Jij bent een talent! Alleen, hoe ontdek je waar je goed in bent?

Daily life / 15 februari 2017
Jij bent een talent! Alleen, hoe ontdek je waar je goed in bent?
Pexels
Je kijkt er misschien van op, maar het is waar: je bent een talent! Van nature ben je ergens heel goed in.

Je wordt geboren als talent. Een mooi idee toch?

Als kind doe je vaak vanzelf al datgene waar je heel goed en bent en denk je daar helemaal niet over na. In de loop der jaren ontwikkel je je verder, word je er nog beter in en krijg je er meer ervaring mee. Alleen ben je je soms zelf helemaal niet bewust van wat dat talent precies is.

Ik spreek nogal wat mensen die geen voldoening meer uit hun werk halen en niet goed weten waarom. Ze zijn van de ene baan in de andere gerold of doen juist al heel lang hetzelfde en ineens is daar een moment dat ze merken dat het niet meer klopt. Dat kan allerlei redenen hebben maar het zou heel goed kunnen dat het komt omdat het werk niet aansluit bij dat waar jouw talent zit.

Eén woord

In een workshop die ik geef, gebruiken we vaak het idee van Jan de Dreu die ervoor pleit je talent in één woord te vangen. Als je namelijk weet wat dat is, kun je ook veel makkelijker bedenken waar en voor wie je nog meer iets kunt betekenen en wordt het dus eenvoudiger meer mogelijkheden te zien voor ander werk dan alleen datgene wat je altijd al gedaan hebt.

Neem bijvoorbeeld Edith die jaren als stewardess heeft gewerkt. Toen het ophield had ze geen idee wat ze moest. Tot ze ontdekte dat haar talent ‘ontzorgen’ is. Nu is ze gastvrouw bij een conferentieoord waar ze doet waar ze als stewardes ook goed in was: ervoor zorgen dat het de klanten aan niets ontbreekt. Dat het niet meer in een vliegtuig is, maakt niet uit!

Wat is talent?

Een talent is een optelsom van alles wat jij in je hebt aan eigenschappen, kwaliteiten en manier van doen om iets voor elkaar te krijgen waar een ander wat aan heeft. Het beste van jezelf bij elkaar en dat gevangen in één woord of een klein zinnetje.

Als je weet wat jouw talent is, kun je dus werk zoeken waarin je dat ten volle kunt benutten. Maar je kunt met die kennis ook je huidige werk steeds meer zo inrichten dat het jou beter ligt en jij met jouw talent de ander optimaal helpt.

Hoe ontdek je jouw talent?

Begin eerst maar eens met op een rijtje te zetten wat je goed kunt. Je kunt daarbij ook nog terughalen wat je als kind graag deed. Dat geeft vaak verrassende inzichten. Daarnaast kun je nog nagaan wat jou frustreert want dat is vaak juist een situatie waarin jij met jouw talent in actie komt en gaat doen waar je goed in bent!

Maak tenslotte de volgende zin af: ‘Ik ben een geboren…’

Het is best een opgave, maar zeker de moeite van het proberen waard. Ik ben benieuwd naar wat jij bent: ontdekker, ideeën-aanjager, ontknoper, ….

Succes!


Deel dit:

Geschreven door: Dorine van Bree - www.dewerkcoach.nu

Dorine van Bree

Hoi, mijn naam is Dorine van Bree. Ik werk als zelfstandig loopbaancoach en trainer onder de naam De Werkcoach. Ik help mensen die op zoek zijn naar ander werk met het achterhalen en vinden van hun droombaan. Voor Vriendinnenonline blog ik over werk, werk zoeken en alles daar omheen. Wil je meer lezen? Vraag dan gratis mijn e-book aan: 'Netwerken, ook iets voor jou!' op www.dewerkcoach.nuLees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

209204

Nieuwe leden

19-01-2020
19-01-2020
19-01-2020
19-01-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Nieuw artikel