Over koetjes en kalfjes praten niet jouw ding? Zo leer je het!

Daily life / 23 november 2017
Over koetjes en kalfjes praten niet jouw ding? Zo leer je het!
Pexels.com
Een luchtig gesprek aanknopen klinkt zo eenvoudig. Het is haast noodzakelijk als je op een verjaardag bent waar je niet zoveel mensen kent of op een borrel van je werk. Zo voorkom je dat je er verloren bij staat, want dat kan heel ongemakkelijk voelen. Bovendien is zo'n eerste gesprek ook vaak de opening richting een echt contact, dat uiteindelijk zelfs zou kunnen uitlopen in een vriendschap. Maar hoe pak je zo'n gesprek nou aan?

Technieken om over koetjes en kalfjes te praten

Probeer je allereerst te focussen op het gesprek. Ga niet nadenken over de situatie of wat je precies moet zeggen, want mensen pikken het direct op als je afgeleid bent. En dan is hun interesse ook gelijk een stuk minder groot. Geef de ander jouw aandacht en luisterend oor, daarmee bezorg je de ander direct een prettig gevoel.

Jezelf voorstellen

Als je ergens nieuw bent en je vindt het over het algemeen lastig om contact te maken, dan is het haast noodzakelijk om jezelf juist wel voor te stellen. Zo heb je op een luchtige manier alvast even de connectie gemaakt. Ook als je ergens bij staat en je kent een aantal van die mensen niet dan moet je jezelf dwingen om een hand te geven en iets te zeggen in de richting van: 'Volgens mij hadden wij elkaar nog niet ontmoet, ik ben...'. Als je het voorstellen achterwege laat dan blijf je eigenlijk een beetje een outsider van de groep en is het nog lastiger om de verbinding te maken. Laat staan een leuk gesprek te voeren.

Zoek de overeenkomsten

Hoe meer overeenkomsten jij en deze gesprekspartner hebben, hoe meer jullie connecten. Dus ga hiernaar op zoek door vragen te stellen: 'Waar ken jij .... van', 'werk jij ook bij ....', 'wat fijn zo'n zonnetje aan het eind van de dag, ik heb de hele dag binnen gezeten. Jij ook?', 'heb jij toevallig ook ... op tv gezien gister?'. Let op, houd de insteek hiervan wel positief zodat er geen negatieve sfeer komt te hangen. Liever: 'wat een mooie ruimte is dit', dan: 'wat is het hier druk'.

Ben jij niet zo prater? Laat de ander het woord doen

Weet je van jezelf dat je niet zo'n ster bent om het gesprek gaande te houden? Zorg er dan voor dat de ander gaat praten. Dit kun je doen door open en geïnteresseerde vragen te stellen, afhankelijk van wat diegene je vertelt.

Voorbeeldgesprek:
- Wat doe jij in het dagelijks leven?
- Je werkt in het onderwijs, wat leuk! Met welke leeftijden werk je?
- Oh het HBO, echt met studenten dus. Die zijn over het algemeen dus oprecht geïnteresseerd in wat jij te vertellen hebt of zie ik dat verkeerd?
- Ik denk dat het onderwijs ook een hele verandering aan het doormaken is met alle technieken van tegenwoordig, zie je daar nog verschil in met vroeger?

Laat ook wat van jezelf zien

Als je de ander laat praten, moet je ervoor waken dat het geen interview wordt. Dus probeer ook in te haken op hetgeen wat de ander vertelt en geef daarbij wat van jezelf bloot zodat je echt contact maakt. Zoals eerder gezegd, het zit hem vooral in die overeenkomsten.

Bijvoorbeeld: 'Wat grappig dat je dat zegt dat jou studenten de hele dag op hun mobieltjes zitten, ik herken dat ook wel op mijn werk. Ik heb met mijn collega's diverse whatsappgroepen waarin alles besproken wordt, soms zie je elkaar een paar dagen niet maar heb je wel de hele dag contact via de mail of telefoon gehad'.

Je wordt er beter in!

Je zult merken dat je bij de eerste keren dat je deze technieken oefent, je te maken zult krijgen met ongemakkelijke situaties. Je zegt iets onhandigs of er valt toch een stilte. No worries, dit hoort er allemaal bij. En het hoeft echt niet allemaal perfect te lopen. Je kunt er ook een grapje van maken als je iets onhandigs gezegd hebt: "Oh sorry, ik begreep het even verkeerd, maar dat zal de wijn wel zijn".

Komt het gesprek met iemand helemaal niet op gang of ben je gewoonweg uitgesproken, geef dan aan dat je naar het toilet moet of even drinken gaat halen. Ga jezelf niet kwellen, herpak jezelf en probeer het bij een ander gewoon opnieuw. Als je nog een laatste poging wilt wagen kun je vragen of de ander ook wat wilt drinken, dan heb je even een korte pauze. Hoe vaker je het doet en hoe meer je oefent, hoe beter je hier in gaat worden, echt waar!

Ben jij goed in het voeren van zo'n koetjes en kalfjes gesprek? Laat het ons in een reactie hieronder weten.


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226432

Nieuwe leden

23-09-2020
22-09-2020
22-09-2020
21-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum