Het Mysterie van Verliefdheid...

Liefde & Gezin / 30 juli 2014
Het Mysterie van Verliefdheid...
Shutterstock
Waarom word je verliefd? En waarom precies op die ene? En kun je überhaupt voorkomen dat je verliefd wordt?

Liefde is een mysterie. Tot een jaar of 10 geleden was liefde niet eens iets wat wetenschappelijk onderbouwd was. Het waren fratsen. Gevoelens. Persoonlijk en niet te toetsen.

Inmiddels weten we beter. De biologisch antropoloog Helen Fisher deed onderzoek naar het hoe en waarom van verliefd zijn. Zij ontdekte dat verliefde gevoelens en gevoelens van verbinding wel degelijk zichtbaar zijn in onze hersenen.

Maar waarom we nou precies verliefd worden op die imposante man met die donkere ogen of die blonde knul met die ondeugende blik, het blijft een mysterie…

Hormonen
Je lichaam merkt het als je verliefd wordt. Sterker nog: dat je verliefd bent, merk je aan je lijf. In je hersenen worden op zo’n moment namelijk tal van hormonen aangemaakt, die die vlinders in je buik veroorzaken. Ze zorgen ervoor dat je zintuigen op scherp staan, maar ook dat jouw kwaliteiten extra benadrukt worden. Je krijgt meer energie, bent op je leukst. Ook op seksueel gebied pas je in dit stadium het beste bij elkaar: het testosteronniveau van de vrouw stijgt (terwijl dat normaal gesproken een stuk lager ligt dan dat van de man) en het testosteronniveau van de man zakt. Hierdoor zit je qua seksuele behoefte dus behoorlijk op een lijn! Dit hormonencircus duurt gemiddeld anderhalf tot drie jaar. Daarna val je terug in de realiteit van het burgerlijke leven, zakt de frequentie van jullie seksuele handelingen en zie je de minder perfecte kanten van je partner ineens een stuk duidelijker. De verliefdheid wordt dan houden-van.

Onbewust
Maar waarom word je precies verliefd op die ene man of vrouw? Natuurlijk speelt aantrekkingskracht een heel grote rol. Helen Fisher deed er uitgebreid onderzoek naar. We zoeken onze partner onbewust uit vanuit verschillende perspectieven. Kan hij mij bevredigen (seks)? Kan ik hier oud mee worden (verbondenheid)? En kan hij onze soort in stand houden (voortplanting)? Maar ook hoe iemand ruikt (feromonen) schijnt bij te dragen in het verliefd-worden-proces! We zijn ons hier niet bewust van. En om nou te zeggen dat ons onderbewustzijn altijd de perfecte match voor ons uitkiest…

Overigens blijkt het helemaal niet zo te zijn dat tegenpolen elkaar aantrekken. We blijken juist op zoek te zijn naar iets bekends! Iets wat veilig voelt. De Canadese psycholoog Sue Johnson ontdekte dat dat ten diepste is wat we zoeken in een relatie: veiligheid en verbinding. Zij noemt dat zelfs onze eerste levensbehoefte!

Keuze
Natuurlijk heb je ook je verstand nog in dit hele verhaal. Als je verliefd dreigt te worden op een getrouwde man (laten we er even vanuit gaan dat dat niet is wat je wilt), is het wellicht verstandig om er rationeel over na te denken. Verliefdheid overkomt je op een bepaalde manier. Het ontwikkelt. Je bent bijvoorbeeld wel erg graag in zijn gezelschap. En hij zoekt jou ook opvallend vaak op. Als je je verliefdheid voedt, wordt het sterker. Vooral als je er jullie geheim van maakt, is het vaak ongekend spannend en heftig. Het is goed om je dat te realiseren. Op een gegeven moment kun je niet meer terug.


Deel dit:

Geschreven door: Cocky D - www.cockydrost.nl

Cocky D

Cocky (33) is getrouwd met Nico en moeder van vier levendige kindertjes. Zij is relatiecoach en schrijft momenteel haar eerste boek met handige wetenswaardigheden voor jonge stellen. In december is zijn hoofdspreekster op de Leve-de-Liefde-conferentie.Lees meer over deze blogger

Reacties (2)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

200284

Nieuwe leden

20-09-2019
20-09-2019
20-09-2019
20-09-2019

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin