Hoe je vrienden maakt als je ouder bent

Liefde & Gezin / 30 maart 2018
Hoe je vrienden maakt als je ouder bent
Shutterstock
Dit is misschien een beetje confronterend. Maar ik zal eerst gaan. Wanneer heb je voor het laatst een echte nieuwe vriend of vriendin erbij gekregen? Niet een lieve, goede kennis of een erg leuke collega. Maar iemand die je vannacht zou durven bellen als er iets is. Een beste vriend of vriendin. Ik ben inmiddels de dertig al een tijdje geleden gepasseerd en bij mij is dat…

....niet meer gebeurd sinds ik studeerde. Hoe ouder je word, hoe meer verhuizingen je achter de rug hebt, hoe lastiger het blijkt te zijn om nieuwe échte vriendschappen te vinden. Hoe kan dat, als het vroeger bijna vanzelf leek te gaan? Ik kom nu ook mensen tegen; op mijn werk, op de crèche, op feestjes. Toch worden dat nooit de hechte vriendschappen van destijds. Ben ik het verleerd?

Vinger op de zere plek

Een behoorlijk confronterend artikel van Jezebel legt de vinger op de zere plek: Je hebt er waarschijnlijk toen nooit echt moeite voor hoeven doen. Door je school of universiteit werd je automatisch omringd door een heleboel mensen die in grote lijnen op elkaar leken. Vriendschappen ontstonden daaruit vaak bijna als vanzelf. (Dat geldt overigens niet voor iedereen. Vooral mensen die gepest zijn weten wat ik bedoel. Maar dat neemt niet weg dat je nu wel goede vriendschappen kun opbouwen.)

Tijdgebrek

Een voor de hand liggende reden waarom het nu niet lukt, is tijdgebrek: Waar haal je eenvoudigweg de tijd vandaan om in een nieuwe vriendschap te investeren met je drukke baan, een jong gezin, of al je andere verantwoordelijkheden? Volgens een onderzoek van Real Simple onder Amerikaanse vrouwen van 25 tot 54 blijkt dat 52% van de dames slechts 90 minuten vrije tijd per dag heeft. 29% heeft zelfs slechts 45 minuten vrije tijd. Drie kwartier! Probeer daar maar eens je nieuwe BFF in te leren kennen.

Uiteraard hoef je je er niet bij neer te leggen. Je kunt ook nu goede vrienden vinden, het werkt alleen anders dan vroeger (denk bijvoorbeeld aan vriendinnenonline.nl). Omdat gaan sporten, hobby’s zoeken, boeken- en kookclubjes bijwonen en met de hond gaan wandelen nogal voor de hand liggen, ben ik gaan zoeken hoe je van de mensen die je daar toevallig tegenkomt, vrienden zou kunnen maken. Na wat researchen vond ik de volgende tips:

Realiseer je dat het nu gewoon anders werkt

Het ligt niet aan jou: zonder school of universiteit ligt er simpelweg niet dagelijks nieuw potentieel vriendenmateriaal voor het oprapen. Maar als er zich een mogelijke vriendschap aandient, zie dat dan als solliciteren naar een baan waarvoor je overduidelijk gekwalificeerd bent, en waarvan het je totaal niet uitmaakt of je hem krijgt of niet. Je kunt gewoon helemaal eerlijk en jezelf zijn.

Ga veel naar plekken toe / doe vaak dingen die je leuk vindt

Dit komt in feite neer op het sporten en de hobby’s (en ligt dus voor de hand), maar wat ik bedoel is dat je wel vaker op de plekken moet komen die je leuk vindt, zodat je, als je daar mensen spreekt, er een echte mening over hebt en natuurlijk overkomt. (En niet als een enge oude vriendenzoekende-stalker.)

Denk na over het type vriendin dat je zoekt

Wil je een wijnmaatje om af en toe iets mee te drinken, of iemand waaraan je je ziel en zaligheid wilt kunnen toevertrouwen? Uiteraard sluit het een het ander niet uit, maar wellicht vind je de laatste eerder op plekken waar mensen meer open staan voor diepere connecties; zoals bij cursussen gericht op persoonlijke groei of yogalessen.

Vat het niet persoonlijk op

Want net als bij daten kan het voorkomen dat je na twee keer te hebben afgesproken gewoon toch niet klikt samen. Of dat je een grap vertelt die helemaal verkeerd begrepen wordt. Het punt is: in de vriendschap waar je naar op zoek bent moet je juist die grap kunnen vertellen. Laat het los als het niet werkt, of steek er toch nog wat moeite in als je dat graag wilt. Maar geef het niet teveel gewicht. Sommige dingen werken, andere niet. Inmiddels heb je dat vast al vaker meegemaakt. Het is niet het einde van je sociale leven.

Wees jezelf, maar nu echt

Je bent nu op een punt in je leven dat je waarschijnlijk al vaker hebt meegemaakt dat dingen toch wel loslopen. Het komt dus goed, je kunt rustig aan doen. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent om leuke mensen tegen te komen. En dat geldt zeker als je op zoek bent naar een vriendschap die beklijft.

Ook als je niet graag onbekende mensen aanspreekt kun je op allerlei plekken nieuwe toekomstige vriendinnen ontmoeten. Een beetje geluk en chemie doen, net als in de liefde, wonderen.

Heb je zelf nog tips om vrienden te maken?

Bron: Jezebel en Real Simple


Deel dit:

Geschreven door: Noraly King - www.moreplease.nl

Noraly King

Hoi, ik ben Noraly! Naast hier op vriendinnenonline schrijf ik ook op mijn eigen blog www.moreplease.nl over lifestyle, design, lekker eten, relaties en het moederschap. Verder hou ik enorm van mooie vondsten en nog meer van mooie foto's. Ik smul, geniet met volle teugen en moeder maar wat aan. Kopje thee?Lees meer over deze blogger

Reacties (57)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

259972

Nieuwe leden

25-01-2021
25-01-2021
24-01-2021
24-01-2021

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin