De perfecte chocolate chips cookies
31 augustus 2018 

De perfecte chocolate chips cookies

De naam van mijn perfecte cookie

Nu heb ik even nagedacht over de naam van dit recept. “D perfecte chocolate chip cookie”, overwoog ik, maar durfde ik niet aan. Er zijn zveel verschillende chocolate chip cookies, dat er ook heel veel verschillende smaken hierin zijn. De n houdt van knapperige koekjes, terwijl de ander meer cakerig of juist chewy koekjes wilt.

Ik houd van chocolate chip cookies die een dun knapperig randje hebben, met een softe chewy binnenkant die langzaam en zacht ombuigt als een stukje fudge. Af en toe wordt die zachte binnenkant weer op scherp gezet door een stukje noot of chocolade. De koek zelf smaakt naar boter, toffee, noten en karamel. En dat alles met een zout laagje. Bij elke hap voel je dat er gespeeld wordt met je smaakpupillen door de perfecte combinatie van zout en zoet. Maar goed, lets bake this!

Benodigdheden Salty chocolate Chip cookies (18 stuks)

  • 280 g bloem
  • 1 tl zout + 1 tl grof zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 g boter
  • 1 ijsklontje
  • 110 g kristalsuiker
  • 1 ei en 1 eierdooier
  • 2 tl vanille extract
  • 220 g bruine suiker
  • 200 g chocolate chips
  • 100 g gehakte pecannoten

Aan de slag

Meng in een kom bloem, zout en bakpoeder en zet dit apart. Smelt de boter in een steelpan op half vuur onder regelmatig roeren. Haal het pannetje van het vuur als na ongeveer 5 minuten de boter bruin kleurt. Roer vervolgens nog een halve minuut totdat alle boter donkerbruin is. Giet de boter over in een andere kom en meng er een ijsklontje doorheen, zodat het snel afkoelt en weer wat vocht krijgt. Laat het geheel afkoelen in de koelkast (wel af en toe roeren) voor ongeveer een half uur.

Meng ondertussen de kristalsuiker samen met de eieren en vanille extract met een mixer op middelhoge stand totdat het lobbig is en van de garde afvalt (wanneer je de mixer omhoog tilt). Voeg nu ook de bruine suiker en (afgekoelde) boter toe. Mix het bloemmengsel erdoorheen totdat het een glad beslag is. Schep met een spatel de chocolade en gehakte pecanoten erdoorheen. Doe het deeg in plastic folie, plet het een beetje en laat het rusten voor minstens 30 minuten. Het beste is een hele nacht, of zelfs meerdere dagen.

Bedek een bakplaat met bakpapier (het liefste een siliconen bakmatje of vetvrij bakpapier). Schep met een ijslepel (of een normale lepel) bolletjes van het deeg van ongeveer 2 lepels-grootte en druk ze zachtjes aan. Laat een ruimte van ongeveer 5 cm tussen elk bolletje.

Bak de koekjes voor 16-18 minuten in een voorverwarmde oven van 165 graden, totdat de randjes wat harder worden en het midden nog zacht is. Haal ze uit de oven, strooi er wat zout overheen en druk dit zachtjes aan. Laat ze een paar minuutjes afkoelen en verplaats ze dan naar een afkoelrooster om volledig af te koelen.

*Mocht je niet zo van de combinatie zout en chocolade houden of niet zoveel zout mag, dan kun je het zout weglaten. Het recept heeft nog zoveel meer smaak te bieden, dat het makkelijk zonder kan.


De cookies bewaren

Bewaar de koekjes in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur voor meerdere dagen. Of vries ze in om langere tijd goed te houden. Binnen een halve dag waren mijn koekjes op, doordat niet alleen ik, maar ook mijn familie verliefd werd op mijn perfecte chocolate chip cookies. Ze zijn echt perfect en voldoen aan alle eisen die ik eerder stelde. Ik wist niet dat je zo blij kon worden van koekjes! Mijn perfecte chocolate chip cookies heb ik gevonden en ik hoop dat het ook die van jou kan worden. Liefs vanuit mijn keuken, Shifra
Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?