Dorine van Bree

Profielfoto

Heb jij je droombaan al? Wat leuk dat ik voor jullie mag bloggen over van alles wat met werk en werk zoeken te maken heeft! Omdat we elkaar nog niet kennen, zal ik mezelf eerst even voorstellen.

Mijn naam is Dorine van Bree en sinds een aantal jaren werk ik als zelfstandige (oftewel zzp-er) onder de naam De Werkcoach. Daar begeleid ik mensen met diverse loopbaanvragen. Soms zijn dat mensen die lang bepaald werk hebben gedaan maar daar opeens niet meer zoveel voldoening uit halen als voorheen.

Andere mensen weten wel wat voor soort werk ze willen, maar weten niet hoe dat aan te pakken. Je zou dus kunnen zeggen dat ik mensen die ander werk willen gaan doen, help met het vinden van hun droombaan!

Jubileum

Loopbaanvragen zijn er natuurlijk altijd al geweest, maar tijden veranderen en daarmee ook werk en de kijk van mensen op werk. Vorige week sprak ik toevallig een oud-collega die naar een feestje was geweest van haar vader die 40 jaar in dienst van hetzelfde bedrijf was. Hulde, lof, mooie toespraken, bloemen en een cadeau. Mooi toch? Dat was voor een groot deel van onze (groot) ouders nog vrij gebruikelijk. Gaan jullie ook dat 40 jarig jubileum halen? Waarschijnlijk niet... Ik zeker niet.

Flexibel

Vandaag de dag is dat toch echt wel anders. Er wordt van ons verwacht dat we flexibel zijn, ons blijven ontwikkelen, weten wat we willen, onze doelen helder hebben, kunnen reflecteren en steeds nieuwe ervaringen opdoen. Dus 40 jaar op één plek is geen verdienste meer, maar meer een teken van ….. ja van wat? Van behoudend zijn? Van gebrek aan lef? Van eenzijdige capaciteiten? Dat zullen zeker niet de termen geweest zijn die de jubilaris in zijn toespraken te horen kreeg. Vond ik het bij het verhaal over dat jubileum mooi om te horen dat hij 40 jaar naar tevredenheid op 1 plek had gewerkt, zo verbaasd was ik om uit de mond van een 25jarige ontslagen werkneemster van een bank te horen dat zij als wens had gehad tot haar pensioen bij die bank te werken! Tsja, inderdaad: tijden veranderen. En is dat erg? Nee, ik vind van niet.

Zichtbaar en actief

Natuurlijk maakt de crises het er voor werkzoekenden niet makkelijker op, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen mogelijkheden zijn. Alleen komt een nieuwe baan of leuke opdracht niet vanzelf naar je toe en zul je dus actief en zichtbaar moeten zijn. Op dat gebied is er de laatste jaren wel echt veel veranderd. Dus ik snap best dat mensen het lastig vinden. Hoe je actief en zichtbaar kunt worden? Nou, dat zijn onder andere de onderwerpen die ik in mijn volgende blogs zal bespreken! Misschien heb jij je droombaan al? Dat zou mooi zijn, maar als je hem nog niet hebt, dan hoop ik je wat tips te kunnen geven om hem te vinden!

Dorine van Bree

www.dewerkcoach.nu