DIY: Rozensiroop - Zomersiroop!

Home & Kitchen / 20 augustus 2015
DIY: Rozensiroop - Zomersiroop!
Zomerse vakantie lekkernij maken is niet alleen leuk maar ook, juist, lekker! Zoals deze rozensiroop. Hier in Denemarken plukten we een flinke zak rozenbottelblaadjes en maakten onze eigen rozensiroop om het vervolgens te gebruiken in een heerlijke frisse, zomerse, vakantie cocktail! Proost***

DIY: ROZENSIROOP - ZOMERSIROOP!

Het is zowaar…. vakantieeeeee! Eindelijk. Misschien vertoeven jullie ook in een heerlijk oord, ben je ergens aan het backpacken of geniet je van het lekkere weer in eigen land of van een zon-zee-strand vakantie. Heerlijk!

Even relaxen na de drukte en gekheid van de afgelopen maanden met choreograferen, premieres, dansworkshops geven, studie, de nodige tentamens maken en schrijfsels schrijven. Nog steeds moet er stiekem wel van alles gebeuren (druk recepten aan het bedenken en teksten aan het schrijven voor SPORTables, het kookboek voor (top)sporters en/of mensen met een druk en actief leven en ik mag in september optreden tijdens TEDxArnhem, spannend!), maar eerst even: niets.

Met een aantal vrienden maakten we een aantal maanden geleden het plan om samen ergens een huis te huren. Gezellig! De keuze viel na veel zoeken uiteindelijk op Denemarken. Online vonden we een grote boerderij helemaal in het noorden van Denemarken, om precies te zijn in Noord Jutland bij het dorpje Frøstrup. Een typische Deense boerderij met een groot mooi bloemenveld ernaast, tussen enkele bomen verscholen in een duin- veldachtig gebied, en 4km van het strand. Inclusief sauna, 'man-cave' (met dart & tafeltennistafel), grote keuken en (niet onbelangrijk!) fatsoenlijke slaapkamers voor 3 stellen en 3 kids. Met andere woorden: perfect!

Deense boerderij

Alleen dus wel dik 9 uur rijden... Dat is het enige. Je moet er wat voor over hebben, maar dan heb je ook wat. En eerlijk is eerlijk, het is hier heerlijk! Je hoort enkel wat vogels en de wind, het knetterende kampvuur en verder hé-le-maal niets. Het is hier misschien niet zo zonnig als ‘back home’, maar wij vermaken ons prima. In en om de boerderij, het strand en de omliggende dorpjes. Mooie fietstochten gereden op de racefiets ook, steeds iets verder dan gepland (zo’n 80km per rit), omdat je nog wel eens verdwaald :) oops!

Maargoed, voor dat jullie denken dat dit een reclame tekst voor een vakantie in Denemarken is, wil ik eigenlijk alleen een echt op en top zomer recept met jullie delen. Een recept voor een siroop en wel een van rozenblaadjes! Rozensiroop!

rozensiroop

Langs de kant van de weg stonden namelijk veel rozenbottel planten prachtig in bloei. Je ziet ze op dit moment in NL ook veel! Vriendin Marije heeft flink wat rozenblaadjes verzameld en maakte daarvan in een handomdraai heerlijke rozensiroop! Ik ben een redelijke kookgek, maar dat had ik nog niet eerder gezien, gedaan, geproefd. Je kunt de siroop op tal van manieren gebruiken, van simpel als aanmaak siroop tot het verwerken in schaafijs, in een milkshake, marsepein, nougat, rijstpudding tot zelfs in een saucjee voor over een lekker stukje vlees of vis.

Wij gebruikten het in een zomerse cocktail:

Neem een glas en vul het voor 2/3 met ijsklontjes, voeg toe:

2 eetlepels rozensiroop, scheut gin, spa rood, een schijfje citroen en wat citroenschil rasp erop.

Hieronder het recept.

rozensiroop3

Hier het recept voor de rozensiroop:

Bereidingstijd: 10 minuten

Wachttijd: 24 uur & 2 uur.

Benodigdheden:

- grote weckpot

- flink wat rozenbottelblaadjes (de rozenbottel heet ook wel ‘Rimpelroos’)

- (kokend) water

- suiker

- 1 citroen

Voor een sterke siroop heb je flink wat blaadjes nodig. Vul een grote (weck)pot met zoveel mogelijk blaadjes roos. Snijd een citroen in schijfjes en doe die bij de blaadjes in de pot. Giet hier kokend water op, tot alle blaadjes onder staan. Laat dit 24 uur staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Giet het vocht door een kaas- of theedoek in een maatbeker en vanaf daar in een pan. Doe er voor elke liter vocht, 300 gram suiker bij. Kies bij voorkeur kristalsuiker, zodat de smaak van de suiker die van de bloemblaadjes niet overheerst. Laat de siroop kort koken, tot alle suiker is opgelost. Giet de siroop dan over in een schone fles en bewaar in de koelkast.

PROOST! Karin***

ps: Houdt je niet van rozenblaadjes, maak dan een frisse siroop van verse munt!



Deel dit:

Geschreven door: karin Lambrechtse - www.karinlambrechtse.nl

karin Lambrechtse

Hallo, ik ben Karin! Na 11 jaar professioneel te hebben gedanst bij Introdans werk ik nu als freelance danseres, dansdocent en choreograaf. Daarnaast studeer ik Voeding & Diëtetiek waarbij ik me specialiseer in voeding voor dansers en sportvoeding. Gezond leven vind ik belangrijk! Dol op: het creëren (en verorberen) van lekkere recepten (95% WFPB), (race)fietsen, fotograferen en zelfgemaakte pindakaas. SPORTables, mijn kookboek vol on-the-go recepten voor (top)sporters is sinds juli '16 verkrijgbaar. Yeah! Wil je meer weten? Kijk op: www.karinlambrechtse.nl



Lees meer over deze blogger

Reacties (2)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

202450

Nieuwe leden

19-10-2019
19-10-2019
19-10-2019
19-10-2019

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Nieuw artikel