(Geen) zin in seks

Liefde & Gezin / 28 april 2015
(Geen) zin in seks
Shutterstock
Waarom hebben mannen altijd zin? En waarom hebben vrouwen nooit zin? Of ligt dat misschien iets genuanceerder…? Over de zin en onzin van zin in seks.

Vrouwen en mannen zitten best ingewikkeld in elkaar. Tenminste, als je als vrouw naar de man kijkt en als man naar de vrouw. Want even vanuit mijn vrouwelijke perspectief: hoe kan je zo belachelijk snel opgewarmd en klaargestoomd zijn voor een spectaculaire vrijpartij, terwijl er nog een berg was staat te wachten om opgeruimd te worden? En trouwens, vanmiddag heb je ook nog eens niet zo’n leuk gesprek gehad met de kassière van de Albert Heijn en je stoofschotel is aangebrand. Hallo hallo je hebt wel iets anders aan je hoofd dan seks.

‘Huh?’ hoor ik mannen denken, ‘seks is dan toch juist ideaal? Ik bedoel, als er iets is wat je uit je mineur kan halen…’

Wij, mannen en vrouwen, zijn geneigd te denken dat zij, van het andere geslacht, net zo denken en in elkaar zitten als wij. Maar dat is helaas niet zo. Hoe mannen en vrouwen seks beleven kan enorm verschillend zijn.

Afgewezen

De behoefte aan seks kan bij mannen en vrouwen enorm uit elkaar liggen. Vaak zie je dat de man veel vaker zin heeft. Dit kan er bij de man voor zorgen dat hij, na meerdere vergeefse pogingen zijn geliefde te verleiden, maar opgeeft. Elke keer afgewezen worden doet pijn en stompt af. Hij wil zijn geliefde niet dwingen of seks hebben omdat hij zo nodig wil.

Zij wil hem niet afwijzen, maar ze heeft nou eenmaal niet op alle momenten zin in seks. Soms dwaalt de gedachte door haar hoofd om het dan maar even te doen voor haar geliefde. Maar haar man voelt dit aan. Niets is zo frustrerend voor een man als seks hebben met een vrouw die er eigenlijk niet van geniet!

Dit patroon komt tussen heel veel mannen en vrouwen voor: de man die maar niks meer probeert, de vrouw die haar man niet zo goed durven af te wijzen, omdat ze misschien bang is dat hij zijn heil ergens anders gaat zoeken en hem dan maar even ‘zijn gang laat gaan’.

Het is hierbij heel belangrijk, dat je je inleeft in de gevoelens van je geliefde. Dat je naar je geliefde verlangt is mooi, maar geef ook de ruimte om hem of haar te laten bedanken voor de eer (dat klinkt al heel anders dan afwijzen hè J). En als je geliefde naar je verlangt, koester het, maar durf het ook eerlijk aan te geven als je geen zin hebt. Of als je zin in zin hebt (lees even verder als je dit wilt begrijpen…)

Vrouwen kunnen trouwens ook een hoger libido hebben dan hun man. Dat kan juist extra moeilijk zijn, want: mannen hebben toch altijd zin? Dan kan dat je het gevoel geven dat je als vrouw niet aantrekkelijk genoeg bent.

Man en vrouw verschillen in hun behoeften. Veel stellen vinden het heel moeilijk om daar met elkaar over te praten. Logisch. Want seks legt je letterlijk en figuurlijk bloot. Je laat jouw kwetsbare kant zien. Je bent misschien ook bang dat je je geliefde kwetst. Daarom houd je je mening maar liever voor je. Juist dat is het, wat jullie als man en vrouw enorm van elkaar kan verwijderen.

Soldeerbout vs. Oven

Mannen kunnen heel snel opgewonden raken, Huub Stapel vergelijkt het in zijn theatershow ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’ met een soldeerbout. Er is niet veel tijd voor nodig om aan de slag te kunnen. Bij vrouwen werkt dat anders. Die kun je beter vergelijken met een oven die wel even wat opwarmtijd nodig heeft.

Daarnaast is een man nagenoeg op elk moment in staat tot seksueel handelen. Bij een vrouw hangt het van allerlei factoren af. Hoe ze zich voelt, hoe haar dag was, of ze een beetje aandacht heeft gehad van haar geliefde… Dat is even mooi als moeilijk. En aan jullie, beste mannen, de nobele taak om die wonderbaarlijke wereld van het vrouwenwelzijn te ontrafelen. Dat is een hele klus inderdaad, maar wel één die je niet snel zal vervelen.

Zin in zin

Je hoort vaak dat vrouwen zin moeten maken. Daar zit wel iets in, maar het doet vrouwen ook tekort. Vrouwen kunnen namelijk wel degelijk zin in zin hebben. Zin om de oven aan te zetten, zeg maar. Natuurlijk kost het dan even tijd voor de oven op temperatuur is J. Maar een vrouw kan ook gewoon geen zin hebben om de oven aan te zetten. De kunst is, om daar allebei eerlijk over te durven zijn.

Nu kun je bij elkaar de thermostaat overigens in het voortraject al wel wat hoger zetten. Er is namelijk zoveel dat invloed heeft op jullie stemming! Elkaar het hof maken, laten merken dat je elkaar aantrekkelijk vindt, aandacht geven aan elkaar… Het kan allemaal enorm bijdragen aan een prettig seksleven.

Het lichamelijk aspect is net zo’n belangrijk onderdeel van je relatie als het geestelijke, sociale of emotionele aspect. Seks staat daar niet los van. Ook hierin ben je verschillend en is het belangrijk dat je kwetsbaar durft te zijn bij je geliefde en elkaar blijft zoeken.

Tips

  • Blijf geïnteresseerd in de seksuele wensen en verlangens van je geliefde. Het is een ontdekkingstocht die jullie leven lang duurt. (Gelukkig maar, dan wordt het tenminste ook niet saai!)

  • Negeer je gevoelens niet, maar praat! Probeer uit te leggen wat het met je doet als zij geen zin heeft of als je het idee hebt dat je hem teleurstelt. Verzwijgen en alleen maar doen wat de ander volgens jou fijn vindt, zorgt alleen maar voor meer verwijdering.

  • Denk niet voor de ander. Vooroordelen kunnen een goed gesprek over seks enorm belemmeren.

  • Cijfer je eigen behoeften niet weg voor de ander. Als je vraagt wat iemand het liefste heeft tijdens de seks, is het antwoord: ‘Ik wil jou zien genieten’. Heel belangrijk dus om te weten wat jij fijn vindt! En dat geldt dus zowel voor hem als voor haar.


Deel dit:

Geschreven door: Cocky D - www.cockydrost.nl

Cocky D

Cocky (33) is getrouwd met Nico en moeder van vier levendige kindertjes. Zij is relatiecoach en schrijft momenteel haar eerste boek met handige wetenswaardigheden voor jonge stellen. In december is zijn hoofdspreekster op de Leve-de-Liefde-conferentie.Lees meer over deze blogger

Reacties (1)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

221446

Nieuwe leden

08-07-2020
07-07-2020
07-07-2020
07-07-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin