Onwil of onmacht?

Hoe ontstaat bepaald gedrag en waarom reageer je daar op een bepaalde manier op? Als kind heb je bepaalde gedragingen ontwikkeld en hoe ga je daar nu mee om? 

Corrigeren werkt soms niet, omdat het gericht is op het gedrag zelf. Maar elk gedrag heeft een reden. Er zit een behoefte achter, of een angst of zorg. Of een onvermogen.

Voor een goede oplossing is het dus nodig om te weten wat er achter het gedrag van je kind zit. Probeer eens uit te vissen wat er aan de hand is. Wat de reden is dat je kind doet zoals ie doet. Vraag niet waarom want dat is een moeilijke vraag. Vraag wat is er aan de hand?

Juist bij kinderen met moeilijk gedrag, werkt straffen vaak niet. Heb je dat al eens ontdekt? Bij je eigen kind of een kind van een ander? Soms werkt het straffen als een rode lap op een stier. Het gedrag wordt alleen maar erger.

Dat komt omdat het kind wel het goede wil doen, maar het niet voor elkaar krijgt. Er zit een stukje onvermogen achter. Het kind is bijvoorbeeld te impulsief of begrijpt niet goed wat passend gedrag is. Of de verleiding om het ongewenste te doen is toch te groot.

Ga uit van onmacht in plaats van onwil. Vraag jezelf af: hoe kan ik mijn kind helpen om het goede te doen? Zie het als een leerproces. Je kunt het ook aan je kind zelf vragen: wat zou helpen om het anders te doen? Je kind heeft jouw steun nodig, niet je boosheid.

Natuurlijk ben jij ook maar een mens. En word je soms ook boos of gerriteerd. Maar als je allebei bedaard bent, ga dan eens op een rustig moment in gesprek met je kind, om te achterhalen wat er aan de hand is. En wat je kind zou kunnen helpen om wel acceptabel gedrag te laten zien.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?