Bullet Journaling: Met deze creatieve tips kun jij eenvoudig starten!
02 oktober 2018 

Bullet Journaling: Met deze creatieve tips kun jij eenvoudig starten!

Hoe werkt dat dan precies?

Het komt erop neer dat je niet vastzit aan het voorgedrukte stramien van een reguliere agenda, maar de ruimte hebt om te experimenteren. Je kunt zo elke dag of week weer toevoegen of weglaten wat je (niet) nodig hebt. Heb je een dag veel te doen? Neem je ruimte voor een uitgebreide to-do-lijst met tijdsindeling. Heb je drie dagen vrij om met vriendinnen door het bos te wandelen en vooral nt aan je to-do’s denken?

Er blijft geen gat in je agenda over, want je kunt gewoon beginnen met de eerstvolgende dag dat je weer wat te schrijven hebt. Of natuurlijk de leukste vriendinnenuitspraken opschrijven voor later, naast een schets van die ene mooie paddenstoel, of een ingeplakt herfstblaadje. Binnen een mum van tijd ontdek je heel organisch wat het beste werkt voor jou. Bovendien werkt opschrijven veel beter voor de bewustwording, en ben je iedere dag bezig met wat jij nou cht belangrijk vindt.

Ehm… en plannen dan?

En hoe plan ik dan mijn vriendinnen-etentje over drie weken? Daar heeft Ryder (de ontwikkelaar van dit systeem) een slim ‘migratiesysteem’ voor bedacht. Bekijk dus vooral zijn filmpje eens (of, nog leuker, lees mijn boek over bullet journaling!). En als je dit niet fijn vindt werken, zijn er op het internet nog duizenden andere systemen te vinden. Het belangrijkste van alles is dat je niet van te voren alle weken gaat tekenen, dan gaat het bullet journallen zijn doel voorbij.

Maar wat als ik niet zo creatief ben?

Ook heel belangrijk: laat je niet intimideren door alle prachtige voorbeelden op internet: fouten maken mag. Het bullet journal moet juist een plek zijn waar je je vrij voelt om te experimenteren. En dat leidt meteen tot een volgend belangrijk punt: opbouwen is makkelijker dan afbouwen. Begin niet met extreem ingewikkelde pagina’s, de kans is dan groot dat het journallen iets wordt waar je tegenop gaat zien in plaats van dat het je helpt. Kijk maar eens naar het oorspronkelijke systeem! Laten we eerlijk wezen: weinig poespas en flinke hanepoten. Dat legt de lat niet hoog, toch?

Met deze tips kun je mooie letters maken!

Als je toch je week wat meer wilt pimpen, is handlettering een superhandige manier. Je komt namelijk met je eigen handschrift al een heel eind door deze simpele trucs.

1. Belangrijkste regel voor kalligraferen
De belangrijkste regel van de kalligrafie: maak de lijntjes die naar beneden lopen, dikker. Instant fancy look. Werkt zowel voor aan elkaar geschreven letters als blokletters. Weet je het even niet meer zeker? Gewoon ouderwets met je vinger de letter langslopen! Gaat je vinger naar beneden, dan zet je het lijntje even wat extra aan.

kalligrafie

2. Schoolhandschrift uitrekken
Rek je oude schoolhandschrit eens wat uit. Trek de buitenste lijnen aan het begin en eind van het woord wat verder door. Deze kun je verbinden met een kader. Dat geeft een prachtige uitstraling.

3. Losse letters
Werk je liever met losse letters? Speel ook hier eens met uitrekken. Plaats ze dicht naast elkaar of juist met veel tussenruimte, maak ze lang of juist heel kort. De stipjes op de paginas geven je houvast om recht te blijven schrijven. Het hoeft niet moeilijk te zijn om al direct een andere look te creren.

schoolhandschrift
4. Schaduw
Ook schaduw werkt als een tierelier. Kies twee aansluitende kanten, en houd deze constant aan. Bijvoorbeeld rechts en onder. Hier zet je een lijntje in een andere kleur (dat kan donker of juist lichter zijn) en je krijg direct een diepte-effect. Bonustip: dit werkt ook voor leuke kaders!

schaduw-letters

Aan de slag!

Heb je de smaak te pakken gekregen? Pak een fijne pen uit de la en zet je hele week op. Onthoud: of dit nu minimalistisch of extreem is, alles is goed. Kijk wat voor jou het fijnste werkt. En wil je volgende week wat minder extreem? Een stapje terug doen is ook helemaal prima. Het gaat allemaal om het experimenteren, ontdekken, en vooral: gewoon gezellig plezier hebben. Mocht je nieuwsgierig zijn naar meer tips, trucs en voorbeelden: ik heb er een heel bk mee volgeschreven! Kijk gerust even, als je wilt. En verder wens ik je natuurlijk een heel mooi bujo-avontuur!

bullet-journal

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?