Een boek schrijven? Zo pak je dat aan!

Daily life / 27 mei 2020
Een boek schrijven? Zo pak je dat aan!
Altijd al de droom of wens gehad om een boek te schrijven? Veel mensen hebben dat op hun bucketlist staan. In het huidige Corona-tijdperk zitten we veel thuis. Misschien is dit wel het juiste moment om een start te maken met jouw droom. Een boek schrijven is een hele klus. Maar als je het op de juiste manier aanpakt, houd je het met plezier vol met een geweldig eindresultaat!

1. Ga uitgebreid brainstormen over de inhoud

Vaak weet je wel welke richting jouw boek opgaat: fictie of non-fictie. En de verhaallijn heb je al een beetje in je hoofd. Of de onderwerpen die je graag wil meenemen in je boek. Stel je een informatief boek wilt schrijven, bijvoorbeeld over tuinieren, handwerken of bakken. Begin dan met alles op papier te zetten. Dat werkt goed door een A3-vel papier te pakken en alles wat je in je boek wilt meenemen, hierop te schrijven in trefwoorden. Schrijf net zolang door tot je niets meer kunt verzinnen.

2. Verdeel de informatie in rubrieken

Alle informatie die je hebt genoteerd, verdeel je nu in rubrieken. Zo ontwerp je eigenlijk al je inhoudsopgave. Deze rubrieken kun je nog aanvullen met andere onderwerpen die je te binnen schieten. Dit overzicht is nu het document waaruit je gaat werken. Onthoud dat je altijd nog dingen kunt toevoegen of verwijderen. Schrijven is een proces.

3. Plan schrijftijd in

Dit is misschien wel de belangrijkste stap: het inplannen van tijd voor het schrijven. Vaak denken we dat we geen tijd hebben om een boek te schrijven. Maar als je iedere dag bijvoorbeeld een half uurtje aan je boek werkt, kom je in kleine stapjes uiteindelijk ook bij je doel. Je kunt er ook wekelijks een middag voor uittrekken, net wat past in je agenda en wat goed voor jou voelt. Zorg ervoor dat je je wel houdt aan deze afspraak met jezelf.

4. Stel deadlines

Zonder deadlines en doelen is het lastig om projecten af te ronden. Voor je boek moet je dit dan ook toepassen. Werk bijvoorbeeld vanuit je inhoudsopgave. Bepaal een deadline per hoofdstuk dat je afgeschreven wilt hebben. Zorg ervoor dat je de tijd ruim inplant, zodat je niet voortdurend met een stressgevoel zit omdat je bang bent dat je de deadlines niet haalt. Onthoud dat je altijd je deadlines kunt bijstellen, maar mijn advies is om dat niet te doen als je het boek echt af wilt schrijven binnen een bepaalde periode.

5. Kom in de flow

Door het op bovenstaande manier aan te pakken, kom je op een bepaald moment in een schrijf flow terecht. Je maakt echt stappen met het schrijven. Hoe meer er op papier staat (of getypt is), hoe gemotiveerder je bent om er verder aan te werken.

6. Tekst klaar, en dan?

Je kunt een manuscript aanbieden bij een uitgever, maar je kunt het ook in eigen beheer uitbrengen. Bij de laatste optie heb jij veel meer vrijheden om het boek helemaal zo te maken, als jij het graag wilt. Hier moet je wel meer zelf regelen en doen. Het is net wat jouw voorkeur heeft. Informeer vooraf goed over de mogelijkheden en voorwaarden.

Mijn boek is af

Ik kan ook iets afstrepen van mijn bucketlist, want mijn boek verschijnt begin juni. De titel is ‘Zorg met zin: handboek voor de bevlogen en vitale zorgprofessional’. Schrijven is al decennialang een hartstochtelijke passie van mij. Kennis delen ook. Dit was prachtige kans om beide dingen in dit boek bij elkaar te brengen.

Dit bijna 200 pagina’s tellend, praktisch ingestoken boek voor zorgprofessionals komt in deze Coronatijden helemaal op het juiste moment omdat mentale en fysieke vitaliteit in de zorg nu belangrijker zijn dan ooit. Ben je zorgprofessional en wil je actief aan de slag met jouw vitaliteit? Meer informatie over het boek vind je hier.

Kortom: heb jij altijd al een boek willen schrijven? Dan is nu het moment om een start te maken. Succes!


Deel dit:

Geschreven door: Suzanne Aslander - www.suzanneaslander.nl

Suzanne Aslander

Hoi, ik ben Suzanne Aslander en ik blog met veel plezier op vriendinnenonline.nl over alles wat met vitaliteit & stressvrij leven te maken heeft.

Graag deel ik mijn ervaringen, mijn expertise en mijn beste tips met jou over alles wat samenhangt met jouw mentale en fysieke vitaliteit. Denk aan: persoonlijke groei, werk/privébalans, stress, piekeren, beweging, voeding, hormonen, me-time en je passie volgen. Ik heb een eigen bedrijf en ik begeleid vrouwen om de regie op hun leven te (her)pakken, zodat ze weer bewust & vitaal genieten. Dat doe ik zowel live (workshops en trainingen) en via mijn online programma’s.

Ga samen met mij voor ‘less stress & more happiness’! Daarnaast ben ik auteur van het boek ‘Zorg met zin: handboek voor de vitale & bevlogen zorgprofessional.Lees meer over deze blogger

Reacties (2)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 5 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

259964

Nieuwe leden

25-01-2021
24-01-2021
24-01-2021
24-01-2021

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin