4x alledaagse dingen die je te danken hebt aan NASA

Daily life / 20 februari 2018
4x alledaagse dingen die je te danken hebt aan NASA
Pexels.com
We houden allemaal wel van verrassende weetjes achter schijnbaar doodgewone dingen: het kan je blik op die dingen helemaal veranderen en feitjes zijn bovendien erg leuk om er willekeurig op feestjes in te fietsen.

Eerder deelden we al grappige feitjes over slaap; vandaag kijken we naar een verrassende overeenkomst tussen waterfilters, brillenglazen en telefooncamera's. Wat die dingen met elkaar gemeen hebben? Ze zijn allemaal verbeterd als gevolg van ontwikkelingen in de ruimtevaart! Lees hier hoe NASA jouw dagelijkse leven direct heeft beïnvloed.

1. Ergonomische matrassen en kussens

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen omtrent gezonde slaap was de opkomst van traagschuim, een materiaal dat door warmte zacht wordt. Daardoor vormt het materiaal zich naar je lichaam, zodat er minder drukpunten ontstaan bij het liggen en er dus volledige ontspanning van je spieren mogelijk is. Deze uitvinding was oorspronkelijk bedoeld om in 1966 bij de lancering van de Saturnus V-raket de versnellingskrachten, die zich op het lichaam van de astronaut uitoefenen, op te vangen. Uiteindelijk is het traagschuim daar niet voor gebruikt, maar profiteren wij er vandaag de dag nog uitgebreid van - óók in andere toepassingen, zoals in de zolen van je Skechers.

2. Smartphonecamera

In de jaren '90 kreeg een team van wetenschappers door NASA de opdracht om de camera's die destijds werden meegestuurd op ruimtemissies te verkleinen, zodat ze efficiënter werden en er geld kon worden bespaard. Eric Fossum was uiteindelijk de wetenschapper die de technologie ontwierp waarop de mini-camera in onze smartphone is gebaseerd. Space selfies, anyone?

3. Krasvaste brillenglazen

Voor de ruimtevaart was het belangrijk om te zorgen dat de helm in de ruimtepakken van de astronauten zowel licht te dragen was als krasbestendig. Het is in de ruimte immers essentieel dat de astronaut goed zicht blijft houden en het materiaal bestendig is tegen harde deeltjes van buitenaf. De coating die daarvoor is ontwikkeld, wordt tegenwoordig toegepast bij krasvrije kunststof brillenglazen. Ook zonnebrillen met geavanceerde UV-filtering en blokkering voor schadelijk blauw licht baseren zich op NASA technologie. Combineer zo'n stoere zonnebril met de originele 'Moonwatch', het eerste horloge dat ooit op de maan werd gedragen, en je bent helemaal space proof!

4. Waterzuivering

Ook veel huishoudelijke waterfilters en centrale waterreinigingssystemen baseren zich op NASA technologie, omgekeerde osmose genaamd. In de ruimte is immers geen bron van water beschikbaar. Vandaar dat het meegebrachte water in principe eindeloos hergebruikt moet kunnen worden. Daar heb je een krachtig filter voor nodig. Bij omgekeerde osmose wordt gebruikgemaakt van een membraan (dunne laag) waar het water doorheen wordt gepompt en wat ervoor zorgt dat alle schadelijke stoffen achterblijven, zodat er alleen zuiver water overblijft.

Weer wat geleerd! Wat het menselijke ruimte-avontuur niet allemaal teweegbrengt, hè? Verwerk deze weetjes eens nonchalant in een gesprek met je vrienden of die ene leuke man en je maakt meteen een belezen indruk.

Kende jij deze weetjes al? Wat vond je de verrassendste? Heb je er zelf ook een paar?


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

218340

Nieuwe leden

30-05-2020
30-05-2020
30-05-2020
30-05-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin