Wat gezonde voeding doet voor jou!
16 januari 2020 

Wat gezonde voeding doet voor jou!

Het verbetert namelijk je gezondheid, je immuunsysteem, je gevoel, je humeur, je hoeveelheid energie, je huid en vaak ook je gewicht!

Valkuil: 

Een echte valkuil is het slikken van een vitamine pil omdat het wellicht het gevoel geeft dat je gemakkelijk in 1x alles binnen hebt. Ja, zo lijkt het inderdaad, maar het is juist de kunst dat je lichaam de vitamines, mineralen en andere nutriënten uit de voeding haalt die je binnen krijgt. 

Een gezond lichaam creëren is een natuurlijk proces dat je niet ineens kunt verwerven door bijvoorbeeld het slikken van een pil. Daarnaast werken vitamines samen met mineralen, spoorelementen, vetten, water en enzymen uit je voeding. Neem bijvoorbeeld een kiwi, vol vitamine C, maar het bevat ook fructose, deze stof zorgt ervoor dat je lichaam beter de vitamines uit het fruit kan opnemen. Dat effect heb je met een pil niet.

Of het slikken van een vitamine pil ongezond is of niet, dat antwoord ligt ergens in het midden. Het hangt af van welke pil je slikt, je leeftijd en je specifieke gezondheidssituatie. Ook kunnen allemaal losse vitamine pillen je vitamine huishouding verstoren. Let daarnaast ook op dat je de maximum hoeveelheid die je binnen mag krijgen niet overschrijdt! De richtlijnen hiervoor vind je hier: ADHvitamines

Van top naar teen gezond. Dit is wat je nodig hebt:

Vitamine A:

  • Fruit: abrikozen, mango, wortel, perzik, pompoen.
  • Groente: rode peper, zoete aardappel, spinazie, rode paprika, koolrabi, muskaatpompoen.
  • Vlees, vis & zuivel: tonijn, vis, eieren.

Vitamine B6:

  • Fruit: bananen.
  • Groente: avocado, wortel, aardappel.
  • Granen & peulvruchten: volkoren producten, bruine rijst, pinda's, walnoten, granen, zonnebloemzaden.
  • Vlees, vis & zuivel: kip, rund, eieren, kalkoen.

Vitamine C:

  • Fruit: sinaasappels, grapefruit, aardbeien, kiwi, sinaasappelsap, citroen, limoen en mango.
  • Groente: rode & groene paprika, spruitjes, kool, bloemkool, broccoli, asperges, boerenkool, ui, radijsjes, waterkers.

Vitamine D:

  • Groente: champignons.
  • Granen & peulvruchten: verrijkte ontbijtgranen.
  • Vlees, vis & zuivel: sardines, zalm, eieren, melk, haring, lever, tonijn, roomboter.

Vitamine B12:

  • Vlees, vis & zuivel: zalm, tonijn, lever, melk, schelpdieren, vlees, kaas.
  • Granen & peulvruchten: verrijkte ontbijtgranen.

Vitamine E:

  • Granen & peulvruchten: noten olie, plantaardige olie, mais, spinazie, volkoren producten, spelt, tarwe kiemen.
  • Noten & zaden: amandelen, zonnebloempitten, hazelnoten.

Foliumzuur:

  • Fruit: dadels, sinaasappels.
  • Groente: asperges, spinazie, broccoli, spruitjes, groene blad groenten, champignons.
  • Granen & peulvruchten: bruine rijst, gerst, zemelen, pinto / kievitsboon, doperwten, linzen, volkoren producten.
  • Vlees, vis & zuivel: rund, kaas, kip, lam, lever, melk, varken, tonijn.

IJzer:

  • Vlees, vis & zuivel: rund, kip, lever, oesters.
  • Groente: groene blad groente, broccoli, bloemkool, boerenkool, kool.
  • Granen & peulvruchten: linzen, bruine bonen, soja bonen.

Zink:

  • Groente: champignons, gember.
  • Granen & peulvruchten: volkoren producten, (pecan)noten, sesamzaad, pompoen, linzen, zonnebloempitten, peulvruchten.
  • Vlees, vis & zuivel: lam, eieren, yoghurt, oesters, sardientjes.

Calcium:

  • Fruit: vijgen, sinaasappels, rabarber, rozijnen.
  • Groente: donker groene blad groente, boerenkool, bloemkool, wortel, bonen, erwten.
  • Granen & peulvruchten: amandelen, sesamzaad, kikkererwten, soja bonen, soja melk.
  • Vlees, vis & zuivel: alle zuivel producten (behalve boter), makreel, zalm.

Magnesium:

  • Fruit: bananen, grapefruit, appels, citroen, abrikoos.
  • Groente: avocado, spinazie, broccoli, gebakken aardappel, groene blad groente.
  • Granen & peulvruchten: bruine rijst, noten, sesamzaad, havermout.
  • Vlees, vis & zuivel; yoghurt, tofu, zalm, schelvis.

Kalium:

  • Fruit: bananen, rozijnen, abrikozen, sinaasappel, dadel, watermeloen, pruimen.
  • Groente: avocado, broccoli, spinazie, wortel, aardappel, zoete aardappel, champignons, erwten.
  • Granen & peulvruchten: linzen, pinda's.
  • Vlees, vis & zuivel: melk, yoghurt, mager vlees.

Probeer dus dagelijks zo veel mogelijk te variëren met eten om een zo gebalanceerd mogelijk aanvulling van de vitamines die je nodig hebt binnen te krijgen.

** Proost op je gezondheid!! ** 



Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?