Intuïtie volgen of verstand gebruiken?

Liefde & Gezin / 04 november 2018
Intuïtie volgen of verstand gebruiken?
Shutterstock
De één zegt dat je vooral naar je gevoel moet luisteren in situaties waarin je twijfelt of die nieuw zijn; de ander is ervan overtuigd dat je te allen tijde je verstand moet gebruiken. ‘Een gezonde balans vinden’ tussen gevoel en verstand is het allermooiste. Ook bij opvoeden geldt dit. Maar hoe doe je dat?

De één zegt dat je vooral naar je gevoel moet luisteren in situaties waarin je twijfelt of die nieuw zijn; de ander is ervan overtuigd dat je te allen tijde je verstand moet gebruiken. ‘Een gezonde balans vinden’ tussen gevoel en verstand is het allermooiste. Ook bij opvoeden geldt dit. Maar hoe doe je dat? En wat kun je nu eigenlijk het beste doen, je verstand gebruiken of je gevoel volgen? Is je gevoel volgen ‘zomaar wat doen’ of is het veel meer dan dat?

Voorbeeld

Jouw kind heeft iedere avond moeite met inslapen. Hij blijft maar huilen, totdat jij bij hem op de kamer komt. Zodra je weer weggaat, huilt hij weer. Je hebt dit aangekaart bij het consultatiebureau of met anderen besproken en er wordt gezegd dat je je kind maar moet laten huilen, dan zal hij vanzelf wel ophouden. Je vindt het verschrikkelijk om je kind te laten huilen, maar omdat je ten einde raad bent, volg je het advies toch maar op.

Het voelt echter niet goed. Je denkt dat je moet doorzetten, want anderen zeggen dat het beter zal zijn. En je wilt ook niet te soft zijn, maar ondertussen gaat het tegen alle gevoel in. Recht door je moederhart. Wat moet je nu doen? 'Verstandig' zijn en doorzetten of naar je gevoel luisteren en naar je kindje gaan als het huilt?

Moederinstinct

Als moeder ken jij je kind natuurlijk als beste. Jij weet wat je kind nodig heeft en wat bij hem past. Maar je kunt dit soms kwijt zijn door wat de omgeving zegt en wat je in de media hoort en ziet. Je doet iets waarvan je denkt dat dat goed 'zal moeten zijn' voor je kind, maar je krijgt er een naar gevoel van. Dan weet je: dit komt niet uit mezelf, dit zijn de stemmetjes van anderen.

Je verstand gebruiken

Je verstand gebruiken is natuurlijk het ‘verstandigst’. Althans, dat denk je. Vaak is je verstand gewoon de stem van je omgeving die tegen je zegt dat het niet goed is wat je doet, dat je je dingen in je hoofd haalt, dat je je niet moet aanstellen…. De dingen waarvan je weet – of alleen maar denkt – dat anderen die zullen zeggen. Negen van de tien keer komt dit niet vanuit jezelf. Maar hoe weet je dat nu? Hoe weet je wat echt uit jezelf komt en wat die stemmetjes 'van anderen' zijn en hoe weet je dus waar je naar moet luisteren?

Wat zegt je gevoel?

Je intuïtie, je gevoel, je moederinstinct, hoe je het maar wilt noemen: dit is iets wat van diep van binnen komt. Als je het lastig vindt bij je gevoel te komen en meestal naar je verstand luistert, zul je ook moeite hebben onderscheid te maken tussen de verschillende stemmen: wat is nu je eigen en wat zijn de meningen van anderen? Wat jouw gevoel zegt dat goed is, vóélt ook goed. Daar herken je het aan. Het stemt je vaak rustig, je krijgt er een goed gevoel van in je lijf. Terwijl je je juist gespannen en onrustig kunt voelen wanneer je naar je verstand luistert, ook al lijkt dit het beste.

Verstand of gevoel?

Nu denk je misschien: wat nu als mijn kind stampvoetend en krijsend in de supermarkt tekeer gaat omdat hij die zak snoep niet krijgt die hij wil en ik daar een heel onrustig en ongemakkelijk gevoel bij krijg? Moet ik dan toegeven? Vraag jezelf dan eens af: zou je je er rustig door voelen wanneer je toegeeft? Waarschijnlijk niet. Het zal misschien even opluchten op dat moment, omdat je kind stopt met huilen, maar daarna heb je grote kans dat je er erg van baalt dat je hebt toegegeven. Terwijl je je uiteindelijk een stuk rustiger zal voelen wanneer je volhoudt en het op een andere manier oplost.

Het lijkt dan alsof je naar je verstand luistert, maar juist het stemmetje dat zegt: 'geef het maar zijn zin', komt eigenlijk voort uit wat jij denkt dat anderen wel niet van de situatie zullen vinden. Je schaamt je tegenover de mensen in de supermarkt en wilt dat het zo snel mogelijk voorbij is. En dat is dus niet je eigen gevoel.

Gezonde balans

Het betekent niet dat je nooit meer naar je verstand hoeft te luisteren; het mooiste is dat je een gezonde balans kunt vinden tussen gevoel en verstand. Daartoe is het van belang dat je eerst beide van elkaar kunt onderscheiden en leert luisteren naar je intuïtie. Vervolgens kun je naar beide luisteren en steeds beter inschatten in welke situaties je wat zou moeten volgen.
Deel dit:

Geschreven door: Wytske Bouwma-van der Gulik - www.relaxedopvoeden.nl

Wytske Bouwma-van der Gulik

Hallo! Ik ben Wytske, 32 jaar en moeder van twee zoontjes. Samen met mijn man en kids woon ik in een klein dorpje in Friesland. Sinds 2009 heb ik mijn eigen bedrijf in opvoedingsondersteuning, Grut! opvoeden. Daarnaast houd ik sinds kort een blog bij over opvoeden op www.relaxedopvoeden.nl, waar ik opvoedtips geef, mijn mening geef over opvoedkundige onderwerpen en andere moeders aan het woord laat. Op dit moment ben ik bezig met mijn eerste online cursus!

 Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 5 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

260024

Nieuwe leden

26-01-2021
25-01-2021
25-01-2021
24-01-2021

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin