Over koetjes en kalfjes praten niet jouw ding? Zo leer je het!
05 oktober 2022 

Over koetjes en kalfjes praten niet jouw ding? Zo leer je het!

Op een feestje, het terras of ergens waar je nieuwe mensen leert kennen.. over koetjes en kalfjes praten kan soms best handig zijn. Ben jij niet echt handig in zo'n 'small talk'? Wij helpen je op weg met een paar simpele technieken!

Technieken om over koetjes en kalfjes te praten

Probeer je allereerst te focussen op het gesprek. Ga niet nadenken over de situatie of wat je precies moet zeggen, want mensen pikken het direct op als je afgeleid bent. En dan is hun interesse ook gelijk een stuk minder groot. Geef de ander jouw aandacht en luisterend oor, daarmee bezorg je de ander direct een prettig gevoel.

Jezelf voorstellen

Als je ergens nieuw bent en je vindt het over het algemeen lastig om contact te maken, dan is het haast noodzakelijk om jezelf juist wel voor te stellen. Zo heb je op een luchtige manier alvast even de connectie gemaakt. Ook als je ergens bij staat en je kent een aantal van die mensen niet dan moet je jezelf dwingen om een hand te geven en iets te zeggen in de richting van: ‘Volgens mij hadden wij elkaar nog niet ontmoet, ik ben…’. Als je het voorstellen achterwege laat dan blijf je eigenlijk een beetje een outsider van de groep en is het nog lastiger om de verbinding te maken. Laat staan een leuk gesprek te voeren.

Zoek de overeenkomsten

Hoe meer overeenkomsten jij en deze gesprekspartner hebben, hoe meer jullie connecten. Dus ga hiernaar op zoek door vragen te stellen: ‘Waar ken jij …. van’, ‘werk jij ook bij ….’, ‘wat fijn zo’n zonnetje aan het eind van de dag, ik heb de hele dag binnen gezeten. Jij ook?’, ‘heb jij toevallig ook … op tv gezien gister?’. Let op, houd de insteek hiervan wel positief zodat er geen negatieve sfeer komt te hangen. Liever: ‘wat een mooie ruimte is dit’, dan: ‘wat is het hier druk’.

Ben jij niet zo prater? Laat de ander het woord doen

Weet je van jezelf dat je niet zo’n ster bent om het gesprek gaande te houden? Zorg er dan voor dat de ander gaat praten. Dit kun je doen door open en genteresseerde vragen te stellen, afhankelijk van wat diegene je vertelt.

Voorbeeldgesprek:
– Wat doe jij in het dagelijks leven?
– Je werkt in het onderwijs, wat leuk! Met welke leeftijden werk je?
– Oh het HBO, echt met oudere studenten dus. Die zijn over het algemeen oprecht geïnteresseerd in wat jij te vertellen hebt of zie ik dat verkeerd?
– Ik denk dat het onderwijs ook een hele verandering aan het doormaken is met alle technieken van tegenwoordig, zie je daar nog verschil in met vroeger?

Laat ook wat van jezelf zien

Als je de ander laat praten, moet je ervoor waken dat het geen interview wordt. Dus probeer ook in te haken op hetgeen wat de ander vertelt en geef daarbij wat van jezelf bloot zodat je echt contact maakt. Zoals eerder gezegd, het zit hem vooral in die overeenkomsten.

Bijvoorbeeld: ‘Wat grappig dat je dat zegt dat jouw studenten de hele dag op hun mobieltjes zitten, ik herken dat ook wel op mijn werk. Ik heb met mijn collega’s diverse whatsappgroepen waarin alles besproken wordt, soms zie je elkaar een paar dagen niet maar heb je wel de hele dag contact via de mail of telefoon gehad’.

Je wordt er beter in!

Je zult merken dat je bij de eerste keren dat je deze technieken oefent, je te maken zult krijgen met ongemakkelijke situaties. Je zegt iets onhandigs of er valt toch een stilte. No worries, dit hoort er allemaal bij. En het hoeft echt niet allemaal perfect te lopen. Je kunt er ook een grapje van maken als je iets onhandigs gezegd hebt: “Oh sorry, ik begreep het even verkeerd, maar dat zal de wijn wel zijn”.

Komt het gesprek met iemand helemaal niet op gang of ben je gewoonweg uitgesproken, geef dan aan dat je naar het toilet moet of even drinken gaat halen. Ga jezelf niet kwellen, herpak jezelf en probeer het bij een ander gewoon opnieuw. Als je nog een laatste poging wilt wagen kun je vragen of de ander ook wat wilt drinken, dan heb je even een korte pauze. Hoe vaker je het doet en hoe meer je oefent, hoe beter je hier in gaat worden, echt waar!

Ben jij goed in het voeren van zo’n koetjes en kalfjes gesprek? Laat het ons in een reactie hieronder weten.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?