Dieetje digitaal: Even niet op internet, hoe beviel mij dat?

Daily life / 04 augustus 2014
Dieetje digitaal: Even niet op internet, hoe beviel mij dat?
Shutterstock
Een dieet zonder weegschaal en zonder voedingsvoorschriften, maar je zult er dan ook weinig kilo’s bij verliezen.

Social media, mail, sneller internet, ook op de mobiel, whatsapp en andere communicatie apps, spelletjes en ga zo nog maar even door. Iedereen doet er aan mee en het is super fijn dat het allemaal kan. De huidige middelen hebben allemaal voordelen.

Wat als het internet wegvalt?

Contacten zijn sneller en leuker en leveren weer nieuwe contacten op. Daar zal ik weinig over klagen, want zonder Twitter had ik mijn lief misschien nooit leren kennen. Maar owee als de verbinding een keer wegvalt…!?!?! Ja, wat doe je dan? Stel dat je een dag of twee dagen zonder moet? Wat dan? Dan houd je ontzettend veel tijd over! Dat is althans mijn ervaring.

Oude Nokia

Een half jaar geleden ruilde ik mijn smartphone in voor een Nokia waarop ik Snake kan spelen. Sindsdien lees ik weer een boek in de trein in plaats van de hele reis te Twitteren en app’en en zie ik de bomen van het bos weer als ik een wandeling maak.

De volgende stap maakte ik onlangs. Ik moest een week zonder internet doen. Dat kwam niet omdat de verbinding zomaar weggevallen was. Nee, ik schakelde internet zelf uit. Eerst wilde ik alleen social media afsluiten, maar ik besloot gelijk rigoureus te werk te gaan.

Afkickweek

Tijdens de afkickweek las ik een krantje of tijdschrift bij het ontbijt, deed ik veel meer in het huishouden, las ik een boek extra in de week en breide ik ’s avonds een stuk meer aan een dekentje dan normaal. Ik deed op een dag veel meer dan anders en ik hield nog steeds tijd over. Er kwam daardoor een enorme rust over me heen.

Daarnaast was ik een stuk beter bereikbaar voor mijn naasten. Zet mij achter de laptop en ik hum een keer een antwoord of pak zonder nadenken wat drinken, maar mijn aandacht gaat dan vooral niet naar degene die naast me op de bank zit.

En toen ging ik weer op internet

De eerste minuten dat het internet weer aanstond was ik al gelijk weer verdronken in de wereld van de bits en bytes. Het eerstvolgende wat tot me doordrong was de opmerking ‘oh ja, nu moet ik eerst weer zes keer iets vragen voor ik tot je doordring’. En ze had gelijk.

Nu ben ik normaal wel het type dat bij ieder bliepje gaat kijken wie er een berichtje stuurt en dat dingen direct opzoekt als ze er aan denkt. Iedere keer wanneer ik achter mijn laptop kruip ben ik minimaal een kwartier van mijn tijd kwijt. Doe dat vier keer op een dag, zeven dagen per week en je bent een werkdag kwijt aan internetten. Tijd die ik in mijn week 'dieetje digitaal' overhield.

Terugkijkend

Ik zag het Dieetje digitaal als een uitdaging, maar dat bleek het voor mij niet te zijn. Ik vond het een verademing! Hoewel ik ook blij was na de week weer online te gaan, toch ga ik nu bewuster om met mijn tijd achter de laptop.

Is het echt nodig om à la minute je berichten op Facebook te checken? Moet je per sé eerst je boek op internet uitzoeken of kun je gewoon lekker in de kasten van de bibliotheek gaan snuffelen? Is het onoverkomelijk als je een aanbieding misloopt?

Nee dus! En daarom ga ik proberen bewust te internetten. Mocht ik over een tijdje teruggevallen zijn in mijn oude patroon, dan wil mijn lieve vrouw vast de stekker er voor me uittrekken.

Durf jij het internet een weekje uit te schakelen?


Deel dit:

Geschreven door: Nelly Hofman - www.nellyhofman.nl

Nelly Hofman

Hoi! Mijn naam is Nelly Hofman en schrijven mag ik wel bestempelen als een van mijn favorieten uit een hele lange rij vrijetijdsbestedingen. Naast het schrijven voor Vriendinnenonline, probeer ik aan de weg te timmeren als tekstschrijver, blog ik op mijn eigen weblog en schrijf ik verhalen (lang en kort). Mocht je meer van me willen weten, klik dan op je gemakje door naar het linkje 'Lees meer over deze blogger'.Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

221690

Nieuwe leden

11-07-2020
11-07-2020
10-07-2020
10-07-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin