Organiseer samen een buurtfeest: 3 handige tips!
22 april 2018 

Organiseer samen een buurtfeest: 3 handige tips!

We schreven er eerder al over: vriendinnen maken als je wat ouder bent is niet altijd even gemakkelijk. Naast dat je nu eenmaal meer verantwoordelijkheden en minder tijd hebt dan toen je jonger was, is het ook lastiger om te bepalen waar de vrouwen zijn waar je een klik mee kan hebben. Een groot verschil met vroeger is dat je op school of tijdens het studeren gelijkgestemden bijna dagelijks tegenkwam. Het spreekt dus voor zich dat het handig is om vriendschap in je eigen buurt te zoeken. Weet je niet zeker hoe je dat aanpakt? Organiseer dan gewoon een buurtfeest, want dat is een fantastische manier om nieuwe buren te leren kennen. Bovendien geeft het je een excuus om met die ene gezellige buurvrouw dit project samen te doen – en dat schept ook weer een band!

1. Gebruik samen je verbeelding

De eerste stap is natuurlijk bepalen wat voor soort buurtfeest je wilt organiseren. Dit zal sterk afhangen van met wie je de organisatie doet en wat jullie gezamenlijk leuk vinden. Bedenk als initiatiefnemer goed met wie je zou willen samenwerken, maar ook wie er tijd en zin zal hebben. Zodra je een commissie bijeen hebt, houd dan een brainstormsessie.

Willen jullie graag een thema, zoals carnaval, Halloween of een lentefeest? Is er een bepaalde activiteit die jullie willen doen, zoals barbecueën, oudhollandse spelletjes, een (kunst)marktje, of juist een leuke band waar jong en oud op kan swingen? Zorg dat de brainstormsessie zelf ook een gezellig gebeuren is met hapjes, drankjes en vrolijk gekleurde post-its. Je kunt het team eerst met elkaar kennis laten maken door een paar ijsbrekers te doen, waarbij de groep wat meer over elkaar leert en alvast een paar keer samen heeft gelachen.

2. Zorg dat je het goed regelt

Nadat het plan voor de dag duidelijk is, komt het regelgedeelte. Zorg dat er een helder draaiboek komt met een tijdsplanning, taken en benodigdheden. Hoe meer mensen een klein taakje op zich nemen, hoe minder werk het geheel uiteindelijk voor iedereen is. Wel is een coördinator die het team aanstuurt handig, zodat er altijd iemand het overzicht heeft.

Vraag op tijd bij de gemeente een vergunning aan voor je buurtfeest, vooral als je daarvoor een straat moet afzetten. Denk verder aan het regelen van een geluidsinstallatie, versiering, eten en drinken, en wellicht een partytent. Bij een themafeest kun je ook spullen bestellen met een speciale opdruk, bijvoorbeeld bij leveranciers voor horeca en events. Wil je dat een beetje milieubewust doen, kies dan voor een aanbieder die klimaatneutraal drukt en transporteert, zoals dit bedrijf. Een buurtfeest kan natuurlijk behoorlijk in de centen lopen, dus informeer voor je budget ook even bij de gemeente welke subsidies er zijn voor het organiseren van buurtfeesten in jouw regio.

3. Houd het leuk voor jezelf

Misschien ligt deze een beetje voor de hand, maar je zult versteld staan van hoe snel een leuk initiatief een ‘moetje’ wordt als je er niet bewust bij elke stap een feestje van maakt. Zorg dus dat je veel ruimte en tijd inbouwt voor de voorbereidingen. Het gaat niet perse alleen om het feest zelf, maar om het hele proces dat ernaartoe leidt.

Zorg dat je kunt ontspannen, lachen en met een positieve houding eventuele tegenvallers met elkaar oplost. Dan kun je op de dag zelf echt genieten van jullie gezamenlijke prestatie en heb je er aan het einde van rit waarschijnlijk een paar goede vriendschappen aan over gehouden.

Heb jij wel eens een buurtfeest georganiseerd? Wat was je ervaring en heb je nog tips?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?