Hoe je in kleine stappen succes kunt behalen

Daily life / 14 maart 2018
Hoe je in kleine stappen succes kunt behalen
Pexels
Ken je dat? Dat je iets wilt veranderen en het meteen rigoureus aanpakt? Dat je bijvoorbeeld wilt afvallen en van de ene op de andere dag een streng dieet gaat volgen waarvoor je hele eetpatroon op de schop moet. Dat je dat een tijdje volhoudt, maar na een paar weken je weegschaal uit het raam knikkert omdat de aanpassingen te groot en te veel zijn en je vervolgens nog zwaarder bent dan toen je begon....?

Of dat je wilt gaan hardlopen en je direct begint met een loop van 10 km waarna je vervolgens nog weken last hebt van je schenen en knieën. Dat je daarmee voor jezelf maar weer bewezen hebt dat hardlopen niets voor je is en ook nooit wat wordt en je je nieuwe renschoenen meteen maar op Marktplaats zet?

In beide gevallen slaat je aanvankelijke enthousiasme en gedrevenheid om in frustratie en teleurstelling.

Kleine stapjes

Laatst las ik een boek dat gaat over een alternatieve manier van veranderen die wél tot succes en blijvend resultaat leidt. Dat boek heet ‘De kunst van Kaizen’. De schrijver, Robert Maurer, is een psycholoog die geïnteresseerd is in het tegenovergestelde van falen en onderzoekt hoe het kan dat mensen succesvol zijn en hoe ze dat succes kunnen vasthouden.

Zo liet hij een vrouw die veel te dik was niet naar de sportschool gaan maar gaf haar de opdracht elke avond tijdens het tv kijken 1 minuut rondjes rond de salontafel te lopen. Bij het woord ‘sportschool’ werd zij namelijk bij voorbaat al opstandig en moedeloos, maar die ene minuut thuis bewegen was goed te doen. Zo werd langzaam de associatie met sporten anders en kon het bewegen langzaam uitgebouwd worden zonder frustratie dat er weer iets niet gelukt was. Een mooie manier en ik geloof zeker dat het voor veel mensen zo werkt.

Eenvoudige vragen

Iets anders uit de kunst van Kaizen is het stellen van eenvoudige vragen. Bijvoorbeeld:

  • ‘Welke kleine actie kan ik nu alvast doen om erachter te komen wat ik leuk vind?’
  • 'Welke oplossingen voor probleem X kan ik in 5 minuten bedenken?'

Simpele vragen die je creativiteit in gang zetten in plaats van hard denken aan je 'grote doel' omdat dat juist vaak remmend werkt.

Jouw nieuwe droombaan

Bovenstaande werkt ook bij het vinden van ander werk waar je weer blij van wordt. Je hoeft niet direct je baan op te zeggen als je merkt dat je toe bent aan iets nieuws. En je hoeft ook niet in één dag je droombaan te kunnen omschrijven als je op dit moment alleen nog maar weet wat je niet meer wilt.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met alleen elke dag kort opschrijven welk moment op je werk of thuis die dag heel prettig was. En als je bijvoorbeeld als een berg tegen netwerken of solliciteren opziet, begin je met het voeren van korte gesprekken met bekenden over werk.

Kleine stapjes dus, die een verandering in gang zetten en het ook nog leuk houden!

Mijn vraag aan jou:
Welke kleine stap kun jij nu al zetten op weg naar het vinden van jouw nieuwe ‘droombaan’?

Ik ben benieuwd! Leuk als je het hieronder laat weten.


Deel dit:

Geschreven door: Dorine van Bree - www.dewerkcoach.nu

Dorine van Bree

Hoi, mijn naam is Dorine van Bree. Ik werk als zelfstandig loopbaancoach en trainer onder de naam De Werkcoach. Ik help mensen die op zoek zijn naar ander werk met het achterhalen en vinden van hun droombaan. Voor Vriendinnenonline blog ik over werk, werk zoeken en alles daar omheen. Wil je meer lezen? Vraag dan gratis mijn e-book aan: 'Netwerken, ook iets voor jou!' op www.dewerkcoach.nuLees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

223226

Nieuwe leden

03-08-2020
03-08-2020
03-08-2020
02-08-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin