Hoe maak je het opruimen leuk voor je kinderen?

Home & Kitchen / 02 mei 2020
Hoe maak je het opruimen leuk voor je kinderen?
Shutterstock
Heerlijk als je kinderen lekker aan het spelen zijn. Maar ze halen vaak van alles overhoop, zodat je soms gek wordt van al dat rondslingerende speelgoed. Hoe leer je kinderen aan dat opruimen bij het spelen hoort en dat samen opruimen zelfs leuk kan zijn?

Alles een vaste plek

Speelgoed wordt makkelijker opgeruimd als het een eigen plek heeft. Voor jonge kinderen is het overzichtelijk wanneer speelgoed in grote manden, bakken of lades naar soort wordt opgeruimd. Bijvoorbeeld een mand met lego, een mand met auto’s, een mand met poppen enzovoort. Plak bijvoorbeeld een foto van de inhoud op de opbergbak of lade, zodat iedereen weet waar wat hoort te liggen.

Afspraken maken

Maak afspraken met je kind. Als je kind met iets anders wil gaan spelen, moet eerst het andere speelgoed opgeruimd worden. Komen er vriendjes spelen, spreek dan van te voren af dat er samen gespeeld en dus ook samen opgeruimd gaat worden. Houd de tijd in de gaten, zodat de kinderen ook de tijd hebben om samen op te ruimen en jouw kind niet alleen achterblijft met speelgoed wat nog overal rondslingert.

Voeg een spelelement toe

Door een spelelement toe te voegen aan het opruimen maak je het spannend.

  • Verdeel de ruimte in verschillende zones en degene die het eerst zijn gedeelte klaar heeft is de winnaar. Je kunt het nog extra spannend maken door een kookwekkertje in te schakelen. Binnen bijvoorbeeld 5 minuten moet al het speelgoed opgeruimd zijn.
  • Zet een vrolijk muziekje op en ruim al dansend en zingend op.
  • Een ander spel is het kleurenspel. Om de beurt roept iemand een kleur en de anderen ruimen alles met die kleur op. En zo ga je door tot de hele kamer is opgeruimd.

Geef het goede voorbeeld

De meeste ouders zien opruimen als een noodzakelijk kwaad. Hoe vaak zeggen we niet: ‘ik word gek van al jullie rotzooi’ of ‘ik moet steeds de rommel achter jullie kont opruimen en daar heb ik genoeg van’. Kinderen trekken zich meestal niets aan van ons commentaar, het gaat het ene oor in en het andere oor uit. Het enige wat je zult bereiken is dat kinderen opruimen als iets negatiefs beschouwen en dus niet gemotiveerd zijn om op te ruimen.

Ruim ook af en toe zelf het speelgoed op. Bijvoorbeeld als je kind moe is of graag buiten wil spelen. Als je dit af en toe doet creëer je echt geen verwende kinderen. Je geeft juist een goed voorbeeld, want de kinderen zien jou iets liefs voor hun doen. En dat is wat ze onthouden en zullen ze een andere keer meer geneigd zijn om te helpen.

Ruim eens een keer niet op

Laat de rommel eens gedurende een dag gewoon liggen. Er wordt door niemand opgeruimd, ook jij hebt een dag vrijaf. Veel kinderen merken op deze manier vanzelf dat het niet fijn is wanneer niemand opruimt. Ze kunnen moeilijker iets vinden en zullen daarna meer gemotiveerd zijn om op te ruimen.


Deel dit:

Geschreven door: Lisanne Nieuwendijk - www.slimhuishouden.nl

Lisanne Nieuwendijk

Hallo, ik ben Caat. Ik heb een groot gezin bestaande uit een partner, 5 kids en een beestenboel van katten, honden en konijnen. Heel gezellig en chaotisch! Ik ben graag met de honden buiten en daar doe ik allerlei ideeën op. Die zet ik dan thuis achter de pc om in artikelen voor o.a. de website Slim Huishouden. Want ik ben van mening dat het prettig is als je huishouden op rolletjes loopt, maar graag wel met zo min mogelijk moeite! Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op www.slimhuishouden.nl en klets gezellig mee via Facebook. Veel leesplezier!Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 5 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

230460

Nieuwe leden

01-12-2020
30-11-2020
30-11-2020
30-11-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum

Kletspraatje
Online contact
25
Overijssel
Nieuw contact
5