Leugentje om bestwil moet kunnen toch?

Daily life / 30 april 2017
Leugentje om bestwil moet kunnen toch?
Shutterstock
Vanzelfsprekend is het ’t beste om in je relatie zo eerlijk mogelijk te zijn tegen elkaar. Maar af en toe kan een leugentje om bestwil grotere problemen voorkomen, zo blijkt uit onderzoek. Hoe zit dat, wanneer mogen we een beetje tegen elkaar jokken? En wat zijn de meest gebruikte relatieleugens in en buiten de slaapkamer?

Liegen leren we al vroeg

Ruim 60% van de ouders vertelt wel eens dingen tegen hun kroost die niet kloppen. Dat je sterk wordt van spinazie bijvoorbeeld. Of dat Sinterklaas de cadeautjes in de schoen heeft gestopt. Allemaal dingen om kinderen gerust te stellen of te motiveren, of ze niet banger te maken dan nodig is. Zo leren kinderen als van jongs af aan om de waarheid naar hun hand te zetten als het even beter uitkomt.

Mannen vs. Vrouwen

Binnen de relatie blijken vrouwen beter in staat om een leugentje te vertellen. En kunnen ze zo bijvoorbeeld hun slippertjes makkelijker geheim houden voor hun partner. Vrouwen kunnen instinctmatig beter liegen. Ze gebruiken een leugentje om bestwil om de familieband hecht te houden, de lieve vrede te bewaren en eventuele ruzies te voorkomen.

Mannen zijn veel onhandiger als het op liegen en slippertjes aankomt. Ze verspreken zich gemakkelijk en worden tijdens hun impulsieve seksuele driften eerder betrapt. Vrouwen zijn op dat gebied slimmer en meer berekend. Ze wachten geduldig hun kans af.

Hoe vaak liegen we tegen elkaar?

Het blijkt dat mannen minimaal zes keer per dag liegen en vrouwen dagelijks drie keer. Mannen jokken onder meer over hun drankgebruik en waarom ze hun telefoon niet opnamen. Vrouwen liegen onder andere over hun aankopen.

Leugentje om bestwil in je relatie

Kleine leugentjes binnen een relatie zijn geaccepteerd om de situatie te redden. Maar ga niet over grote kwesties liegen, want als dat uitkomt dan kan het je wel eens je relatie kosten. Hierbij moet je verschil maken tussen zogeheten functioneel liegen en keihard liegen. Als je een smoesje verzint, omdat je geen zin hebt in een afspraakje, dan doe dit omdat je iemand niet wilt kwetsen.

Meest gebruikte leugentje om bestwil

Het veelgebruikte excuus ‘nu niet schat, ik heb hoofdpijn’ als hij zin heeft om te vrijen en zij niet, is zoals bekend negen van de tien keer een smoesje. De nummer 1 in de lijst van mannenleugens blijkt ‘je bent de allermooiste vrouw die ik ooit heb gezien’ te zijn. Overige veel gebruikte leugens zijn:

Mannenleugens:

  • ‘Ik fantaseer in bed nooit over andere vrouwen’
  • ‘Ik denk nooit meer aan seks met mijn ex’
  • ‘Ik hou ook van een lang voorspel’

Vrouwenleugens:

  • ‘Je bent de beste minnaar die ik ooit heb gehad’
  • ‘Ik heb een orgasme gehad’
  • ‘Ik denk nooit aan George Clooney of Brad Pitt, terwijl we vrijen’

Soms ga je creatief met de waarheid om zodat je de ander niet lastigvalt of kwetst. Een functioneel leugentje om bestwil kan af en toe heel nuttig zijn om de goede vrede te bewaren.

Hoe vaak lieg jij en waar gaat dat dan vaak over?


Deel dit:

Geschreven door: Berber Fierstra - www.theberbs.nl

Berber Fierstra

Hola, ik ben Berber! Een blogger die het geluk heeft Gran Canaria haar thuis te noemen. Ik schrijf over alles waar ik gelukkig van word. Dat doe ik niet alleen hier op vriendinnenonline, maar ook op mijn eigen blog www.theberbs.nl.Lees meer over deze blogger

Reacties (3)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

211306

Nieuwe leden

16-02-2020
16-02-2020
16-02-2020
16-02-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum

Noord-Brabant
App groepje 35-45 jaar
5
Kletspraatje
Eenzaam en alleen
56