Wat wilde jij vroeger worden?

Daily life / 09 september 2015
Wat wilde jij vroeger worden?
Shutterstock
Weet jij nog wat je als kind graag deed? En zie je dat terug in het werk dat je nu doet?

Laatst las ik een artikel met als titel: “Minder dan 1 op de 10 Nederlanders heeft droombaan”. Dat klonk niet goed. Hoe kan het dat zoveel mensen niet het werk doen dat ze het liefst zouden doen, vroeg ik me af. Bij verder lezen over dat onderzoek bleek echter dat minder dan 10% het werk doet wat ze als tiener wilden doen. Tsja, dat verandert de zaak wel wat.

Zelf speelde ik mijn hele lagere schooltijd vooral ‘schooltje’ waarbij ik zelf de juf was van een klas vol denkbeeldige leerlingen. Ik legde allerlei lesstof uit, gaf proefwerken en hield hele cijferlijsten bij. Ik dacht niet na over droombanen, ik speelde gewoon wat ik leuk vond.
Vanaf de middelbare school was er echter geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om daadwerkelijk het onderwijs in te gaan. Vreselijk leek me dat! Wat als tiener dan wel mijn droombaan was? Ik had geen idee, ik wist vooral wat ik niet wilde... Toch ben ik jaren later alsnog wel degelijk het onderwijs ingegaan en heb jaren met plezier lesgegeven. Ik hoor dus ook bij de 90 % die niet de droombaan heeft die ik als tiener had. Net zoals trouwens de meeste klasgenoten van mijn middelbare school die iets heel anders zijn gaan doen dan ze op 16 jarige leeftijd dachten. Is dat jammer? Nee, helemaal niet!

De uitkomsten van dat onderzoek verbazen me dus bij nader inzien niet. Interessanter is het om te na te gaan wat je als jong kind graag deed. Ga maar eens bij jezelf na. Speelde je vaak kappertje, doktertje of tekende je vooral graag of misschien was je een echte poppenmoeder? Kun je nog nagaan wat je daarin zo leuk vond om te doen? Check vervolgens eens of datgene waar je toen blij van werd, nu op een of andere manier terug te vinden is in je werk.

Voor mij geldt dat ik juist ben gaan doen wat me als tiener vreselijk leek, maar wat ik als jong kind wel heel leuk vond: uitleggen, oefeningen bedenken, anderen iets leren. Eerst als docent en nu als trainer en coach. Ik heb wel degelijk mijn droombaan en dat lijkt me veel belangrijker dan dat ik nu zou doen wat ik als 16-jarige voor ogen had.

Het denken in banen is sowieso momenteel een beetje achterhaald. Bovendien verdwijnen er continu beroepen en werkzaamheden en komen er nieuwe bij. Het gaat er veel meer om dat je weet waar jij goed in bent en wat je echt leuk vindt om te doen. En om dat te achterhalen is het goed om naar je kindertijd terug te gaan. Probeer het maar eens. Het kan je zomaar helpen om je nieuwe droombaan helder te krijgen!


Deel dit:

Geschreven door: Dorine van Bree - www.dewerkcoach.nu

Dorine van Bree
Hoi, mijn naam is Dorine van Bree. Ik werk als zelfstandig loopbaancoach en trainer onder de naam De Werkcoach. Ik begeleid mensen die iets anders willen met het ontdekken wat voor werk er past bij wie ze nu zijn en wat ze belangrijk vinden. Voor Vriendinnenonline blog ik over werk, werk zoeken en alles wat daarmee te maken heeft.
Wil je meer loopbaaninspiratie? Vraag dan gratis de videoserie 'De loopbaanswitch!' aan: www.dewerkcoach.nu/loopbaanswitch/
Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 5 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226196

Nieuwe leden

18-09-2020
18-09-2020
17-09-2020
17-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum