Omgaan met jaloezie in een vriendschap

Liefde & Gezin / 21 februari 2017
Omgaan met jaloezie in een vriendschap
Shutterstock
Jaloezie is een moeilijke emotie en lastig te onderdrukken, maar hoe zorg je ervoor dat deze niet tussen jou en je beste vriendin in komt te staan? Soms zien we iets van de ander nou eenmaal heel graag voor onszelf. Dat klinkt enorm egoïstisch, maar is toch een beetje waar. Jaloezie ontstaat soms over geheel onverwachte dingen. Soms als je het niet eens echt wilt. Bijvoorbeeld wanneer het ten opzichte is van een vriendin. Hoe lief je haar ook vindt, soms steekt jaloezie plotseling de kop op. Als zij de leuke merkjas wel met een flinke korting weet te scoren in de sale, de ene na de andere leuke date in de wacht sleept of omdat die ene eigenschap van haar zo mooi en gewaardeerd is.

Omgaan met emotie

Emoties zijn onlosmakelijk verbonden met mensen. We voelen ze en hebben niet altijd de controle er over. Ze steken de kop op. Of je het nou wilt of niet. In deze maatschappij waar veel mensen gedreven worden door succes is het niet gek dat jaloezie omhoog borrelt zodra je door je Instagram feed scrolt en het ene na het andere perfecte selfie ziet of wanneer je het zoveelste succesverhaal hoort van een vriendin die opnieuw promotie heeft gemaakt. Je gunt het haar meer dan wie dan ook. Maar. Waarom heb ik dat niet?!

Beperk jezelf niet

Je beperkt jezelf enorm wanneer je jezelf constant afvraagt waarom iemand anders iets overkomt en jou niet. Door constant naar iemand anders zijn of haar successen te kijken, vergeet je je eigen hoogtepunten en ja, raak je ongelukkig omdat je het idee voedt dat je iets tekort komt. Terwijl dat uiteraard niet zo is. Daar komt bij dat jaloezie je relatie flink kan verpesten en je vriendschap flink op de proef kan stellen. Je reacties worden korter en minder oprecht, wat resulteert in scherpe verhoudingen. In een vriendschap wil je je namelijk gesteund voelen, niet beperkt.

Waar komt het vandaan?

Vraag jezelf af waar het gevoel vandaan komt? Is de jaloezie rationeel of irrationeel? Rationele jaloezie treedt op wanneer er redenen zijn om jaloers te zijn, bijvoorbeeld wanneer er iemand vandoor gaat met credits voor jouw werk, etc. Irrationele jaloezie komt juist voort uit je eigen onzekerheid. Bij de eerste vorm is het de vraag hoe de verhoudingen überhaupt in jullie vriendschap liggen, terwijl de tweede vorm er een is om absoluut aan te werken voordat het tussen jullie in komt te staan.

Bekijk het grote plaatje

Dus, waarom neemt jaloezie dan zo de overhand? Relativeer en kijk naar het grote plaatje. Je vriendin heeft vast en zeker ook mindere tijden gekend. Net als jij. Ze kent ook goede tijden. Net als jij. Je gunt haar die goede tijden ook. Net als zij jou het allerbeste gunt. Probeer daarom jaloezie om te zetten in waardering en oprechte blijdschap dat het haar gelukt is een mijlpaal te halen of iets tofs te scoren.

Deel dit:

Geschreven door: Jorinde van den Broeke - www. www.the247project.nl

Jorinde van den Broeke

Hoi, ik ben Jorinde en ik blog op www.the247project.nl over life onderwerpen zoals werken, reizen en de nodige (vrouwen) issues. Na je studietijd en in je verdere leven breekt er steeds weer een nieuwe periode aan vol kansen en ontwikkelingen. Ik schrijf columns, deel ervaringen, geef hotspot en travel tips en review mijn favoriete producten. Wie weet kan ik je zo inspiratie bieden om nog net dat beetje meer uit je leven te halen!Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 5 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

191792

Nieuwe leden

24-06-2019
24-06-2019
24-06-2019
24-06-2019

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Nieuw artikel