Eigenschappen van de succesvolle ZZP’er

Daily life / 31 juli 2018
Eigenschappen van de succesvolle ZZP’er
Shutterstock
Er doen veel verhalen de ronde over ZZP’ers die na jaren van tegenwerking en slechte kritieken toch slagen als ondernemer. En meestal dankzij hun eigenwijsheid. Is eigenwijsheid voor een ZZP’er een onmisbare eigenschap?

Zelf werk ik alweer een tijdje als freelancer, een soort van ZZP’er toch? Tot dusver met succes, maar ik hoor ook wel eens andere verhalen. Het houdt mij al een tijdje bezig: is de succevolle ZZP’er een bepaald type mens? Ik ben eens gaan kijken welke persoonlijke eigenschappen succesvolle ZZP’ers bindt.

Vastberadenheid

Van alle eigenschappen waarover een succesvolle ZZP’er beschikt lijkt vastberadenheid veruit de belangrijkste. Als het gaat om CEO’s van succesvolle bedrijven en entrepreneurs die een onderneming uit het niets opzetten, geldt dat een besluiteloze, weifelende topman – of vrouw – het niet ver schopt. Ook ZZP’ers die succesvol willen zijn moeten beslissingen kunnen nemen en knopen door kunnen hakken.

Mentale kracht

Voor het zakenblad Forbes onderzocht psychotherapeute Amy Morin wat de meest in het oog springende eigenschappen van succesvolle ondernemers zijn. Wat zij ontdekte is dat wat sommige mensen als ‘koppig’ en ‘drammerig’ ervaren, ineens als iets positiefs wordt gezien als het ‘vastberadenheid’ wordt genoemd. Dit fascineerde haar enorm en daarom dook ze verder in het onderwerp ‘mentale kracht’. Daarbij legde ze de nadruk niet op wat succesvolle ondernemers doen, maar juist op wat ze niet doen.

Geen angst voor verandering

ZZP’ers zien in elke verandering een nieuwe uitdaging; mentaal sterke personen zijn niet bang voor verandering. Vasthouden aan zekerheden, blijven volharden in een vast partroon wordt door ondernemers als stilstand gezien. En stilstand is voor een ZZP’er not done! Zet een ZZP’er in een dynamische omgeving en hij gaat als een speer, aldus Amy Morin.

Controle hebben

De meeste ondernemers zijn geen control-freaks, verrassend genoeg. Ze raken niet van slag als er onverwachte dingen gebeuren zoals een vertraagde vlucht, een gemiste trein of een zieke babysitter. Dit zijn voor sommige mensen behoorlijke stressfactoren. Zo niet voor de mentaal weerbare ZZP’er. De ZZP’er verspilt geen energie aan wat hij niet kan veranderen en richt zich volledig op de zaken die hij wel kan controleren.

Succesvol?

Vastberadenheid, geen angst, als ZZP’er moet je over nogal wat eigenschappen bezitten. Maar of je zonder deze eigenschappen niet succesvol wordt? Ik betwijfel het! Zelf kan ik voor geen meter knopen doorhakken en houd ik al helemaal niet van verandering. Toch ben ik een succesvolle ZZP’er.

Wat zie jij als succesfactoren voor ZZP’ers?


Deel dit:

Geschreven door: Berber Fierstra - www.theberbs.nl

Berber Fierstra

Hola, ik ben Berber! Een blogger die het geluk heeft Gran Canaria haar thuis te noemen. Ik schrijf over alles waar ik gelukkig van word. Dat doe ik niet alleen hier op vriendinnenonline, maar ook op mijn eigen blog www.theberbs.nl.Lees meer over deze blogger

Reacties (1)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

259980

Nieuwe leden

21-01-2021
21-01-2021
21-01-2021
21-01-2021

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin