Solliciteren in 15 seconden!

Daily life / 09 februari 2015
Solliciteren in 15 seconden!
Shutterstock
Al gehoord van de nieuwe trend bij sollicitaties? Lees hier over de sollicitatievideo.

Het was volop in het nieuws: de sollicitatievideo is in opmars! Een aantal grote bedrijven en uitzendbureaus experimenteren met een app waarop vacatures staan waarop geïnteresseerden alleen met een zelfgemaakt filmpje van 15 seconden kunnen solliciteren. Het idee erachter is dat je met zo’n videoboodschap veel meer van je motivatie en enthousiasme kunt laten zien dan met een brief. Dat kan de kans verhogen op een uitnodiging voor een gesprek. Leuk initiatief en natuurlijk ook passend in deze tijd.

Opluchting of zweetdruppel?

Vervangt de video dan ook je cv? Nee, naast het filmpje willen werkgevers nog wel graag wat aanvullende informatie over jou op papier, maar het vervangt wel de brief waarin je aangeeft waarop en waarom je solliciteert. Dat zal voor veel mensen best een opluchting zijn. Hoewel het maken van zo’n filmpje voor sommigen juist extra zweetdruppels zal vergen.

Ik heb het zelf natuurlijk ook meteen geprobeerd en de eerste keer kwam ik in die 15 seconden nauwelijks verder dan het noemen van mijn naam en nog een halfslachtige poging om mijn motivatie duidelijk te maken. Maar… oefening baart kunst en de tweede keer ging het al een stuk beter.

Het verplichten van videosollicitatie is nu vooral nog bij vacatures voor verkopers, reisleiders en callcentermedewerkers en voorlopig zal het ook zeker niet voor alle beroepsgroepen ingevoerd gaan worden maar dat het steeds gewoner zal worden, daar ben ik wel van overtuigd.

Welke oplossing ben jij?

Ik vind het wel een leuk idee. Het dwingt je om goed na te denken waarom je op een bepaalde vacature reageert. Wat heb jij te bieden? Welke oplossing ben jij? Waarom ben jij daar de aangewezen persoon voor? Wat is je motivatie? Op die vragen moet je een antwoord geven in 15 seconden. Dat is nog niet makkelijk, maar het daagt je wel uit.
En ken je de uitdrukking: ‘Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk?’ Die gaat hierbij mooi niet op want je kunt je filmpje natuurlijk net zo vaak opnieuw doen tot je enthousiasme eraf spat!

Experiment
Ik zou zeggen: probeer het eens uit. Zoek een vacature waar je enthousiast over bent, bedenk waarom jij dat werk graag zou willen doen en waarom jij daar de juiste persoon voor bent. Vervolgens neem je een stopwatch en ga je in 15 seconden jezelf voorstellen en je motivatie vertellen. Na een paar keer oefenen, neem je het op met je mobiel. Kijk je filmpje terug, doe het opnieuw als je niet tevreden bent en laat het ook eens aan een ander zien. Kom je inderdaad enthousiast en overtuigend over?

Mocht deze manier van solliciteren straks algemeen worden, dan heb jij er al ervaring mee en anders is het sowieso een handige oefening voor een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek. Want waar draait het om in een sollicitatie? Dat je zelfverzekerd, enthousiast en gemotiveerd overkomt. Lukt je dat in 15 seconden voor een camera, dan lukt het je overal!

Succes ermee.


Deel dit:

Geschreven door: Dorine van Bree - www.dewerkcoach.nu

Dorine van Bree

Hoi, mijn naam is Dorine van Bree. Ik werk als zelfstandig loopbaancoach en trainer onder de naam De Werkcoach. Ik help mensen die op zoek zijn naar ander werk met het achterhalen en vinden van hun droombaan. Voor Vriendinnenonline blog ik over werk, werk zoeken en alles daar omheen. Wil je meer lezen? Vraag dan gratis mijn e-book aan: 'Netwerken, ook iets voor jou!' op www.dewerkcoach.nuLees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

218162

Nieuwe leden

26-05-2020
26-05-2020
26-05-2020
26-05-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin