Een boek schrijven? Zo zet je jouw verhaal op papier

Daily life / 24 mei 2018
Een boek schrijven? Zo zet je jouw verhaal op papier
Shutterstock
Heb jij er weleens over nagedacht om een eigen boek of verhaal uit te geven? Denk je dat je werk goed genoeg is om het te delen met de wereld? Er komt nog wel het een en ander bij kijken voor je werk daadwerkelijk in de winkel ligt. Wat? Dat lees je in deze blog.

Stap 1; Personages

Wat in je hoofd zit is een basis verhaallijn, hartstikke goed maar hier kun je geen boek mee vullen. Deze bestaat uit verschillende personages met allemaal hun eigen naam, uiterlijk en persoonlijkheid. Al deze dingen hoeven niet perse in het boek genoemd te worden maar zijn voor jou als schrijver wel belangrijk om te weten. Dan kun je daar op inspelen in het beschreven leven van de karakters.

Stap 2; Orde scheppen

Het verhaal wat jij in je hoofd hebt is voor jou natuurlijk heel logisch, is dat het ook voor de lezer? Ga er eens rustig bij zitten, stel een duidelijke inhoudsopgave op en deel het verhaal in hoofdstukken. Wanneer je een nieuw hoofdstuk begint is aan jou, denk eraan dat het prettig leest wanneer ze ongeveer dezelfde lengte hebben en het voor de lezer duidelijk is waarom het vorige hoofdstuk eindigde en de nieuwe begint. Bijvoorbeeld omdat het verhaal van locatie, personage, tijd of emotie wisselt.

Stap 3; De eerste lezers

Ook al ben je nog zo overtuigd van je eigen kunnen, je eigen werk redigeren is zo goed als onmogelijk, je leest gemakkelijk over foutjes heen. Kies daarom een paar vertrouwelingen die je de teksten als eerste laat lezen. Wees niet boos als zij kritische noten geven, schrijven is schrappen is een bekende spreuk. Kill your darlings is er net zo een, voor jou voelt het als je kindje maar als je naasten aangeven dat iets niet lekker leest dan zullen toekomstige lezers hier net zo over denken. Dit is dus waardevol commentaar.

Daarna is het tijd voor de uitgave. Dit kan je laten doen door een uitgeverij. Een andere optie is het zelfstandig uitgeven van je werk, zo blijft het bij jezelf maar heb jij er zelf ook meer werk van.

Wie weet schrijf jij wel de nieuwe bestseller!

P.S. Schrijven is schrappen is gelijk relevant, deze blog overschreed namelijk ruim het aantal woorden dat ik mag vullen. In een volgend blog zal ik uitgebreider ingaan op het verschil tussen een uitgever of zelfstandig uitgeven van je boek.


Deel dit:

Geschreven door: Charlotte Penders - www.charming-stories.com

Charlotte Penders

Hi! Ik ben Charlotte. Schrijven is me met de paplepel ingegoten, ik schrijf ook zeker nog eens een boek. Vooralsnog houd ik me vooral bezig met journalistiek en het schrijven en redigeren van andermans schrijfsels via mijn bedrijf Charming Stories. Daarnaast werk ik parttime in de horeca en houd ik me bezig met muziek, toneel en andere creatieve uitspattingen. Veel ervaringen om met jullie te delen dus!Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

218162

Nieuwe leden

26-05-2020
26-05-2020
26-05-2020
26-05-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin