Loopbaanlessen uit Cuba!

Daily life / 07 juli 2018
Loopbaanlessen uit Cuba!
Dorine van Bree
De scholen zijn weer begonnen zijn, de meesten zijn terug van vakantie en ’s avonds wordt het weer eerder donker. De zomerperiode lijkt voorbij. Tijd om met frisse moed weer het een en ander op te pakken en je dromen en inzichten van je vakantie uit te werken.

Cuba

Zelf was ik deze zomer drie weken in Cuba, een land dat we al lang eens wilden bezoeken. Leuk om in een heel andere omgeving met een andere cultuur en gewoontes te zijn en waar ook nog eens van alles aan het veranderen is. Naast alle indrukken die je krijgt, roep dat ook vragen op en een aantal daarvan wil ik ook jou ter inspiratie voorleggen.

Werk

We zagen en hoorden veel over het dagelijks leven. Zo blijkt bijvoorbeeld dat je in Cuba na je studie verplicht eerst twee jaar maatschappelijk/sociaal werk moet doen. Dat kan iets zijn in lijn met je studie maar de overheid bepaalt waar en wat het precies wordt.

Dat relativeert onze westerse druk over het vinden je ultieme droombaan en de studiekeuzestress die in ons land nu onderwerp van gesprek is enigszins. Van een tussenjaar om uit te zoeken wat je echt wil, hebben ze daar waarschijnlijk nog nooit gehoord.

Veranderingen

Cuba is een communistisch land maar er is wel het een en ander aan het veranderen. Onderwijs, creatieve en kunstzinnige vorming en gezonheidszorg zijn nog steeds gratis en voor iedereen toegankelijk. Salarissen liggen voor veel beroepen vast en zijn redelijk gelijk. Zelfstandig ondernemerschap was voorheen niet aan de orde, maar dat is aan het veranderen. Veel Cubanen verdienen nu aan het toerisme. Een taxichauffeur verdient daardoor zelfs vaak meer dan een arts. Of dat wenselijk is, kun je je natuurlijk afvragen, maar dat mensen nu meer mogelijkheden en vrijheid hebben is natuurlijk fijn.

Internet

Internet was ook een ding. We hadden vooraf tegen onze kinderen gezegd dat er zo goed als geen internet zou zijn tijdens de vakantie. Dan kon het alleen maar meevallen. Het viel inderdaad mee als je ervan uit ging dat het heel moeizaam zou zijn. Je kon kaartjes kopen voor een uur internetten waarmee je op bepaalde plekken kon inloggen maar je moest wel echt op zoek. Als je veel mensen bij elkaar zag, was dat vaak een teken.

Zelf vind ik dat tijdens een vakantie heerlijk. Meer dan 5 minuten per dag is voor mij niet nodig en een dag overslaan is ook geen probleem. Maar eerlijk is eerlijk, na de vakantie is dat toch anders. Zonder internet zou ik bijvoorbeeld nooit zoveel werk hebben als nu en ook minder makkelijk allerlei kennis op kunnen doen.

Luxe

Zo’n verblijf laat je weer beseffen hoe luxe we eigenlijk leven. Hoe vanzelfsprekend het voor ons is dat de supermarkten vol liggen, dat je werk kunt doen dat je graag doet, dat je naar andere landen kunt reizen, dat je iedereen altijd en overal kunt bereiken, dat je allerlei vrijheden hebt en je niet verplicht naar een 8 uur durende speech van 'de leider' hoeft te luisteren.

Loopbaanvragen

Op loopbaangebied riep de reis bij mij een aantal vragen op die voor jou wellicht ook leuk zijn om over na te denken:

  • Als al het werk hetzelfde zou verdienen, zou je dan andere keuzes maken?
  • Waarmee zou je je geld verdienen als je een jaar in Cuba moest blijven?
  • Als je niet standaard gebruik kunt maken van internet, wat zou er dan veranderen in je werk en dagelijks leven?


Ik ben benieuwd naar je antwoorden en of jouw vakantie misschien weer andere vragen opriep. Leuk als je hieronder een reactie achterlaat!


Deel dit:

Geschreven door: Dorine van Bree - www.dewerkcoach.nu

Dorine van Bree

Hoi, mijn naam is Dorine van Bree. Ik werk als zelfstandig loopbaancoach en trainer onder de naam De Werkcoach. Ik help mensen die op zoek zijn naar ander werk met het achterhalen en vinden van hun droombaan. Voor Vriendinnenonline blog ik over werk, werk zoeken en alles daar omheen. Wil je meer lezen? Vraag dan gratis mijn e-book aan: 'Netwerken, ook iets voor jou!' op www.dewerkcoach.nuLees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

218162

Nieuwe leden

26-05-2020
26-05-2020
26-05-2020
26-05-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin