurlijk voort uit onzekerheid. Dus wanneer je eerst minder hard voor jezelf wordt en tevreden bent met hoe jij het doet als ouder, kun je ook accepteren dat een ander het doet op zijn manier. En daarnaast: een oordeel is snel gemaakt, maar wat schuilt erachter? Daar weet je vaak niets van. Wees lief voor jezelf en voor elkaar!

2. Aanmodderen

Soms doe je inderdaad maar wat, dat is oké. Maar wanneer je ergens tegenaan loopt, waarom zou je dan blijven aanmodderen? Kom in actie! Stel doelen voor jezelf, maak voor jezelf helder wat jij wilt. Wat wil je voor je kinderen? Wat wil je ze meegeven? En wat is haalbaar voor jou en je partner? Als je dat duidelijk hebt, kun je bepalen hoe je dat wilt bereiken en maak je gemakkelijker keuzes in hoe jij je kinderen opvoedt. En wanneer je er zelf niet uit komt, vraag hulp. Ofwel van familie of vrienden, ofwel van een professional. Ja, soms is het een fase die zo weer overgaat, maar soms ook duurt die 'fase' wel erg lang en baal je achteraf dat je niet eerder aan de bel hebt getrokken.

3. Alles alleen willen doen

Over aan de bel trekken gesproken: heb jij daar juist moeite mee? Ofwel omdat je je bezwaard voelt en anderen niet wil belasten, ofwel omdat je anders het gevoel hebt te falen? Geloof me; hoe geweldig je het ook doet en hoeveel je ook aan kunt, je kunt het nooit alleen. En dat hoeft gelukkig ook niet! Voel je niet bezwaard, het is erg belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Er zal zo'n last van je schouders vallen wanneer je besluit je grenzen te stellen en voor jezelf durft op te komen. Prent jezelf in dat jij het hartstikke waard bent om voor jezelf te kiezen. En pas dan kun je er ook voor 100 % voor anderen zijn.

4. Anderen altijd voorop stellen

Vind jij stiekem anderen altijd belangrijker dan jezelf? Zorg jij heel goed voor anderen, maar minder goed voor jezelf? Wanneer jij op je tenen loopt, altijd moe bent of niet lekker in je vel zit, zul jij niet genoeg energie hebben om je kinderen te geven wat je ze zou willen geven. Ook jij hebt tijd nodig om op te laden. Je kinderen voelen het wanneer jij je niet goed voelt en dit zal vaak van invloed zijn op hun gedrag.

Daarnaast is het aan jou om je kinderen het goede voorbeeld te geven; wat wil jij je kinderen meegeven? Wil je ze graag grootbrengen als zelfstandige, onafhankelijke en gelukkige volwassenen, maar leef je daar zelf niet naar? Dan zul je het niet overbrengen. Jij bent het waard om goed voor jezelf te zorgen!

5. Je schuldig voelen

Voel jij je ook schuldig wanneer jij je kind langer dan gewenst voor de buis laat zitten? Wanneer je teveel met je werk bezig bent en te weinig thuis bent naar jouw idee? Wanneer jij tijd vraagt én neemt voor jezelf? Niet doen! Schuldgevoel komt niemand ten goede; je voelt je er niet beter door en het lost niets op. Een hele mooie quote vind ik: 'Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren'. Wanneer je het echt niet van jezelf kunt accepteren dat je er zo weinig bent voor je kinderen, doe er dan wat aan.

Kun je het niet veranderen? Zorg dan dat je, als je er wel bent, er ook écht bent. Kwaliteit in plaats van kwantiteit! En je kind een keer te lang tv laten kijken of computeren daar wordt het niet gelijk slechter van, zolang het eerder uitzondering is dan regel. Soms komt het jou gewoon goed uit, omdat je even een klusje moet doen of omdat jij je niet zo lekker voelt. Geen probleem! Voor jezelf kiezen is geen schande, maar juist noodzakelijk.


Deel dit:

Geschreven door: Wytske Bouwma-van der Gulik - www.relaxedopvoeden.nl

Wytske Bouwma-van der Gulik

Hallo! Ik ben Wytske, 32 jaar en moeder van twee zoontjes. Samen met mijn man en kids woon ik in een klein dorpje in Friesland. Sinds 2009 heb ik mijn eigen bedrijf in opvoedingsondersteuning, Grut! opvoeden. Daarnaast houd ik sinds kort een blog bij over opvoeden op www.relaxedopvoeden.nl, waar ik opvoedtips geef, mijn mening geef over opvoedkundige onderwerpen en andere moeders aan het woord laat. Op dit moment ben ik bezig met mijn eerste online cursus!

 Lees meer over deze blogger

Reacties (1)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

259960

Nieuwe leden

20-01-2021
19-01-2021
19-01-2021
19-01-2021

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin