Stop niet met dromen

Home & Kitchen / 30 maart 2014
Stop niet met dromen
Heb jij al eens je eigen canvas gemaakt? Maak er eentje met een tekst die jou inspireert. Niet met dure materialen maar met babypoeder en satestokjes.

Wil je de video zien die ik van dit project gemaakt hebt? Je vindt deze onderaan deze blog.

Stop niet met dromen bord.jpg

ZELFMAAK-canvas
Hoi allemaal! Super enthousiast ben ik over dit eerste DIY project dat ik speciaal voor Vriendinnenonline heb ontworpen.

Een canvas met 3D letters en een tekst die op zich alleen al heel inspirerend is: stop NIET met dromen, begin met DOEN! Ik gebruikte o.a. babypoeder en satestokjes. En alles wat ik gebruikt heb, vind je bij de Hema of de Action, maar sommige dingen heb je waarschijnlijk zelfs al in huis :-)

Stop niet met dromen bord aan de muur.jpg

Voor iedereen die wel eens heeft gehoord dat het tijd wordt om wakker te worden uit de droom en met beide benen op de grond te komen, wil ik juist zeggen: stop NIET met dromen!! Maar neem vandaag nog een eerste stap in de verwezenlijking van die droom! Vaak is de droom in ons hart juist onze bestemming. Dus stop niet met dromen, maar maak je dromen waar! En nee... je ziet niet altijd de hele weg, maar dat hoeft nog geen reden te zijn om de eerste stappen niet te nemen, toch...?

Stop niet met dromen bijna klaar.jpg

Voor mij was het maken van dit canvas ook een klein stapje dichter bij het waar maken van mijn dromen. En een van de dingen die ik het leukst vind om te doen, is jou inspireren! Ik neem je daarom graag mee in mijn ZELFMAAKproces en hoop jou zo ver te krijgen ook een zelfmakertje te maken :-).

Stop niet met dromen DIY letters.jpg

Ik laat je graag een aantal technieken zien, waar je al snel mee aan de slag kunt. En of je nu 1 of 2 dingetjes beetpakt of het hele project maakt, het belangrijkste is dat je er LOL in hebt en achteraf een geweldig gevoel van: zo! dat heb IK toch maar ZELFGEMAAKT!

 Stop niet met dromen DIY.jpg

Ik vond deze geweldige tekst in het Engels via Pinterest op het net. Ik vertaalde het in het Nederlands en schetste het op een papiertje. Ik wilde werken met verschillende technieken, zodat je zeker iets kunt vinden dat je aanspreekt. Ik werkte daarom met makkelijke plakletters van de Hema, kinderklei van de Action, modelleerpasta van babypoeder, ik gebruikte katoendraad met kinderlijm en gewone muurverf. Zou je niet zeggen als je het uiteindelijke resultaat ziet, maar het echt waar.

Stop niet met dromen letters plakken.jpg

Plakletters van de Hema
Deze letters van de Hema zijn het meest eenvoudig te gebruiken als je een project wilt maken met 3D letters. Het zijnkartonnen stickers die je bijvoorbeeld op een kaart kunt gebruiken. Maar waarom niet op een project als dit?! Laat je vooral niet beperken door de kleuren van de letters, want zoals je ziet, zijn ze heel eenvoudig over te schilderen. Trek een hulplijn voordat je gaat plakken en plaats de letters op die lijn. Probeer ze op gelijke afstand van elkaar te plaatsen en recht (behalve als je juist een speels effect wilt, laat ze dan gerust dansen!) Gebruik ondanks de zelfklevende laag echter wel vloeibare lijm om de letters vast te plakken. De zelfklevende laag is - zeker op canvas - niet sterk genoeg.Je zou zo een heel canvas kunnen vullen. Maar ik koos voor 1 regel: 'stop niet'

Stop niet met dromen sateprikkers.jpg

Kinderklei van de Action en satéstokjes
Als je al eens op mijn eigen blog bent geweest, dan weet je dat dat deze kinderklei (Creall) een van mijn favoriete spulletjes is, om te gebruiken. Het droogt aan de lucht en je krijgt er niet van die vieze handen van (je zult het misschien niet geloven, maar ik houd niet van vieze handen! en dat is niet altijd handig als je een zelfmaker bent, hihi) Ik maakte eenvoudig bolletjes van de klei, drukte die plat en drukte die vervolgens in lettersjablonen. Super effect en heel makkelijk! Laat de klei een nachtje drogen of bak het op 130 graden 30/45 min. in de oven. De gedroogde klei plakte ik vast op het canvas met een hetelijm-pistool. Een andere goed sterke alleslijm zal ook prima werken (maar dan moet ik te lang wachten tot het droog is ;)

Stop niet met dromen letters maken.jpg

Om het korte woord 'met' wat meer vulling te geven, plaatste ik aan weerszijden een lijn met satestokjes! Ook deze plakte ik vast met hete lijm.

Stop niet met dromen nog bewerken.jpg

Je kunt modelleerpasta in hobbyspeciaalzaken kopen, maar zelfmaken is net zo makkelijk en een stuk goedkoper! Het recept is eenvoudig: 1 deel babypoeder 1 deel verf (acrylverf of muurverf) en een half deel kinderlijm (ik gebruikte witte lijm, maar ik denk dat de doorzichtige ook goed zal werken; laat het mij even weten als je het hebt uitgeprobeerd) Goed mengen tot je een substantie krijgt waar je het liefst een lik van zou willen nemen (niet doen hoor! ;-). Deze pasta is superveelzijdig!! Het droogt na aanbrengen hard op, houdt best goed z'n vorm en hecht prima aan de ondergrond. Het is wit, maar makkelijk op kleur te mengen door gekleurde verf in het mengsel te gebruiken, maar je kunt het ook makkelijk overschilderen.

Stop niet met dromen maken lijm.jpg

Modelleerpasta van babypoeder
Voor het woord 'dromen' bracht ik het aan dmv de taartdecoratie-techniek: piping. Dat is gewoon het opspuiten van lijnen uit een spuitzak mbv de kleine ronde spuitmond. Ik knipte zelfs alleen het puntje van een wegwerp-spuitzak af en werkte daarmee. Ik printte het woord eerst uit (lettertype: American Typewriter), plakte het achter het canvas, hield het tegen het licht zodat ik erdoorheen kon kijken en trok de letters over met de modelpasta uit de spuitzak. Zo leuk om te doen en een geweldig effect!

Stop niet met dromen draad plakken.jpg

Katoendraad in kinderlijm
Om de regel 'begin met' te maken, gebruikte ik dik katoendraad (ik denk dat dit ook prima zou moeten werken met wol. Wie probeert het uit?!) Ik mengde (gewone witte) kinderlijm met enkele druppels water om het minder stroperig te maken. Daar drenkte ik het draad in. Met de hand schreef ik op een blaadje: 'begin met'. Je kunt hier natuurlijk ook een lettertype voor gebruiken. Vervolgens legde ik het draad op de lijnen van de woorden. Dit kost wel wat oefening, maar het resultaat is het waard. Hoe groter je letter, hoe makkelijker deze techniek wordt. Na het drogen is het draad goed hard geworden en prima over te schilderen.

Stop niet met dromen vullen.jpg

Sjabloon maken
En natuurlijk de sjabloon-techniek! Maak je eigen sjabloon door een woord uit te printen in een sjabloon-lettertype zoals Stencil of LeArchitect (heel veel lettertypes vind je op dafont.com). Plak boeklon (plakplastic) op de print om het te verstevigen. Knip of snijd de letters uit en je hebt een sjabloon op maat! Gebruik een (kinder-) lijmstift op de achterzijde van het sjabloon en plak het vast op het canvas (zo goed mogelijk aandrukken).

 Stop niet met dromen letters maken met mesje.jpg

Smeer dan de zelfgemaakte modellingpasta lekker dik over het sjabloon. Verwijder het sjabloon dan voorzichtig van het canvas (de lijmstift-lijm plakt niet permanent). Er blijft dan een mooie 3D 'afdruk' van het woord achter . Zo maakte ik dus 'doen' op mijn canvas.

Stop niet met dromen verven.jpg

Muurverf
... werkt makkelijk, is op waterbasis dus makkelijk van je handen te verwijderen (joepie!), vrij reukloos, kun je in heeeel veel kleuren vinden en is meestal niet duur. Wit is voor de zelfmaker ideaal om altijd in huis te hebben. Je kunt het met acrylverf makkelijk op kleur mengen (vooral als je t liefst met pastellen werkt zoals ik :-)

Muurverf is wel heel besmettelijk (de vinger-vlekjes op onze muren bewijzen dat :-/ dus het is niet aan te bevelen voor het overschilderen van een meubelstukje (behalve als je juist dat gebruikte effect wilt bereiken!) Maar voor mijn canvasproject vind ik het super! En... dit is een goed moment om kleine helpende handjes mee te laten doen. Dus ik gaf mijn zoontje een kwast in de hand en liet hem los op mijn werk :-) En het vriendje dat net op bezoek kwam, mocht ook meedoen.

Stop niet met dromen schilderen.jpg

Het hele doek met alle letters kreeg een witte kleur. Wil je nog meer textuur aanbrengen, dan kun je nu met een stokje lijnen aanbrengen in de natte verf of stempelen met stempels of andere objecten. Of strooi (witte) glitter op de natte verf: leuk voor de meisjes!

Klaar!

En nu bewonderen maar... Hang jouw zelfgemaakt kunstwerk op een plek waar je er iedere dag aan herinnert wordt, dat je NIET moet stoppen met dromen, maar WEL moet beginnen met DOEN! Of geef deze mooie tekst (of een andere) weg aan een lieve vriendin! Misschien wel iemand die je hebt leren kennen op Vriendinnenonline :-)

Ik vond het heel leuk om mijn eerste project voor Vriendinnenonline te maken. En nu ben ik heel benieuwd wat jij ervan vond! Super leuk als je een berichtje achterlaat! Ook voor zelfmaak vragen kan je een bericht achter laten. Ik kijk ernaar uit!

Wil jij weten hoe ik dit allemaal gemaakt heb? Bekijk dan onderstaande video.

Voor het downloaden van de letters kan je deze link gebruiken.


Deel dit:

Geschreven door: Karin Joan - www.karinjoan.nl

Karin Joan

Hoi! Mijn naam is Karin Joan. Ik ontwerp graag ZELFMAAK projecten en technieken en deel deze heel graag met jou in video's en sfeervolle foto's. Ik werk met allerlei media zoals papier, klei, verf en stof en doe ook graag make-overs van kringloopvondsten.  Ik vind het superleuk om te connecten met iedereen die ZELFMAKEN leuk vindt. Heb jij ook ZELFMAAKdingetjes op internet staan? laat dan zeker een linkje achter, dan kom ik graag een keer kijken! Wil je meer zien van wat ik maak? Al mijn projecten vind je op mijn blog: www.KarinJoan.nlLees meer over deze blogger

Reacties (11)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 5 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

221638

Nieuwe leden

09-07-2020
09-07-2020
08-07-2020
08-07-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin